Εργασιακά Ρεπορτάζ Τοπικά Υγεία

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας: Δραματική υποβάθμιση των νοσοκομείων & εμπορευματοποίηση

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας ενημέρωσε σε συνέντευξη τύπου για τα προβλήματα των νοσοκομείων του Νομού, που ολοένα εντείνονται και κάλεσε σε συμμετοχή στην αυριανή πανελλαδική απεργία της 28ης Φεβρουαρίου.

Εκπροσωπώντας την Ένωση ο Πρόεδρος Γιώργος Καρτσιούνης, ορθοπαιδικός στο Νοσοκομείο της Βέροιας και ο Γραμματέας Κώστας Παπαδήμος, παιδίατρος στο Νοσοκομείο της Νάουσας, παρουσίασαν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν γιατροί και νοσηλευτές στα δύο νοσοκομεία.

Τραγική χαρακτήρισε ο Γιώργος Καρτσιούνης την κατάσταση που επικρατεί, ιδιαίτερα στο φλέγον θέμα της υποστελέχωσης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ύπαρξη ενός αναισθησιολόγου, που αναγκάζεται να καλύπτει δύο νοσοκομεία με μετακίνηση.

Δεύτερο παράδειγμα  υποβάθμισης η αδυναμία του Ακτινολογικού της Νάουσας να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών του, με αποτέλεσμα να τους φέρνουν στο Ακτινολογικό της Βέροιας.

Κλείσιμο της Γυναικολογικής Κλινικής της Νάουσας, πολύωρες αναμονές στα επείγοντα και 2-4 μήνες για κλείσιμο των ραντεβού.

Η Κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη τακτική στρέφει το λαό στην Ιδιωτική Υγεία και επιπλέον θεσμοθετώντας το φακελάκι για τα απογευματινά χειρουργεία, τον προετοιμάζει για κάτι ανάλογο, που θα συμβεί και στα πρωινά.

Η εμπορευματοποίηση της Υγείας προχωρεί με την είσοδο των εργολαβικών επιχειρήσεων παντού. Από τη σίτιση και τον ιματισμό μέχρι τα ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Ενώ ο τζίρος των ιδιωτικών κλινικών ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια, τα δημόσια νοσοκομεία υφίστανται τη μεγαλύτερη υποβάθμιση. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Ανάλογη αντιμετώπιση έχει η Παιδεία και ο αγροτικός κόσμος. Είμαστε στο πλευρό των φοιτητών και των αγροτών.

Αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ζητάμε:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Αύξηση, (διπλασιασμό) των μισθών του προσωπικού

Μονιμοποιήσεις των  επικουρικών γιατρών

Κίνητρα για τις άγονες περιοχές

Να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών

 Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στους υγειονομικούς, (ωράριο εργασίας, ημέρες εργασίας, εφημερίες)

Να επαναπροσληφθεί επικουρικός γιατρός, που διακόπηκε η συνεργασία του

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στον τομέα Υγείας.

Λεφτά υπάρχουν, πρόσθεσε ο Γιώργος Καρτσιούνης, όταν  δεν προορίζονται για τον πόλεμο της Ουκρανίας ή την Ερυθρά Θάλασσα. Αύριο πρέπει να συμμετάσχουμε στην απεργία, δείχνοντας την αντίθεσή μας στην κατεδάφιση της Υγείας.

Ο Κώστας Παπαδήμος, αφού αναφέρθηκε από τη μεριά του κι αυτός στα έντονα προβλήματα του Νοσοκομείου της Νάουσας, στο οποίο εργάζεται,  προέβλεψε την συστηματική υποβάθμιση χρόνο με το χρόνο, ώστε η Υγεία να καταλήξει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση.

“Αυτό θα γίνει  με σταδιακή φιλετοποίηση, ώστε να καταλήξουν τα πάντα στους ιδιώτες. Επιπλέον οι ασθενείς θα καλούνται να πληρώνουν πέρα από την ασφάλειά τους. Η ιδιωτικοποίηση προχωρεί σταδιακά και με την πρόσληψη γιατρών με μπλοκάκι, με αποτέλεσμα να διασπώνται, αφού έχουν διαφορετικά συμφέροντα και να μην διεκδικούν.

Το νοσηλευτικό προσωπικό  δουλεύει εξαντλητικά και  οι εργαζόμενοι γενικά στο χώρο έχουν πενιχρές απολαβές. Εργαζόμενη απολύθηκε στο Νοσοκομείο Νάουσας, γιατί τόλμησε να συνδικαλιστεί. Άρα, ο συνδικαλισμός ποινικοποιείται.

Το πρόβλημα με το Ακτινολογικό ταλαιπωρεί και ασθενείς και γιατρούς, ιδιαίτερα το Χειρουργικό Τμήμα.

Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αναισθησιολόγος με 20 εφημερίες το μήνα. Η Παιδιατρική Κλινική μας κάλυψε ανάγκες και στην Κοζάνη, είχαμε κρούση για βοήθεια και στο Παιδιατρικό της Καστοριάς.

Το Νοσοκομείο της Νάουσας κινδυνεύει με κλείσιμο ή με αλλαγή χαρακτήρα.

Μπορεί να μείνει η Νάουσα χωρίς καρδιολόγο και παιδίατρο; Η ανησυχία μας είναι μεγάλη” ολοκλήρωσε ο Κώστας Παπαδήμος.

…………………….

Φωτογραφία: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων