Οικονομία

Στο ζενίθ η κατακραυγή 6 εκατομμυρίων ιδιοκτητών για τον ΕΝΦΙΑ

2014 08 18 oikonomia enfia katakraygi 6ekatomyrion

Του Θάνου Παναγόπουλου

Η αγανάκτηση περισσότερων από 6 εκατομμύρια ιδιοκτητών ακινήτων όλης της χώρα (και για την ακρίβεια των 6.187.902 φορολογουμένων όλης της χώρας

για τους οποίους εκδόθηκαν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ) μετά τις πρωτοφανείς παλινωδίες, τα επικοινωνιακά κόλπα, τα λάθη και κυρίως την αβάσταχτη αφαίμαξη εισοδημάτων λόγω ΕΝΦΙΑ, έχει “θορυβήσει” την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί διαρκώς με “μπαλώματα” στον νέο φόρο (πέραν των όποιων αντιπερισπασμών της προσοχής της κοινής γνώμης επιχειρεί από το καυτό αυτό ζήτημα, πότε με εκδηλώσεις τύπου Αμφίπολη και πότε με πληροφορίες για υπόσχεση φοροελαφρύνσεων από του βήματος της ΔΕΘ κ.λπ.) να περιορίσει κατά το δυνατόν τις διαρροές ψηφοφόρων από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.

Οι αντιδράσεις αυτές οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών στο να σχεδιάζει το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί η διάρκεια της καταβολής των δόσεων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Αντί δηλαδή να εξοφληθεί με καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της πρώτης δόσης στις 30 Σεπτεμβρίου (και ενώ ήδη κάποιοι φορολογούμενοι για τον εν λόγω φόρο κατέβαλαν σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών 58 εκατ. ευρώ), να υπάρξει επέκταση του χρονικού ορίου των δόσεων του ΕΝΦΙΑ έως τον Φεβρουάριο, μια και ό,τι έσοδο εισπράττεται έως τον Φεβρουάριο κάθε έτους, μπορεί εφόσον έχει βεβαιωθεί στο έτος που προηγήθηκε, να “μετρήσει, δημοσιονομικά στην προηγούμενη χρονιά. Κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να παραταθεί η διάρκεια καταβολής του ΕΝΦΙΑ ώς και τον Φεβρουάριο του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί το απόγευμα της 6ης Αυγούστου η επιβεβαίωση από του βήματος της Βουλής εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ότι οι 4.000 οικισμοί που βρίσκονται σήμερα εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών και στους οποίους καταγράφηκε πληθώρα υπέρογκων φόρων με το νέο σύστημα επιστρέφουν “με εντολή Σαμαρά” στις αποτιμήσεις ακινήτων του 2013, διορθώνοντας το πρόβλημα.

Η κατακραυγή για τον ΕΝΦΙΑ έφτασε στο αποκορύφωμά της στα μέσα της εβδομάδας, όταν εκατομμύρια ιδιοκτήτες διαπίστωσαν πως είτε παραμένουν χωρίς φορολογική ενημερότητα είτε αδυνατούν να εισπράξουν επιστροφές φόρου εισοδήματος, καθώς εμφανίζονται να χρωστούν τον ΕΝΦΙΑ, παρ’ ότι η πρώτη δόση του έχει “παγώσει” ώς τον Σεπτέμβριο.

Πολλοί φορολογούμενοι που πήγαν να εισπράξουν τις επιστροφές φόρου εισοδήματος πληροφορήθηκαν πως δεν το δικαιούνται, καθώς, μετά τη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ, εμφανίζονται μη ενήμεροι φορολογικά. Ωστόσο, πολλοί δεν μπορούσαν ούτε να τις συμψηφίσουν, καθώς, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα έπρεπε να πληρώσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ.

Αντίστοιχα, χωρίς φορολογική ενημερότητα έμειναν ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλησαν να την εκδώσουν ηλεκτρονικά, αφού το σύστημα δεν δέχθηκε το αίτημά τους, καθώς εμφανίζονται βεβαιωμένες οφειλές φόρου.

Αναζητούν λύση για το πάγωμα των επιστροφών
Από την πλευρά της, μετά τις αντιδράσεις αυτές, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έστω και καθυστερημένα, υποσχέθηκε λύση εντός των ημερών, με την οποία θα πάψουν οι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρων με βεβαιωμένες, αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (πρακτική που σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν επιστρέφει φόρους αν την ίδια ώρα τού οφείλει κάποιος ιδιοκτήτης). Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αφού μπορεί να χορηγηθεί μέσω Διαδικτύου με διάρκεια ισχύος δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το πιστοποιητικό εκδίδεται με διάρκεια ισχύος ενός μήνα και χορηγείται από οποιαδήποτε δημόσια οικονομική υπηρεσία ή ελεγκτικό κέντρο. Πρόσθεσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά αποδεικτικό ενημερότητας για τις περισσότερες περιπτώσεις με διάρκεια ισχύος ενός μήνα, ενώ σε ό,τι αφορά τον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, θα υπάρξει σύντομα, τις επόμενες ημέρες, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Γκρίνια στην κυβέρνηση
Οι αντιδράσεις των πολιτών και ο φόβος της διαρροής ψηφοφόρων έφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, “γκρίνια” στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη να δηλώνει στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες «στο προηγούμενο οικονομικό επιτελείο» και τον γ.γ. Εσόδων (“ο γενικός γραμματέας Εσόδων διαχειριζόταν τα θέματα” είπε και τόνισε ότι ο Χ. Θεοχάρης δεν είχε προετοιμάσει καλά το σύστημα) για να απαντήσει μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter ο Χάρης Θεοχάρης: “Βλέπω υπουργό στον Σκάι να ξεφτιλίζεται. Αν δεν ξέρει τα θέματα, ας μη μιλάει καλύτερα».

Βολές άφησε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ζητώντας να “αναλάβουν τις ευθύνες τους”, ενώ ευθύνες στον τέως υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα έριξε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος, λέγοντας ότι δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις των βουλευτών για τα λάθη.

Μεταξύ των αντιδράσεων θα πρέπει να επισημανθεί και η στάση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για πλήρη «κατεδάφιση» της ακίνητης περιουσίας και επισημαίνει ότι οι ουσιαστικές παράμετροι που οφείλει να διορθώσει η κυβέρνηση είναι:

* Πρώτον, ο φόρος να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, ώστε να είναι συνταγματικός.

* Δεύτερον, να κατανέμει ισότιμα τα βάρη, χωρίς να αδικεί καμία ομάδα πολιτών.

* Τρίτον, να μην καταστρέφει οικονομία και κτηματαγορά.

Η ΠΟΜΙΔΑ κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση, πριν καταλήξουν στις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις του ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον να διαβάσουν με προσοχή την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2013, όπου για το θέμα αυτό επισημαίνεται: “Η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση.

Αλλά και στους πολίτες είναι διάχυτη η εντύπωση για έναν άδικο φόρο, ο οποίος όχι μόνο παγιώνει την υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας μονιμοποιώντας το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και παράλληλα διατηρώντας τον ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) μέσω του συμπληρωματικού φόρου, αλλά παράλληλα επιβάλλεται ως “χαράτσι” για πρώτη φορά και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Την ίδια αδικία όμως νιώθουν ακόμη, εκτός όσων διαθέτουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, και όσοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου έχουν μειωθεί δραματικά οι αγοραίες τιμές, καθώς ο φόρος υπολογίζεται με βάση αντικειμενικές αξίες οι οποίες είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερες, αλλά και όλοι οι ιδιοκτήτες που πληρώνουν φόρο κατοχής ακινήτων, παρ’ ότι δεν αποκομίζουν κανένα εισόδημα από αυτά. Περισσότερο δε όσοι βλέπουν μια έμμεση δήμευση της περιουσίας, αδυνατώντας να πληρώσουν αυτά τα ποσά, καθώς τυχαίνει να έχουν μειωμένους μισθούς και συντάξεις ή να είναι και άνεργοι. Αλλά και τα χαμηλά εισοδήματα νιώθουν την αδικία, αφού ο ΕΝΦΙΑ δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο και δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία και τη μικρή ιδιοκτησία.

Πηγή: http://www.avgi.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων