Ζ’ Επιστημονική Ημερίδα της ΕΜΙΠΗ: “Μετακινήσεις πληθυσμών στην Ημαθία” – Μια ενδιαφέρουσα κατάθεση στην Τοπική Ιστορία
Δήμητρα Σμυρνή
Η ΕΜΙΠΗ για 7η χρονιά διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας με θέμα αυτήν τη φορά «Μετακινήσεις πληθυσμών στην Ημαθία, από τα οθωμανικά χρόνια ως τις μέρες μας».
Στην Α’ Συνεδρία της Ημερίδας, στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, η Πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ, Ολυμπία Μπέτσα, επισήμανε προλογίζοντας πως με το θέμα της συγκεκριμένης ημερίδας εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος για την έρευνα της Τοπικής Ιστορίας της Ημαθίας, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Πρόεδρος της Α’ Συνεδρίας η Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, (Καθ. Παν. Δυτ. Μακεδονίας) και πρώτος ομιλητής ο Ιωάννης Σαράτσης (Δρ. Μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) με θέμα «Η Εξέλιξη του αστικού συστήματος της Ημαθίας κατά το 2ο μισό του 20ου αιώνα».
Ξεκινώντας από το περιεχόμενο του όρου αστικοποίηση, ο Ιωάννης Σαράτσης προχώρησε στις αιτίες που την προκάλεσαν γενικά, αλλά και στις συνέπειές της, θετικές και αρνητικές, εστιάζοντας τελικά στο αστικό σύστημα της Ημαθίας, και στις τρεις πόλεις της – Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια- χωρίς να παραλείψει τις πιθανές προοπτικές που παρουσιάζει η αστικοποίησή τους.
Ο Δημήτρης Καρασάββας (Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας), στο θέμα του «Μέτοικοι στη Βέροια», κατέθεσε στοιχεία για τις μετακινήσεις πληθυσμών στη Ημαθία ακούσιους ή εκούσιους, αποτέλεσμα ιστορικών συνθηκών, παραθέτοντας αριθμούς, και εστιάζοντας στην πολυχρωμία των πληθυσμών που αποτελούσαν κατά καιρούς τη Βέροια.
Τρίτος ομιλητής ο π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης (Δρ. Ιστορίας), που αναφέρθηκε στους Αλβανούς μετανάστες, με πρόλογό του αποσπάσματα από το βιβλίο του Γκασμέντ Καπλάνι, επιδιώκοντας να δείξει τον τρόπο αντιμετώπισης τους από την τοπική κοινωνία και τις εξουσιαστικές δομές της που την καθοδηγούσαν, προκαλώντας κλίμα ξενοφοβίας.
Τελευταία ομιλήτρια η Ολυμπία Μπέτσα (Φιλόλογος – Ερευνήτρια Τοπικής Ιστορίας) με θέμα της «Οι πρόσφυγες του πολέμου της Συρίας και η διαμονή τους στα Κέντρα Φιλοξενίας στην Ημαθία». Με λεπτομερή στοιχεία η ομιλήτρια φώτισε διεθνείς όρους σχετικούς με τη μετανάστευση αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και εκπαίδευσης των παιδιών τους.
Η Α’ Συνεδρία έκλεισε με συζήτηση.