Tο Ρεμπέτικο στον κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
Στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO συμπεριλαμβάνεται πλέον και το Ρεμπέτικο τραγούδι, μετά τη σχετική απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη 12η Ετήσια Συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε στη Ν. Κορέα από τις 4 έως τις 9 Δεκέμβρη 2017.
Οπως σημειώνεται στο ν.3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», άυλα πολιτιστικά αγαθά «νοούνται εκφράσεις, δραστηριότητες, γνώσεις και πληροφορίες, όπως μύθοι, έθιμα, προφορικές παραδόσεις, χοροί, δρώμενα, μουσική, τραγούδια, δεξιότητες ή τεχνικές που αποτελούν μαρτυρίες του παραδοσιακού, λαϊκού και λόγιου πολιτισμού». Τον Οκτώβρη του 2003 υιοθετήθηκε από την UNESCO η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που αποδίδει πρωταρχική σημασία και στις κοινότητες – φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Ρεμπέτικο είναι το 5ο στοιχείο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η Ελλάδα στο σχετικό Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο. Εχουν προηγηθεί η μεσογειακή δίαιτα (από κοινού με Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία), η τεχνογνωσία της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο, η Τηνιακή μαρμαροτεχνία, καθώς και το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων, που πραγματοποιείται σε οκτώ χωριά της Κοζάνης την περίοδο από την παραμονή των Χριστουγέννων έως των Φώτων. Φάκελο υποψηφιότητας για εγγραφή στον ίδιο κατάλογο της UNESCO έχει υποβάλει η Ελλάδα (από κοινού με τις Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Σλοβενία) για την τέχνη της ξερολιθιάς. Ο φάκελος υποψηφιότητας πρόκειται να αξιολογηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της UNESCO το φθινόπωρο του 2018.
ΑΠΕ-ΜΠΕ