Δεν θεωρώ δικαιολογημένη την έκπληξη που δοκίμασαν πολλοί από την παρέμβαση του Facebook στο λογαριασμό της τραγουδίστριας Αφροδίτης Μάνου και την λογοκρισία της ανάρτησής της, και δεν καταλαβαίνω γιατί οι περισσότεροι δεν χαρακτηρίζουν την ενέργεια αυτή με το όνομά της, λογοκρισία, αλλά με το ρήμα “κατέβασε”.
Κατεβάζω τα βρακιά για κάποιον ευγενή σκοπό, πχ την αποπληρωμή του χρέους, και ο λόγος, ιδιαίτερα ενός ελεύθερου και ασυμβίβαστου ανθρώπου, δεν έχει βρακιά να του τα κατεβάσει το Facebook.
Η ενέργεια αυτή του Facebook ήταν δικαιολογημένη, γιατί η συμπαθής τραγουδίστρια χρησιμοποίησε κατά πλαστοπροσωπία λάθος τα στοιχεία της ταυτότητας του αντιπαθούς Γερμανού υπουργού των οικονομικών, αποκαλώντας τον Αδόλφο Σόιμπλε, αντί του σωστού Ταγίπ Σόιμπλε ή Βόλφγκαντ Ερντογάν του Αδόλφου.
Ακόμα, θεωρώ ανιστόρητη την έκπληξη, προφανώς, γιατί αυτοί που τη δοκίμασαν νόμισαν πως δεν ζούμε στην Τουρκία, αλλά σε μια περιοχή του Διαφωτισμού, ενώ στην πραγματικότητα ο τόπος μας, η ΕΕ, είναι ένα προτεσταντικό Χαλιφάτο Νεοοθωμανικού σκοταδισμού.
“Ὁ τόπος μας εἶναι κλειστός. Τὸν κλείνουν οἱ δυὸ μαῦρες Συμπληγάδες”, κατά τον Σεφέρη.
Όσο για τις συμπληγάδες, είναι ο τόπος μιας μυθολογικής σύγχυσης, της Ενωμένης Ευρώπης, στον οποίο κατοικούν τα τέρατα αυτού του μυθολογικού λάθους: η Σκύλλα του ευρωπαϊκού ναζισμού από τη μια μεριά και η Χάρυβδη της ελληνικής υποταγής από την άλλη. Η ευρωπαϊκή Σκύλλα είναι νόθο παιδί του Διαφωτισμού, που βιάστηκε από τον Γερμανό γενάρχη Αδόλφο και η ελληνική Χάρυβδη υβριδική τερατογένεση της Δημοκρατίας, που βιάστηκε ομαδικά από τα ζώα των σταύλων του πολιτικού Αυγεία, που ονομάζονται κόμματα.
Αυτές και άλλες πολλές είναι και θα είναι οι περιπέτειες ενός λαού, που ακολούθησε τα, κατά τον Σεφέρη, ξεστρατίσματα από τους Ομηρικούς Ύμνους, για να πάρει τους αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης, ξεχνώντας την ομολογική αυτογνωσία του ποιητή, ότι γεννήθηκε στην ελληνική ορθόδοξη παράδοση, στην παράδοση των Μεγάλων Πατέρων της Ανατολής και αυτή ήταν η μοίρα του.
Σημείωση
Δεν αποκαλώ τυχαία Σκύλλα το ευρωπαϊκό τέρας και Χάρυβδη το ελληνικό, αφού κατά τη μυθολογία, η Σκύλλα ζούσε στην ευρωπαϊκή και η Χάρυβδη στην Ασιατική (Ανατολική) πλευρά του Βοσπόρου.
———————————————————————————-
Σημείωση Φαρέτρας: Ο Δημήτρης Αθανασιάδης είναι γιατρός – νευροχειρουργός, μουσικός και συγγραφέας πολλών βιβλίων ευρέος φάσματος της μουσικής εκπαίδευσης, που διδάσκονται σε ωδεία της χώρας και κοσμούν βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Διετέλεσε Διευθυντής του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και για είκοσι πέντε χρόνια του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας.