Μόνον με στήριξη της ΕΚΤ θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου
Σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να ξεπεραστούν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας
του Δημοσίου που σχετίζονται με την καταβολή 6,85 δισ. ευρώ περίπου το Μάρτιο αποβλέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ήδη χθες ανάφερε πως αν και τον επόμενο μήνα «δεν θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τη ρευστότητα του Δημοσίου», ωστόσο παραδέχθηκε πως θα έχουμε «δεδομένο πρόβλημα» στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ.
Πρέπει να σημειωθεί πως η συμφωνία Ελλάδος -Eurogroup για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης προβλέπει εκταμίευση δόσης, μόνον εάν και υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση τον Απρίλιο.
Ωστόσο ήδη από τον Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταβάλει δόσεις στο ΔΝΤ, συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, να πληρώσει τόκους 750 εκατ. ευρώ και να ανανεώσει τρεις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, μία 1,4 δισ. ευρώ και δύο από 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή θα πρέπει να εξασφαλίσει 6,85 δισ. ευρώ, πέραν των όσων θα κληθεί να καταβάλει για μισθούς και συντάξεις και την ευρύτερη λειτουργία του Δημοσίου.
Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τους θεσμούς ώστε να καλύψει τις σχετικές υποχρεώσεις μέσω της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, από τα 15 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 25 δισ. ευρώ, ή τουλάχιστον στα 23 δισ. ευρώ. Παράλληλα η Αθήνα έχει ζητήσει να της δοθούν 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία κρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να τα δώσει απευθείας στο ΔΝΤ.
Αναφερόμενοι σήμερα στο θέμα οι Financial Times σημειώνουν πως «ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν επίσης ότι εάν δοθεί χρηματοδότηση στην Αθήνα μέσω εντόκων γραμματίων, ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν απορρίψει την βραχυπρόθεσμη στήριξη, τότε θα υπονομευθούν οι αιρετοί πολιτικοί που εξελέγησαν ακριβώς για να λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις».
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας χθες στο Bloomberg αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων είπε ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί από τη στιγμή που η ΕΚΤ το έχει επιτρέψει και στο παρελθόν και ο ίδιος δεν βλέπει κάποιο λόγο να το αρνηθεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση εάν οι θεσμοί δεν εγκρίνουν κάποιο από τα δύο αιτήματα της Ελλάδας τότε η μοναδική διέξοδος για το Δημόσιο θα είναι η μετάθεση της εξόφλησης της δόσης προς το ΔΝΤ.
Θ.Κ.
Πηγή: http://news.in.gr