Ακούσαμε πρόσφατα , από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια νέα προτεινόμενη ονομασία του γειτονικού κρατιδίου ‘’ Μακεδονία του Ηλιντεν’’.
Είναι ίσως η μεγαλύτερη εξαπάτηση για την πατρίδα μας και αυτούς που την κυβερνούν.
Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται μετά από 100 και πλέον χρόνια με άλλους πρωταγωνιστές!!!
Η επανάσταση του Ηλιντεν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ‘’Μακεδονικού Ζητήματος’’, στο οποίο δεν μπορούμε να αναφερθούμε διεξοδικά, λόγω της έκτασης και πολυπλοκότητάς του.
Την 20η Ιουλίου 1903, ημέρα του Προφήτη Ηλία ο Βούλγαροι ευρισκόμενοι υπό το καθεστώς , όπως και οι Έλληνες άλλωστε, της Οθωμανικής Κατοχής, κηρύσσουν την εξέγερση ή επανάσταση του Ήλιντεν, ενώ προηγουμένως προβαίνουν σε θεαματικές τρομοκρατικές ενέργειες μέσα στη Θεσσαλονίκη. Το σύνθημά τους είναι ‘’ Η Μακεδονία στους Μακεδόνες’’, με στόχο την αυτονομία να διαδεχθεί η προσάρτηση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία κατά το προηγούμενο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Η διακήρυξη που εκδόθηκε, επεξηγεί ότι Μακεδόνες είναι όλοι οι κάτοικοι της γεωγραφικής περιοχής- Έλληνες, Βούλγαροι, Σέρβοι, Αρβανίτες, Εβραίοι ακόμη και Τούρκοι.
Με το πρώτο φως της 20ης Ιουλίου 1903 οι Τσέτες της Βουλγαρικής ΕΜΕΟ που σημαίνει Εσωτερική Μακεδονική Οργάνωση (Βάτρισνα Μακεντόνσκα Ρεβολιτσιοζνα Οργανιζάτσια BMPO) άρχισαν να επιτίθενται κατά μεμονωμένα ανίσχυρων Τουρκικών στρατιωτικών τμημάτων. Τέτοιες επιθέσεις εκδηλώθηκαν με επιτυχία στο Βιλαέτι του Μοναστηρίου, όχι όμως στα βιλαέτια Σκοπίων Θεσσαλονίκης και Ανδριανουπόλεως πλην μικρών τρομοκρατικών ενεργειών και δολιοφθορών στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στα περίχωρα.
Τα αντίποινα των Οθωμανών είναι τρομερά, τα θύματα στα πυρπολημένα χωριά εκατοντάδες άμαχα και αθώα γυναικόπαιδα.. Οι γραβατωμένοι Βραχμάνες του Γένους στους αθηναϊκούς καφενέδες κηρύσσουν χαμένη τη Μακεδονία. Όχι όμως και το έθνος. Έτσι προέκυψε ο Μακεδονικός Αγώνας (1904-1908).
Συμπερασματικά λοιπόν εκτιμούμε ότι η ονομασία ‘’Μακεδονία του Ήλιντεν’’, υποκρύπτει τεράστιους κινδύνους τόσο για την Ελλάδα όσον και για τους άλλους Λαούς της Βαλκανικής και φυσικά με πρωταγωνιστές τους Σκοπιανούς των οποίων οι κυβερνώντες φαίνεται να γνωρίζουν καλύτερα την πρόσφατη ιστορία της περιοχής, από τους δικούς μας….
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΣ ΘΡΑΚΗΝ ΓΕΓΟΝΟΤΑ (ΓΕΣ/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, έκδοση 1979 σελ. 79).
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Εταιρεία Μακεδονικών. Σπουδών, Ν. Μέρτζος, 2007)