Δωρεά λαογραφικού υλικού στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας ευχαριστεί θερμά τη Βεροιώτισσα Zωγράφο και Λαογράφο κ. Χρύσα Κωστοπούλου η οποία δώρισε στη Βιβλιοθήκη όλο το πρωτότυπο υλικό που συγκέντρωσε το χρονικό διάστημα 1978-1985 για τα ήθη και έθιμα και τις παραδοσιακές φορεσιές της Ημαθίας. Το υλικό αυτό περιλαμβάνει μαρτυρίες 75 ηλικιωμένων γυναικών και ανδρών, από 65 έως και 95 ετών από τις πόλεις και τα χωριά του νομού μας.
Η δωρεά αποτελείται απο 39 πρωτότυπες κασέτες, 39 Cd, 1 βιβλίο και 351 παλιές φωτογραφίες της Ημαθίας.
Όλες οι συνεντεύξεις και οι φωτογραφίες, θα αναρτηθούν άμεσα στο ψηφιακό αποθετήριο ΜΕΔΟΥΣΑ της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας (http://medusa.libver.gr) με ελεύθερη πρόσβαση για όλους «ώστε να διατεθεί σε κάθε ενδιαφερόμενο, για μελλοντική έρευνα» σύμφωνα με την επιθυμία της ιδίας.
Η ΜΕΔΟΥΣΑ συγκεντρώνει την πνευματική, ιστορική και πολιτιστική παραγωγή της πόλης της Βέροιας και της ευρύτερη περιοχής της Ημαθίας. Περιλαμβάνει 4.882 τεκμήρια, 62 videos, 2.844 βιβλία, 1.495 εικόνες, κειμήλια, έργα τέχνης και άλλα
Η κ. Χρύσα Κωστοπούλου γεννήθηκε στη Βέροια όπου και αποφοίτησε από το οκτατάξιο Γυμνάσιό της. Έχει δίπλωμα της ECOLE A.B.C. DE DESIGN, με δάσκαλο της τον καταξιωμένο ζωγράφο Φάνη Γαλανό (1958— 1961)
Έχει μια πορεία 43 χρόνων στη ζωγραφική, με 14 ατομικές εκθέσεις και 15 ομαδικές, εκ των οποίων οι 3 στο εξωτερικό.
Μερικά από τα έργα της έχουν εκδοθεί στο λεύκωμα «ΛΑΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ».
Γίνεται αναφορά στη ζωγραφική της στο βιβλίο «ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ» Στέλιου Λυδάκη (1976), στο βιβλίο «ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ» του Γεωργίου Μελίκη (1977), στο «ΛΕΥΚΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ» του Α.Κ. Κουρτικάκη (1979) και στην Εγκυκλοπαίδεια «ΚΟΣΜΟΣ». Η ζωγραφική της Χρύσας Κωστοπούλου, σχολιάσθηκε πάντοτε θετικά από τεχνοκριτικούς, τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές.
Το 2003, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας αποφάσισε ομόφωνα και απένειμε στην κα Χρύσα Κωστοπούλου το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης Βέροιας, για τη «συμβολή της τη διάσωση της λαογραφίας και της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Βέροιας».