Κοινωνία Οικονομία

Κυβέρνηση – Δανειστές γράφουν σε χειρότερη εκδοχή το νόμο λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό – Νέες αυξήσεις φόρων

«Κλείνουν»  ένα – ένα τα σημεία που παρουσιάζονταν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως σημεία τριβών και διαφωνίας με το κουαρτέτο για το Ασφαλιστικό  και έτσι ολοκληρώνεται το σχέδιο του νέου νόμου – λαιμητόμο, ενώ παράλληλα συνεχίζονται τα παζάρια για τα αντιλαϊκά «ισοδύναμα» με «κοινό παρανομαστή» την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών.

Στο επίκεντρο και των συναντήσεων που έγιναν την Πέμπτη, βρέθηκαν τα ζητήματα πουν αφορούν στους «τρόπους» ενίσχυσης της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, καθώς η σύνθλιψη των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης. Ταυτόχρονα κεντρικό ζήτημα αποτελεί και αυτό της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, το οποίο αποτελεί «όχημα» για τις αναδιαρθρώσεις σε κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής.

Ο υπουργός Εργασίας  Γ. Κατρούγκαλος είχε  νέα συνάντηση  με τους εκπροσώπους των «θεσμών» και αμέσως μετά δήλωσε ότι υπάρχει  πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά στο θέμα των επικουρικών, των ποσοστών αναπλήρωσης και της αύξησης των εισφορών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 19 Μάρτη μπορεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, με στόχο να κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του μήνα.

Για τις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, το κουαρτέτο φαίνεται ότι επιμένει στην άμεση αφαίρεση της διαφοράς που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους με τον νέο τρόπο, ενώ η κυβέρνηση θέλει να χρυσώσει το χάπι των περικοπών, αποδίδοντας μέχρι το 2018 τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εργασίας έχει βάλει στα 1.300 ευρώ εισόδημα τον πήχη για τις νέες αθροιστικές μειώσεις που θα προκύψουν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Όπως όλα δείχνουν, το κουαρτέτο, και ιδιαίτερα το ΔΝΤ, αποδέχεται τελικά μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς για τις επικουρικές συντάξεις, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα πετσοκοπούν, όπως άλλωστε προβλέπονταν και στα έως τώρα σενάρια. Θυμίζουμε ότι η επικρατέστερη εκδοχή ήταν να υπάρξει μείωση των επικουρικών συντάξεων που ξεπερνούν τα 170 ευρώ.

Αν καταληχθεί κάτι τέτοιο, τότε οι μειώσεις στις επικουρικές θα φτάνουν και το 30%, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται κι άλλο, λόγω αύξησης της εισφοράς για το επικουρικό τους, την οποία η κυβέρνηση προϋπολόγιζε στο 0,5%.

Σε ότι αφορά τις κύριες συντάξεις που θα αποδίδονται με το νέο σύστημα, φαίνεται πως επαληθεύεται το σενάριο για ακόμα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, που σε συνδυασμό με τους μικρότερους μισθούς και τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού σε όλον τον εργάσιμο βίο, θα οδηγούν σε συντάξεις πείνας.

Όσο για τη λεγόμενη «εθνική» σύνταξη,  αναμένεται  πραγματική σφαγή. Όπως όλα δείχνουν, κυβέρνηση και «θεσμοί» συμφωνούν να δίνεται στο ύψος που προσδιορίστηκε αρχικά, δηλαδή 384 ευρώ, μόνο όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης (6.000 ένσημα), από 15 χρόνια και 4.500 ένσημα που προβλέπονταν στην αρχική πρόταση. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την κατάργηση της 15ετίας ως το ελάχιστο όριο για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, που σημαίνει ότι χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης και μεγάλες περιόδους ανεργίας, δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ σύνταξη. Ενώ και όσοι προλάβουν να βγουν με 15ετία, θα παίρνουν στην πραγματικότητα ένα προνοιακό βοήθημα, της τάξης των 280 ευρώ σαν «εθνική σύνταξη», εγγυημένη από το κράτος (15/20 των 384 ευρώ).

Αυξήσεις φόρων
Σε ότι αφορά στο φορολογικό, επίδικο ζήτημα είναι ο προσδιορισμός των περικοπών στο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχος, σε συνδυασμό με τη διόγκωση της φόρων και από την πλευρά της υπό διαμόρφωση φορολογικής κλίμακας και των συντελεστών ανά εισοδηματικό κλιμάκιο. Τα σχετικά παζάρια ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, τόσο στο επίπεδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, όσο και μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, που από την πλευρά τους υπολόγιζαν τα «δημοσιονομικά οφέλη» που προκύπτουν ανάλογα με το κάθε σενάριο.

Με βάση τα εξεταζόμενα σενάρια, προβλέπεται η μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.500 ευρώ, ή στην «καλύτερη» περίπτωση στα 1.800 ευρώ, από 2.100 ευρώ σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί στις 7.000 – 8.000 ευρώ. Παράλληλα, «παίζει» η αύξηση των συντελεστών ακόμη και από το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος, καθώς και οι «αλλαγές» στα επόμενα κλιμάκια και έτσι θα επέλθουν μαζικές ανατιμήσεις φόρων σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων για μισθωτούς – συνταξιούχους, ακόμη και γι’ αυτούς που μέχρι το 2015 βρίσκονταν κάτω από το άτυπο αφορολόγητο όριο δηλαδή τα 9.550 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο μείωσης του σημερινού αφορολόγητου ορίου στη λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης (12.000 ευρώ). Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο χαράτσι φορτώνεται, τόσο στους μισθωτούς και συνταξιούχους, όσο και στους αυτοπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, αγρότες κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, η τυχόν διόγκωσή του διευρύνει και τη λεγόμενη «φορολογική βάση» επί της οποίας επιβάλλεται.

«Κόκκινα» δάνεια: Παζαρεύουν τη δυνατότητα πώλησης σε «επενδυτές»
«Ζητούν να πωλούνται τα πάντα με εξαίρεση ένα μέρος των δανείων πρώτης κατοικίας που προστατεύονται ενώ συζητούν και την εξαίρεση μερικών συνδεδεμένων» (δανείων που έχουν ενέχυρο την πρώτη κατοικία), ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, επισημαίνοντας ότι τις δυο πλευρές εξακολουθεί να τις χωρίζει μεγάλη απόσταση την οποία θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν ξανά πιθανώς το ερχόμενο Σάββατο σε νέα συνάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών, όπως και των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται «μικρομεσαίες» αφορά στο ζήτημα της δυνατότητας πώλησης από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές» και όχι την προστασία τους από πλειστηριασμούς. Σε αυτές θα μπορούν να προχωρήσουν και οι ίδιες οι τράπεζες. Άλλωστε, με προηγούμενο νόμο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φρόντισε να χαλαρώσει το όποιο καθεστώς προστασίας. Επιπλέον, σε επόμενη φάση η Τράπεζα της Ελλάδας, θα καταρτίσει το νέο Κώδικα Δεοντολογίας (προβλέπεται στις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου), σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τη θηλιά των πλειστηριασμών.

902.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων