Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Μία Οδύσσεια” ή πώς η μουσική ντύνει το λόγο – Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας

 

 Δήμητρα Σμυρνή

Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας έκανε κάτι διαφορετικό αυτήν τη φορά. Προσκάλεσε μια μουσικοθεατρική ομάδα από τη Γαλλία, την  Les Gauchers, για να δείξει στους μαθητές του πώς η μουσική ντύνει το λόγο, οδηγώντας σ’ ένα σύνθετο αποτέλεσμα.

Οι γάλλοι καλλιτέχνες, η πιανίστρια Marie-Christine Marella και ο τσελίστας Christophe Oudin, διακεκριμένοι καλλιτέχνες, με την ελληνίδα δραματουργό Ευανθία Ιωαννίδου, μετά από ένα διήμερο σεμινάριο, έκαναν πράξη τα μαθήματα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μεντρεσέ Τζαμί της Βέροιας, με συμμετοχή στο δρώμενο και μαθητών του Σχολείου.

Προλογίζοντας ο Διευθυντής του Σχολείου Γιάννης Καμπουρίδης είπε:

«Η Μουσικοθεατρική Oμάδα  Les Gauchers αποδέχτηκε την πρόσκληση του Σχολείου μας και μετά από ένα διήμερο σεμινάριο φτάνει στην τρίτη μέρα, που αποτελεί και την πράξη μετά τη θεωρία.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν και μαθητές του Σχολείου και είναι μια εκδήλωση που ξεφεύγει από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις μας.»

Και η Ευανθία Ιωαννίδου πρόσθεσε:

«Θα διηγηθούμε την ‘Οδύσσεια’ με λόγο και μουσική. Τα μουσικά κομμάτια που διαλέξαμε και θα ντύσουν το κείμενο είναι κομμάτια από Ευρώπη, Ασία και Αμερική.»

Η κ. Ιωαννίδου διάλεξε αντιπροσωπευτικά κομμάτια από την Οδύσσεια, τα οποία συνοδεύονταν από συναισθηματική φόρτιση, ώστε να ντυθούν μουσικά, κάνοντας η ίδια αφηγηματικές γέφυρες, χωρίς να χαθεί στο ελάχιστο η συνέχεια του έργου.  Με πολύ καλή άρθρωση και ισορροπημένους και λιτούς χρωματισμούς της φωνής απέδωσε  το κείμενο, αναδεικνύοντάς το αφηγηματικά.

Τα μουσικά κομμάτια, που ανήκαν σ’ ένα πλατύ φάσμα όχι μόνο από την άποψη της εθνικής καταγωγής των συνθετών τους, αλλά και από το ιδιαίτερο είδος στο οποίο ανήκαν υφολογικά, έντυσαν το κείμενο, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη δύναμη της μουσικής, όταν συνοδεύει το λόγο.

Έτσι συνυπήρξαν αρμονικά ακόμη και έντονες αντιθέσεις,  όπως ένα κομμάτι με ποντιακή λύρα και ένα κομμάτι  Metallica, προκειμένου να δείξει το πρώτο τη νοσταλγία του Οδυσσέα για την πατρίδα και το δεύτερο την τρικυμία στη θάλασσα, καθώς ο Οδυσσέας επιστρέφει.

Εξαιρετικοί οι δύο γάλλοι καλλιτέχνες, δεμένοι με  παιδιά του Σχολείου, που πήραν κι αυτά μέρος στην εκδήλωση, την οδήγησαν σ’ ένα φινάλε που καταχειροκροτήθηκε.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας