Άρθρα Κοινωνία Παρενθέσεις Υγεία

Οι ήρωες γιατροί του ΕΣΥ πέφτουν στη μάχη – Η Κυβέρνηση απλός… παρατηρητής!

Με ισχαιμικό εγκεφαλικό νοσηλεύεται στο Τζάνειο η μοναδική παιδίατρος του Νοσοκομείου Σάμου μετά από εξαντλητική εντατικοποίηση.

Με το να αντιμετωπίζει πλήθος περιστατικών, επιφορτισμένη και με μεγάλο αριθμό παιδιών μεταναστών που φιλοξενεί το νησί, η μοίρα της ήταν προδιαγεγραμμένη. Εκείνη έκανε το καθήκον της πιστή στον όρκο του Ιπποκράτη που έδωσε.

Όσοι όμως κυβερνούν, και μάλιστα δίνουν τον όρκο τους αγγίζοντας ο καθένας τον ώμο του άλλου, συνωστισμένοι γύρω από το ένα και μοναδικό Ευαγγέλιο, τηρούν τον δικό τους όρκο;

Το πόσο το τραγικό περιστατικό ευαισθητοποίησε φαίνεται όχι μόνο από τις διαμαρτυρίες του κόσμου στο νησί αλλά και από την παραίτηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου. Και όλοι ξέρουμε πως οι εκάστοτε κυβερνήσεις ορίζουν τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Το ΕΣΥ καταρρέει. Το ζούμε καθημερινά. Οι αναμονές για εξετάσεις και  ειδικά για χειρουργεία που πρέπει να γίνουν, ατελείωτες. Έχεις λεφτά, πληρώνεις. Οι κλινικές σε περιμένουν. Δεν έχεις, περιμένεις εσύ.

Το δράμα των ανθρώπων που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη βασικότερη ανάγκη, αυτήν που τους κρατά στη ζωή, την υγεία, είναι γνωστό. Όπως γνωστό είναι πως με μαθηματική ακρίβεια η Κυβέρνηση ξηλώνει σιωπηλά και μεθοδικά το ΕΣΥ, θυσιάζοντάς το στο βωμό του κέρδους.

Εκείνοι, όμως, που είναι το ίδιο αθώα θύματα, όπως και οι ασθενείς, είναι οι γιατροί του ΕΣΥ. Μάχονται σιωπηλά και αγόγγυστα μέχρι τελικής πτώσεως Και αποδείχτηκε περίτρανα χθες η ηρωική πτώση με το εγκεφαλικό της μοναδικής παιδιάτρου στη Σάμου.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την άνοιξη η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας  στη Βέροια για το δράμα που ζουν στα νοσοκομεία μας οι γιατροί τους, ο γραμματέας της Ένωσης Κώστας Μπακοδήμος κατέθεσε πως όχι μόνο δεν προλαβαίνει η Παιδιατρική Κλινική της Νάουσας να καλύψει τα περιστατικά της, όπου εργάζεται, αλλά καλείται κάποτε να καλύψει και περιστατικά της Κοζάνης!

(“Η Παιδιατρική Κλινική μας κάλυψε ανάγκες και στην Κοζάνη, είχαμε κρούση για βοήθεια και στο Παιδιατρικό της Καστοριάς.”) https://faretra.info/2024/02/27/enosi-nosokomeiakon-giatron-imathias-dramatiki-ipovathmisi-ton-nosokomeion-emporevmatopoiisi

Σε τέτοια νοσοκομεία θα τρέξουν για να σώσουν τα παιδιά τους οι γονείς σε μια δύσκολη στιγμή. Ηρωικά μεν, ανεπαρκή δε. Γιατί δε φτάνει μόνο η υλική υποδομή στο “φρούριο”, (αν υπάρχει υλική υποδομή), χρειάζεται στρατός, για να το υπερασπιστεί!

Χειροκροτούσαμε τον άνισο αγώνα τον γιατρών με τον covid, έπαινοι διθυραμβικοί από την Κυβέρνηση. Και μετά; Επιστροφή στα ίδια.

Τα καλύτερα μυαλά μας ξενιτεύονται. Η Ευρώπη και η Αμερική τα περιμένει. Κι εμείς μένουμε χωρίς στρατό σε φρούρια που καταρρέουν.

Ο Υπουργός Υγείας απαντά στη δυσαρέσκεια, με αφορμή τα γεγονότα στη Σάμο, λέγοντας πως οι γιατροί αρνούνται να στελεχώσουν τα νησιά. Γιατί; Δεν υπάρχει απάντηση;

Για να αγοράσουμε φρεγάτες ή αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ, (για να πάνε τα πολεμικά μας αεροπλάνα, αλήθεια, πού;), υπάρχουν χρήματα και για να πληρωθούν οι γιατροί μας όχι; Για να στείλουμε στην Ουκρανία όπλα που φυλάγουν τα νησιά μπορούμε, αλλά για να προστατέψουμε τους κατοίκους αυτών των νησιών και όλης της υπόλοιπης χώρας με τα νοσοκομεία μας όχι;

Τα ερωτηματικά έχουν από χρόνια την απάντησή τους, απλά δεν ήρθε ακόμα η ώρα για να φουσκώσει το ποτάμι της συνειδητοποίησης και της αγανάκτησης…

…………………..

Οι «Παρενθέσεις» είναι μικρά κείμενα, μικρές πινελιές, σε θέματα πολιτισμού ή ζωής, που φωτίζουν γωνιές από μεγαλύτερα θέματα, λειτουργώντας σαν παρ-εν-θέσεις.

……………………..

Παραιτήθηκε η διευθύντρια του Νοσοκομείου Σάμου / Η ανακοίνωση των Νοσοκομειακών Γιατρών

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας