Βέροια Πολιτισμός

«Chatroom», η βία στο internet δεν είναι παιχνίδι» από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

“Chatroom”   H βία στο internet δεν είναι παιχνίδι” του Enda Walsh.

Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης

Για πρώτη χρονιά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας ετοιμάζει παράσταση της Νεανικής Σκηνής και συγκεκριμένα για τους μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων.

Το «Chatroom», η βία στο internet δεν είναι παιχνίδι» του Enda Walsh είναι ένα έργο γραμμένο ειδικά για εφήβους, που διακρίθηκε το 2005 στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας «Connections», ενός απ’ τα μεγαλύτερα γεγονότα του εφηβικού θεάτρου διεθνώς.

Τα δύο τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία από το Θέατρο Τέχνης. Η παράσταση ανεβαίνει με τους ίδιους συντελεστές από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας στο θέατρο της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών στη Βέροια για Γυμνάσια-Λύκεια.
Η πρώτη παράσταση, μόνο για εκπαιδευτικούς θα δοθεί την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 και η παρακολούθησή της πραγματοποιείται με κράτηση θέσεων.

Υπόθεση:
Μια ιστορία εφηβικής περιπλάνησης στον ανεξερεύνητο, γοητευτικό, αλλά και επικίνδυνο, κόσμο του διαδικτύου.
Έξι νέοι, άγνωστοι μεταξύ τους επιλέγουν να εισέλθουν και να ζήσουν στον Κυβερνοχώρο αντικαθιστώντας τα εφηβικά τους δωμάτια με chatrooms. O Τζακ, ο Τζίμ, η Εύα, η Έμιλυ, η Λώρα και ο Ουίλιαμ γνωρίζονται, επικοινωνούν, μεγαλώνουν και εξελίσσονται μέσα από τα διαδικτυακά τους παράθυρα. Συχνά όμως η μάσκα της ανωνυμίας εγκλωβίζει τα πρόσωπα, οδηγώντας τα σε οριακές καταστάσεις…

Τις μέρες που η εφηβική σκέψη, ο τρόπος επικοινωνίας και αντίδρασης των νέων απασχολεί την κοινή γνώμη και την καθημερινή μας δράση, χωρίς διδακτισμό, αλλά γεμάτο κατανόηση για την εφηβική ψυχή, το έργο του Enda Walsh εκθέτει με ειλικρίνεια και τόλμη την κατάσταση της μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή.

Το έργο του Walsh ασχολείται με τους κινδύνους που εγκυμονεί το Ίντερνετ και η μέσω αυτού απρόσωπη βία που ασκείται στα ψηφιακά καφενεία ή «Chatroom». Αν και πρωταγωνιστούν έφηβοι, και το θέμα του σχολικού τσαμπουκά μοιάζει να αφορά πρωτίστως αυτούς, εντούτοις οι πιο προσεκτικοί θεατές πρέπει να είναι οι γονείς. Οι κίνδυνοι της νεανικής παρενόχλησης απευθύνονται σε όλους, και πολλές από τις διαπιστώσεις του έργου προβληματίζουν γενικότερα.
Διαδραστκή παράσταση

Μετά το τέλος κάθε παράστασης θα ακολουθεί συζήτηση με τους ηθοποιούς, τους μαθητές και καθηγητές σχετικά με το έργο και την προβληματική πάνω στη χρήση του διαδικτύου. Στη συζήτηση θα συμμετέχει κάθε φορά εξειδικευμένος ομιλητής, σε θέματα διαδικτύου.

P1010618 $

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Εύα Οικονόμου–Βαμβακά, Αριάδνη Καβαλιέρου, Νικορέστης Χανιωτάκης
Σκηνοθεσία : Κωστής Καπελώνης
Σκηνικό: Κατερίνα Σωτηρίου
Μουσική – VIDEO: Θάνος Καζαντζής
Επιμέλεια κίνησης : Ιωάννα Μήτσικα
Βοηθός σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Κωχ
Φωτισμοί : Κωστής Καπελώνης Γιώργος Βέγκος
Ηχοληψία: Αλέξανδρος Καροτσέρης
Προβολή – επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου

Παίζουν οι ηθοποιοί :
ΕΝΤΙ Έλιο Μπέϊκο
ΓΟΥΙΛΙΑΜ Βαγγέλης Μάγειρος
ΕΜΙΛΥ Ευτυχία Σπυριδάκη
ΕΥΑ Αγγελική Νοέα
ΛΑΟΥΡΑ Ρόζα Σταμούλη
ΤΖΙΜ Γιάννης Βαρβαρέσος

banner-article

Ροη ειδήσεων