Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου επισκέφτηκε σήμερα το πρωί τον Τοπικό ΕΛΓΑ μαζί με τον πρόεδρο του Ροδοχωρίου Τάσο Μωυσίδη και εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Η προϊσταμένη κα Παππά ενημέρωσε ότι ήδη έχουν πραγματοποιήσει μια πρώτη επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης και θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες όταν και θα φαίνονται καλύτερα οι επιπτώσεις. Έχει γίνει αναγγελία για τις εκτιμήσεις, η οποία θα είναι ανοιχτή μέχρι 30 Απριλίου. Σε όποια κοινότητα δεν έχει γίνει αγγελία, θα πρέπει να ενημερωθεί ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ ή το Τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ.
Ενημέρωσε επίσης ότι υπέβαλε αίτημα ενίσχυσης της υπηρεσίας με γεωπόνους υπαλλήλους και η βουλευτής δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του. Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα πρέπει να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους φροντίδες και να αφήσουν μάρτυρες για τους εκτιμητές.
Συζήτησαν επίσης για τα φαινόμενα που δεν εμπίπτουν σε ζημιές που αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, όπως παγετός σε ακτινίδια, ροδάκινα, δαμάσκηνα αχλάδια πριν την ανθοφορία κ.α, τα οποία θα μπορούσαν να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ με την προϋπόθεση να υπάρχει ζημία τουλάχιστον στο 30% της καλλιέργειας σε επίπεδο νομού βάσει ΕΕ ώστε να μπορεί να εγκριθεί ένα πρόγραμμα ΠΣΕΑ.
Συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις πρώτα από τις πρώιμες ποικιλίες και τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων.
Στη συνέχεια η βουλευτής επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ, στον οποίο εξέθεσε την κατάσταση που επικρατεί στο νομό, ρώτησε για το αν λειτούργησε η εναέρια αντιχαλαζική προστασία και του ζήτησε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Τοπικού ΕΛΓΑ για άμεση ενίσχυση με προσωπικό. Ο κ. Κουρεμπές ανέφερε ότι με το τέλος των αναγγελιών θα ενισχυθεί η Ημαθία με επιπλέον γεωπόνους ενώ για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις σποράς των νεφών πραγματοποιήθηκαν κανονικά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, περιορίζοντας σημαντικά την έκταση του χαλαζιού στο έδαφος και κατά συνέπεια τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες. Εντούτοις λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, οι ήδη μειωμένοι σε μέγεθος χαλαζόκοκκοι δεν προλάβαιναν να λιώσουν, με αποτέλεσμα να σημειώνονται οι ζημιές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες.
15-4-2019