Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Παράλληλες Φωνές” – 2ο Πανελλήνιο  Χορωδιακό Φεστιβάλ Βέροιας. Μια εντυπωσιακή βραδιά ψυχικής ανάτασης και επικοινωνίας

Δήμητρα Σμυρνή

Πόσο ένας θεσμός, που μόλις πέρυσι ξεκίνησε, μπορεί να προκαλέσει τόσο έντονα συναισθήματα, είναι πραγματικά κάτι για το οποίο ως πόλη πρέπει να νιώθουμε πως στον τομέα του πολιτισμού, στον οποίο η Βέροια έχει παράδοση, κάναμε ένα ακόμη βήμα.

Το 2ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Βέροιας, που διοργανώθηκε από το Φωνητικό Οργανικό Σύνολο «Μονόγραμμα», με την υποστήριξη του Δήμου, της Αντιπεριφέρειας και της ΚΕΠΑ, εντυπωσίασε χθες το βράδυ το κοινό που γέμισε ασφυκτικά τον Χώρο Τεχνών της πόλης, στήνοντας μουσικές γέφυρες ανάμεσα σε πόλεις κοντινές και μακρινές, δημιουργώντας δεσμούς και ευγενή άμιλλα.

Το «Μονόγραμμα» κάλεσε στο Φεστιβάλ χορωδίες από τη Λάρνακα, την Κέρκυρα, την Κομοτηνή, το Λιτόχωρο, τη Βόλβη και το Στρατώνι, κλείνοντας τη βραδιά με τη δική του παρουσία.

Ανοίγοντας την αυλαία του 2ου Φεστιβάλ, η Πρόεδρος του «Μονογράμματος» Αλεξάνδρα Ανανιάδου-Βαφείδου είπε:

«Το Φεστιβάλ Χορωδιών του Μονογράμματος αποτελεί ιδιαίτερο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Βέροιας. Είναι ένας θεσμός που αγκαλιάστηκε και υποστηρίχτηκε από την Αυτοδιοίκηση.

Αυτή η χορωδιακή συνάντηση, όπως και οι άλλες που θα ακολουθήσουν, είναι κάτι περισσότερο από μια γιορτή. Είναι μια πρόσκληση γνωριμίας με τα συναισθήματα που αποδίδει η μουσική γλώσσα, είναι η συνάντηση με φίλους που επικοινωνούν μέσα από τις νότες.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους μαέστρους, τους φίλους χορωδούς και τους μουσικούς που διανύσανε χιλιόμετρα για να έρθουν στην πόλη μας και να εκφραστούν μέσα από το τραγούδι, ανοίγοντας δρόμους πολιτισμού και επικοινωνίας.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην διοργάνωση αυτού του Φεστιβάλ για την αμέριστη συμπαράστασή τους, την Αντιπεριφέρεια, τον  Δήμο και την ΚΕΠΑ, τους τεχνικούς σκηνής αλλά και τον τύπο.

Ευχαριστούμε τον μαέστρο μας Πέτρο Ρίστα. Δραστήριος και ακούραστος μάς συνοδεύει σ’ όλες μας τις διαδρομές και μεταμορφώνει κάθε ιδέα μας σε ηχομορφική διάσταση.

Σήμερα θα απολαύσουμε το ταλέντο των μαέστρων, των μουσικών και των φίλων χορωδών και ελπίζουμε πάντα να χαρίζουμε τέτοιες βραδιές, για να υπάρχει πάντα ένα αναμμένο φως στη σκέψη και στην καρδιά μας.»

Στη σκηνή η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Δαμιανίδου, εξαιρετική παρουσία, με έντονη επικοινωνιακή ικανότητα και ραδιοφωνική φωνή, παρουσίασε τις χορωδίες κάνοντας το πορτρέτο της κάθε μιας.

«Καλωσήρθατε στη Βέροια, μια πόλη με ανθρώπους που διευρύνουν τους ορίζοντές της και αποδεικνύουν, μέσα από διοργανώσεις, όπως η σημερινή, την άρρηκτη σχέση του τόπου με τον πολιτισμό και το υψηλό καλλιτεχνικό κριτήριο.

Σήμερα φιλοξενούμε έξι χορωδίες από Ελλάδα αλλά και από την Κύπρο, χορωδούς που υπηρετούν με αγάπη και ταλέντο τη χορωδιακή τέχνη, αξία διαχρονική. Μια τέχνη που ενώνει, που χτίζει γέφυρες συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των λαών με διαφορετικές κουλτούρες, μια τέχνη που εμπνέει, που γαληνεύει, που θεραπεύει» είπε.

Η βραδιά ξεκίνησε  με πρώτη χορωδία αυτήν της μακρινής Λάρνακας της Κύπρου. Το Φωνητικό Σύνολο Δήμου Λάρνακας, με ιστορία 30 χρόνων και πάμπολλες διακρίσεις, απέδωσε τραγούδια μεγάλου εύρους, από το «Ave Maria» μέχρι το παραδοσιακό Κύπρου «Ασιερόμπασμα», προκαλώντας το θαυμασμό. (Μαέστρος ο Ανδρέας Γερολέμου, στο πιάνο η Σοφία Πουρτζή, στο βιολί ο Δημήτρης Σπανός, στην απαγγελία κειμένων ο Ηλίας Ηλίας).

Η Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «Δημόδοκος», με υψηλές καλλιτεχνικές επιδόσεις και σημαντικές συνεργασίες με μουσικά ονόματα, ερμήνευσε τραγούδια που αγκάλιασαν μελωδίες αξεπέραστες, όπως  το «Αλληλούια» αλλά και το αγαπημένο μας «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες», με έκπληξη το ιδιαίτερο ισραηλίτικο «Hevenu shalom Aleichem». (Μαέστρος η Δήμητρα Καλογεροπούλου, στο πιάνο η Μαριλένα Ελούλ).

Ο Σύλλογος φίλων χορωδιακής μουσικής Κομοτηνής «Εύμολπος», με 40χρονη  πορεία στη χορωδιακή ζωή και έντονη παρουσία και στο εξωτερικό, έδωσε το στίγμα του με τους εντυπωσιακούς «Αχαρνείς» του Σαββόπουλου (λόγος και μουσική), για να κλείσει με το εντυπωσιακά δοσμένο ηπειρώτικο «Στης πικροδάφνης τον ανθό». (Μαέστρος ο Αθανάσιος Βαργεμτζίδης).

Η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», ζωντανή συνέχεια των προπολεμικών ακόμα χορωδιών του τόπου της, και με το όνομα του λιτοχωρίτη μουσουργού Ιωάννη Σακελλαρίδη να την χαρακτηρίζει, με έντονη παρουσία στον ελλαδικό χώρο αλλά και επισκέψεις στο εξωτερικό, έδωσε τραγούδια με πυρήνα τη θάλασσα, ανάμεσά τους το «Πέλαγο είναι βαθύ και «θαλασσάκι μου», για να καταλήξει στο εκρηκτικό «Ζαβαρακατρανέμια» του Γιάννη Μαρκόπουλου, που ανέδειξε όλες τις δυνατότητες της χορωδίας. (Μαέστρος ο Ευθύμιος Μαυρίδης, στο πιάνο η Κατερίνα Ελενίδου).

Οι Χορωδίες Δήμου Βόλβης «Άγιος Γεώργιος» και Στρατωνίου «Νεικοπτελέμα» μαζί, κάτω από την ίδια διεύθυνση, απέδωσαν μια εντυπωσιακή ποικιλία τραγουδιών, παραδοσιακό, ρεμπέτικο, Θεοδωράκη, για να καταλήξουν στο κεφάτο και ρυθμικό μικρασιάτικο, που ξεσήκωσε τον κόσμο, το γνωστό «Δε σε θέλω πια». (Μαέστρος Σταύρος Καραμάνης, στο πιάνο Κ. Κεχαΐδης).

Η βραδιά έκλεισε με τους οικοδεσπότες, το «Μονόγραμμα», που μέσα στο πνεύμα της επικοινωνίας και της ευγενούς άμιλλας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Με έντονη παρουσία στην πόλη το Φωνητικό Σύνολο, προσφέροντας τη δουλειά του στη στήριξη ευπαθών ομάδων, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο κι ένα μουσικό πορτρέτο με σοβαρότητα, έδωσε τραγούδια λυρικά, εντυπωσιάζοντας όμως με την εκρηκτική «Σφεντόνα» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, για να κλείσει με Nicola Piovani. (Μαέστρος και ενορχηστρωτής ο Πέτρος Ρίστας, στο πιάνο ο Πέτρος Φάκας, φλάουτο η Σίσυ Γεωργοπούλου, μαντολίνο κιθάρα ο Κώστας Αρσενίου.)

Με ανταλλαγή δώρων ανάμεσα σε οικοδεσπότες και φιλοξενούμενους, πολύτιμο κατάλοιπο της αρχαίας ελληνικής φιλοξενίας, με τον δικό μας Δήμαρχο, Κώστα Βοργιαζίδη, να μιλά για τη σημασία τέτοιων πολιτιστικών δράσεων, που δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς, και τον Αντιδήμαρχο Κέρκυρας, που ήταν παρών στο Φεστιβάλ, να καλεί τη δική μας χορωδία αλλά και τις άλλες φιλοξενούμενες σε μια μελλοντική συνάντηση στην Κέρκυρα, η βραδιά έκλεισε με την πολύ εύστοχη φράση του τελευταίου, που είπε: «Αν και παράλληλες, οι φωνές απόψε συναντήθηκαν, δημιουργώντας δεσμούς φιλίας και ψυχική ανάταση!»

Βραδιά, πλούσια και λαμπερή, που ικανοποίησε στο έπακρο. Και του χρόνου ο θεσμός ισχυρότερος και γονιμότερος!

Φωτογραφίες: faretra.info    

banner-article

Ροη ειδήσεων