Βέροια Εκδηλώσεις

Βιβλιοπαρουσίαση. Μανόλη Ξεξάκη “Το Θέατρο της οικουμένης”, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ

ΜΑΝΟΛΗΣ ΞΕΞΑΚΗΣ

Στον κύκλο των συναντήσεων με συγγραφείς,

ποιητές και τα βιβλία τους,

το ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ και οι Εκδόσεις ΙΑΝΟS

σε συνεργασία και με τον ΣΟΦΨΥ Ημαθίας,

παρουσιάζουν το Σάββατο 13 Απριλίου και ώρα 19

τον Μανόλη Ξεξάκη και το βιβλίο του

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ Τόμος Α!

Με τον ΜΑΝΟΛΗ ΞΕΞΑΚΗ, θα συνομιλήσει ο γνωστός αρχιτέκτονας, εικαστικός και συγγραφέας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΩΝΗΣ

και αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει

η συγγραφέας και σκηνοθέτης ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΥΛΩΝΑ.

Ένας αφηγητής των εσωτερικών στιγμών, ένας μαέστρος της Συμφωνίας των εκπλήξεων είναι ο Ξεξάκης. Με μια γραφή λεωφόρο, πάνω στην οποία μπορεί να περπατήσει το ενδιαφέρον και τα ερωτήματα του αναγνώστη.

Ο Ξεξάκης, μέλος της Πνευματικής Παρέας της Θεσσαλονίκης διηγείται περιπλανώμενες στιγμές, σ’ ένα τοπίο βαθειάς ευαισθησίας και διορατικότητας.

Όταν έγραφα το βιβλίο, – λέει σε συνέντευξή του- ήθελα να περιέχει ιστορίες απλών ανθρώπων, μεγάλα γεγονότα της κοινωνίας στην οποία ζω, και μεγάλα ερωτήματα για τη φύση και τον άνθρωπο. Να είναι και λίγο περιβόλι σοφίας με φυτά τις μεγάλες στιγμές της σκέψης, των τεχνών, των επιστημών και της Ιστορίας.

Έτσι μπήκαν στη σύγχρονη ιστορία μου, -με τη μορφή διηγήσεων, τηλεφωνημάτων, ονείρων- ο πόλεμος του 1940, οι Αιγές, τα Ίμια, η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και τα οράματά του για τον Ελληνισμό, η ιδέα των παραδόξων στα μαθηματικά, η τέταρτη διάσταση, τα νοητικά πειράματα του Αϊνστάιν και πολλά άλλα. Κι ανάμεσα σ’ αυτά συζητήσεις για σπουδαία έργα ζωγραφικής, μουσικής κι άλλων τεχνών και πρόσωπα που διακρίθηκαν στις επιστήμες.

Στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ, στις 13 Απριλίου στις 19 η ώρα, ο Ξεξάκης «ξεντύνει» τη σκέψη του, τις ιδέες και τις συλλήψεις του, πλουτίζοντας το Σάββατο με την γοητεία της λογοτεχνίας.

ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ

Θεσσαλονίκης 67 / ΒΕΡΟΙΑ

Τηλ. 6972440721 / fb Εκκοκκιστηριο ΙΔΕΩΝ

Μανόλης Ξεξάκης
Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1948, σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή της Θεσσαλονίκης, αλλά παρακολούθησε και μαθήματα εμπνευσμένων καθηγητών στη Φιλοσοφική Σχολή. Πιστεύει πως ήταν καθοριστικά για τη διαμόρφωση του λογοτεχνικού προσανατολισμού του, όσα άκουσε από τους καθηγητές Γιώργο Σαββίδη, Άλκη Κυριακίδου και Δημήτρη Μαρωνίτη στο πανεπιστήμιο, κι αρκετά χρόνια αργότερα σε γκρουπ ιδιωτικών μαθημάτων, πάλι από τον Δημήτρη Μαρωνίτη.
Ετοίμαζε και παρουσίαζε από το 1982 έως το 1987 την εκπομπή «Ο κόσμος του βιβλίου» για το ραδιόφωνο της ΕΤ3, του οποίου για 2 χρόνια είχε και τη διεύθυνση του προγράμματος.
Εργάστηκε για 2 χρόνια ως καθηγητής μαθηματικών στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ως δημοσιογράφος σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά, στο ιδιωτικό κολλέγιο ICBS ως καθηγητής στο τμήμα δημοσιογραφίας και ως κειμενογράφος στην πολυεθνική Olympic DDB Needham, κι άλλες διαφημιστικές εταιρείες.

Βιβλία του:
«Ο θάνατος του ιππικού», αφηγήματα, α’ έκδοση με εικονογράφηση Γιώργου Λαζόγκα, Πλειάς1977, β΄ έκδοση με εικονογράφηση Αλέκου Φασιανού και σχεδιασμό Ηλία Πετρόπουλου, Μπαρμπουνάκης 1981, γ’ έκδοση, Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2001 με την ίδια εικονογράφηση και επεξεργασμένα τα κείμενα.
«Ασκήσεις Μαθηματικών», ποιήματα,

«Πλόες Ερωτικοί», ποιήματα,
«Κάτοπτρα Μελαγχολικού Λόγου» », ποιήματα,

«Ανθολογία Ποιητών της Θεσσαλονίκης», παραγγελία Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1987.
«Πού κούκος; Πού άνεμος;», μυθιστόρημα, με εξώφυλλο Νίκου Χουλιαρά,

«Σονάτα Κομπολογιών», διηγήματα και μικρά πεζά, με εξώφυλλο Νίκου Χουλιαρά, «Ποιήματα 1972 – 2006», με εικονογράφηση Αλέκου Φασιανού.

Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά, στο περιοδικό για την παγκόσμια ποίηση The Bitter Oleander της Νέας Υόρκης, στο γαλλικό Asylum, στηνPoesie Grecgue Contemporaine κ. α.
Το 2015, κυκλοφόρησε στη Γαλλία το A little tour through European Poetry με μελέτημα του John Taylorγια το έργο του, και αποσπάσματα.
Ποιήματα του επίσης δημοσιεύτηκαν σε αμερικανικό site.
Κείμενα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, σερβικά, ρουμανικά, αλβανικά και στη γλώσσα των Σκοπίων.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας