Οι απαιτήσεις των δανειστών μέχρι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου
Σημείωμα με παρατηρήσεις για διορθώσεις και άμεσο σχεδιασμό μέτρων μέχρι και την Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου όπου θα γίνει συνολική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος άφησε η τρόικα φεύγοντας από την Ελλάδα σε πέντε τομείς οι οποίοι θεωρούνται κομβικής σημασίας για την πρόοδο του προγράμματος.
Οι παρατηρήσεις αυτές αφορούν το φορολογικό, το ασφαλιστικό ,την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αγορά ενέργειας και τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στις αγορές αγορών και την λειτουργία των επιχειρήσεων.
Φυσικά δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των προαπαιτούμενων του Νοεμβρίου. Υπογραμμίζουν απλώς κάποια μέτρα και δράσεις τα οποία είτε έχουν καθυστερήσεις από το πακέτο του Οκτωβρίου είτε χρειάζονται κάποια μεγαλύτερη προετοιμασία και η υλοποίηση είναι απαιτητή μέχρι την πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου ειδικότερα στην φορολογία ζήτησαν:
1) Νέα κοστολόγηση του κλιμακωτού ΦΠΑ στην παιδεία που αποφασίστηκε ( 0% για νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς ., 6% για φροντιστήρια και 13% για ιδιωτικά σχολεία ).Αν προκύπτει διαφορά από τα 168 εκ ευρώ . που είχαν υπολογιστεί για φέτος και τα 240 εκ ευρώ για το 2016 να παρουσιαστούν ισοδύναμα .
2) Άμεσο διορισμό νέου Γενικού Γραμματέα Εσόδων νέα επιχειρησιακό σχέδιο για το 2015 και το 2016 και επιμέρους σχέδιο δράσης για το ΣΔΟΕ που περνάει από το τέλος του μήνα στην ΓΓΔΕ.
3) Παρουσίαση μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη του σχεδίου για τις αλλαγές συντελεστών φορολόγησης σε μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες και οριστικοποίηση του φορολογικού καθεστώτος για τα ενοίκια.
4) Να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων παρελθόντων ετών και να συνδυαστεί το μέτρο με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ για έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος χρόνου 10ετίας.
Τράπεζες
Στο θέμα των τραπεζών ζητούν να επιταχυνθεί η κατηγοριοποίηση των δανείων η οποία αποτελεί εκκρεμότητα από τον περασμένο μήνα με την συνεργασία του υπουργείου οικονομικών της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΤΧΣ.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών πήραν μαζί τους ένα σχέδιο με το νέο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το οποίο θα οριστικοποιήσουν με την μεσολάβηση των τεχνικών κλιμακίων μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Εκτός από την κάθε τη διαφωνία τους με τα υπουργεία για τα νέα κριτήρια υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη ζήτησαν να επιταχυνθεί τόσο για το ΤΧΣ όσο και για τις τράπεζες η διαδικασία πρόσληψης ειδικών συμβουλών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε η διαδικασία να επιταχυνθεί. Ζητούν επίσης χρονοδιάγραμμα για την διαδικασία ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων.
Θα πρέπει επίσης να παρουσιαστεί το ταχύτερο δυνατό ένα σχέδιο δράσης για την «επαναιδιωτικοποίηση» των τραπεζών μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιαοποίησης.
Ασφαλιστικό
Στο Ασφαλιστικό άφησαν στα στελέχη του υπουργείου εργασίας ένα λογιστικό φύλλο με μαθηματικούς τύπους για το προσδιορισμό των συντάξεων και ζήτησαν να το συνδυάσουν με την νέο πρόταση του υπουργείου εργασίας για την αλλαγή προσδιορισμού των συντάξεων.
Πληροφορίες θέλουν την μεθοδολογία να βάζει κόφτη άπαξ και δια παντός τις πρόωρες συντάξεις αφού σε μικρές ηλικίες ( 40-45 ευρώ ) θα προκύπτει χρέος του ασφαλισμένου προς το ασφαλιστικό σύστημα και όχι σύνταξη.
Γενικά πάντως θεώρησαν ότι η κοστολόγηση που πήραν από τους υπηρεσιακούς του υπουργείου ήταν αρκετά κοντά στις δικές τους απαιτήσεις
Ενέργεια
Στην αγορά ενέργειας το αίτημα που άφησαν πίσω τους ήταν να αποδείξει το υπουργείο Υποδομών ότι η ανεξαρτητοποίηση του ΑΔΜΗΕ που προτείνει το υπουργείου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση της αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό ίσο με αυτό της ιδιωτικοποίησης του.
Επιχειρήσεις – αγορές
Στο τομέα της αγοράς και της διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας ζητούν Την παρουσίαση του σχεδίου δράσης για την βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.
Την άμεση εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για τις αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ με την εργαλειοθήκη ΙΙ για πετρελαιοειδή και ποτά.
Μελέτη επιπτώσεων στην αγορά από το άνοιγμα των κλειστών επιχειρήσεων.