VERIA DANCE 2018, παράσταση χορού
Πέμπτη 2 Μαρτίου 2018 , 9.00μ.μ /ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ
ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο
d a n i e l l o m m e l
Baroque, είπατε ;
Κονσέρτο για 2 βιολιά κaι ορχήστρα σε ρε μινόρε ΒWV 1043
Vivace
Αναστασία Πανοπούλου, Ιωάννα Χρυσομάλλη, Πένυ Αδαμοπούλου
Eλένη Γκιάλα, Ήρα Μάιμπα, Ελισάβετ Αθανασίου
Largo ma non tanto
Πάρης Βλάχος, Βάσια Περουτσέα , Ιωάννης Διβάνης
Allegro
Αναστασία Πανοπούλου, Ιωάννα Χρυσομάλλη , Πένυ Αδαμοπούλου, Eλένη Γκιάλα, Ήρα Μάιμπα, Ελισάβετ Αθανασίου
MAîtrEs dE BALLEt :
Έυα Παγουλάτου, Ζέφη Μπαρτζώκα , Αναστασία Πανοπούλου
Αέναον Χοροθέατρο
Είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει πάντα να γραπώνεται από μια «χειροπιαστή» λογική. Γιατί να μην μπορούσε λοιπόν να χαϊδέψει, έστω και για μια φορά, την «λογική» ενός ονείρου; Η ενστικτώδης σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε διαφορετικά άτομα την ίδια στιγμή, στον ίδιο χώρο, με μια σιωπηρή, κοινή κατανόηση, καθιερώνει φυσικά μια ατμόσφαιρα δημιουργίας.
Η δύναμη, η αλήθεια, ο λόγος ύπαρξης του θεάματος είναι να προσεγγίζει την ανάσα της εποχής του από πολύ κοντά, ώστε να ανακαλύψει το μυστήριο που κρύβει μέσα της.
Ο χορός, μολονότι η πιο αρχέτυπη μορφή τέχνης, δεν μπορεί να απαρνηθεί την τεχνική, με αποτέλεσμα να παράγει συνεχώς νέες μορφές θεάματος, μέσα από τον έλεγχο του εξελισσόμενου σώματος.
Οι δημιουργικές επιτεύξεις κάθε γενιάς διέπονται από τις ειδοποιούς δομές της, οι οποίες είναι εγγραμένες μέσα στο Χώρο, καθώς και μέσα στο Χρόνο, αναπόσπαστες διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης.
Κατά συνέπεια, όλες οι παραλλαγές είναι αποδεκτές και όλες οι πιθανές φόρμες περιμένουν να τις ανακαλύψουμε…
Το ΑΕΝΑΟΝ εγκαινιάζει τώρα μια νέα περίοδο καλλιτεχνικής δραστηριότητας.
Τα μέλη που συνθέτουν το θίασο σχηματίζουν ένα συνεκτικό σύνολο στις κοινές τους πεποιθήσεις πάνω στο αντικείμενό τους, χωρίς να αφήσουν επί μέρους τις προσωπικές τους θέσεις και παρά τις διάφορες πρακτικές τους, οι οποίες αποτελούν το μέσο τους για μια άρτια τεχνική έκφραση.
Αυτή η ανθρώπινη παλλέτα, αυτή η πολλαπλότητα από γνώμες και τεχνικές προτείνει κάθε στιγμή νέες χορογραφικές επιλογές και εξουδετερώνει τη γλωσσολογική ρουτίνα του λεξιλόγιου του χορού και τους αυτοματισμούς της γραφής.
Η επεξεργασία είναι τώρα πιο αργή, πιο στοχαστική από πριν και πιο προσωπική όσον αφορά στις ανάγκες των ερμηνευτών, αλλά και πιο κοντά στις επιθυμίες μου οι οποίες διέπνεαν τους πρώτους μου ενθουσιασμούς.
Η επιλογή των προγραμμάτων αυτών συνιστά μια επιλογή ανθρώπινη, εμπνευσμένη από τους χορευτές μου και από την παρουσία δίπλα μου των γυναικών, οι οποίες αποτελούν την πλειονότητα του θιάσου.
Αέναον Χοροθέατρο Δήμητρα ΑντωνάκηΦωτεινή ΑσημακοπούλουΕλένη ΓιαννούδηΑριάδνη ΦιλιππάκηΈλενα ΚέκουΈλενα ΚοντογόνηΑυγή ΠαναγιωτοπούλουΑγγέλα ΠατσέληΒιβή ΣταμούληΦιλίτσα ΘωμοπούλουΧάρης ΓκέκαςΘανάσης Σολωμός
Aenaon Dance Theater –
Daniel Lommel
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ τον εντάσσουν στο Πάνθεον των δέκα κορυφαίων χορευτών της γενιάς του.
Γεννημένος στο Παρίσι την 26η Μαρτίου 1943, ο Daniel Lommel, αφού ακολούθησε σπουδές χορού στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας της Λιέγης με τον Joseph Lazzini, γίνεται μαθητής της Nora Kiss στο Παρίσι.
Το 1964, προσλαμβάνεται στο Μπαλέτο του Αμβούργου, υπό την διεύθυνση του Peter van Dijck. Εκεί ερμηνεύει τα πιο χαρακτηριστικά μπαλέτα του ρεπερτορίου και χορεύει με διακεκριμένους χορευτές, όπως οι Jacqueline Rayet, Claire Motte, Maria Tallchief, Sonia Arova και Marilyn Burr, πάνω σε χορογραφίες των George Balanchine, Roland Petit και Janine Charrat, οι οποίοι συνεργάζονταν εκείνη την εποχή ως προσκεκλημένοι χορογράφοι.
Το 1967 εντάσσεται στα Μπαλέτα του 20ου αιώνα του Maurice Béjart. Θα παραμείνει εκεί δεκατρία χρόνια ως σολίστ και στη συνέχεια ως καλλιτεχνικός συν-Διευθυντής. Στο διάστημα αυτό, χορεύει με τους πιο φημισμένους καλλιτέχνες, όπως οι Jorge Donn, Paolo Bortoluzzi και Suzanne Farrell.
Από το 1975 μέχρι το 1983, ερμηνεύει το «Lieder eines fahrenden Gesellen» με τον Rudolf Noureev, στις μεγαλύτερες σκηνές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Τον Αύγουστο του 1980, ο Daniel Lommel με τη συνδρομή Ελλήνων καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων, ιδρύει στην Αθήνα το «ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο». Με τη συνεργασία του Μίνωα Βολανάκη, η πρώτη παράσταση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στα Νταμάρια των Βράχων του Βύρωνα, που αργότερα μετονομάστηκαν σε Θέατρο Μελίνα Μερκούρη.
Από το 1982 μέχρι το 1989, με τη θερμή υποστήριξη της Μελίνας Μερκούρη, τότε Υπουργού Πολιτισμού, ο Daniel Lommel ενσωματώνει το ΑΕΝΑΟΝ (ή τη χοροθεατρική ομάδα του) στους κόλπους του ΚΘΒΕ, στη Θεσσαλονίκη.
Μέχρι σήμερα, το «ΑΕΝΑΟΝ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ» έχει στο ενεργητικό του μια πλούσια δημιουργική πορεία, με περισσότερα από 60 έργα και τουλάχιστον 700 παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Πάντοτε σε αναζήτηση νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών για τη συμμετοχή τους στις μελλοντικές δημιουργίες του, ο Daniel Lommel προτείνει ένα βλέμμα συνεχούς ανανέωσης για το κλασσικό μπαλέτο του σήμερα.
Είσοδος 5€ , ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗ «ΦΛΟΓΑ»