Κόσμος

Για ίδρυση τρομοκρατικής οργάνωσης, με άγνωστα μέλη, κατηγορείται ο Ξηρός

2015-01-05-Ellada-xiros-tromokr-org

«Αντίσταση στην τρόικα – δεν θα μας σώσει κανένας σωτήρας»

φώναξε ο Χριστόδουλος Ξηρός στους δημοσιογράφους πριν δρασκελίσει τα σκαλιά του κτιρίου «16» της πρώην σχολής Ευελπίδων όπου στεγάζονται τα εισαγγελικά γραφεία του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Κυριακής ο 57χρονος βαρυποινίτης συνοδευόμενος από τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας φορώντας λευκό αλεξίσφαιρο γιλέκο και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας -που ξυπνούσαν μνήμες από την προσαγωγή του ως μέλους της οργάνωσης 17Ν το καλοκαίρι του 2002- οδηγήθηκε στην Εισαγγελία συνοδευόμενος και από τον δικηγόρο του Φραγκίσκο Ραγκούση.

Σύμφωνα με τη δίωξη που του απαγγέλθηκε (άρθρο 187Α του Π.Κ.), ο Χριστόδουλος Ξηρός φέρεται να είχε ιδρύσει και να διηύθυνε δική του τρομοκρατική οργάνωση, η οποία προς το παρόν έχει άγνωστα μέλη.

Ειδικότερα, κατά τη δίωξη η οργάνωση του Χριστόδουλου Ξηρού κατηγορείται:

► ότι επιδιώκει την τέλεση της κατασκευής, προμήθειας, κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών με σκοπό τη χρήση τους για την πρόκληση κινδύνου σε πράγματα και άνθρωπο

► για την παράνομη κατοχή πολεμικών τουφεκιών, πυρομαχικών και άλλα

► για την παράνομη κατοχή διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων.

Παράλληλα, ασκήθηκε δίωξη για πλαστογραφία, παραβίαση περιοριστικών όρων και παράνομη οπλοφορία για το όπλο που είχε πάνω του τη στιγμή της σύλληψης. Ωστόσο οι εισαγγελικές Αρχές άσκησαν ποινική δίωξη για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία και σε βάρος τριών αγνώστων προσώπων που φέρονται να νοίκιασαν το σπίτι στην Ανάβυσσο.

Ενώπιον του εισαγγελέα ο Χριστόδουλος Ξηρός είπε ότι «H χώρα μας τελεί υπό ξένη κατοχή της τρόικας και της Μέρκελ και θεωρώ υποχρέωσή μου την αντίσταση. Οσοι μηχανισμοί στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις, καθώς και τους ντόπιους δωσίλογους, θεωρώ ότι δεν έχουν καμία δικαιοδοσία να μου ζητήσουν τον λόγο. Αντιθέτως, σαν μέρος του μηχανισμού εσείς είστε αυτοί που πρέπει να απολογηθούν στον λαό και την ιστορία».

Ο Ξηρός θα απολογηθεί σήμερα το μεσημέρι στον 11ο ανακριτή Αθηνών.

«Ο κλοιός έσφιγγε καθημερινά»
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 ο συνήγορος του Χριστόδουλου Ξηρο, Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε σχετικά με τη σύλληψη ότι δεν γνωρίζει «αν ήταν πληροφορία ή αν ήταν μία τυχαία παρακολούθηση».

Και συνέχισε: «Ο ίδιος μού είπε ότι ο κλοιός έσφιγγε καθημερινά. Είχε αντιληφθεί ότι τον παρακολουθούσαν. Απλά και μόνο δεν ήθελε να συλληφθεί την ώρα που ίσως είχε κάποιες επαφές και να θέσει σε κίνδυνο και άλλους ανθρώπους».

Με ποδήλατο για ψώνια
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Δημήτρη Τσακνάκη, οι έρευνες των αστυνομικών είχαν επικεντρωθεί στην Ανάβυσσο και σε άλλες περιοχές της χώρας τους τελευταίους τρεις μήνες. Παρ’ όλα αυτά κι ενώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου, οι έρευνες γίνονταν «πόρτα πόρτα», οι αστυνομικοί δεν είχαν κατορθώσει να εντοπίσουν τον Χριστόδουλο Ξηρό, που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, κυκλοφορούσε σχεδόν καθημερινά με ποδήλατο και πήγαινε τρία χιλιόμετρα ώς το κέντρο της Αναβύσσου για ψώνια.

Σύμφωνα πάντως με τον αρχηγό, που στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου το επανέλαβε τέσσερις φορές, ο Ξηρός κυκλοφόρησε μόνο εκείνη την ημέρα και οι αστυνομικοί τον «προσήγαγαν», αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι επρόκειτο γι’ αυτόν. Προκειμένου να το πράξουν, οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες -που εμμέσως επιβεβαίωσε ο αρχηγός, αφού αρνήθηκε να σχολιάσει «αστυνομικές πρακτικές»- σκηνοθέτησαν ένα τροχαίο ατύχημα.

Αστυνομικός που κινούνταν με μοτοσικλέτα έπεσε μπροστά από τον ποδηλάτη Ξηρό και όταν ο τελευταίος πήγε να τον βοηθήσει βεβαιώθηκε πως ήταν ο δραπέτης και τότε τον συνέλαβε, με τη βοήθεια των υπολοίπων αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, που -περιέργως πώς κι ενώ επρόκειτο να συλληφθεί ένας «επικίνδυνος τρομοκράτης»- δεν υποστηρίζονταν από ομάδα της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ).

«Αντίσταση στην τρόικα – δεν θα μας σώσει κανένας σωτήρας» φώναξε ο Χριστόδουλος Ξηρός στους δημοσιογράφους πριν «Αντίσταση στην τρόικα – δεν θα μας σώσει κανένας σωτήρας» φώναξε ο Χριστόδουλος Ξηρός στους δημοσιογράφους πριν

«Κάρφωμα» και επικήρυξη
Στον εντοπισμό του κρησφύγετου, όπως είπε ο Αρχηγός, οι αστυνομικοί έφτασαν αξιοποιώντας πληροφορίες αλλά και τεχνικές και φυσικές παρακολουθήσεις. Εντούτοις πληροφορίες που διέρρεαν ανέφεραν ότι υπήρξε συγκεκριμένο άτομο που υπέδειξε πού βρισκόταν ο Ξηρός και ότι υπήρξαν δυο συναντήσεις με αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής προκειμένου να βεβαιωθούν για την αξιοπιστία του. Εντούτοις ο Αρχηγός στις δηλώσεις του ανέφερε ότι κανείς δεν εισέπραξε την επικήρυξη του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Οι έρευνες των αστυνομικών στο σπίτι που είχε νοικιαστεί πριν από έξι μήνες από άγνωστο με πλαστά στοιχεία και χαρακτηριζόταν «γιάφκα», συνεχίζονταν ώς αργά χθες και σε αυτές κατασχέθηκαν οκτώ καλάσνικοφ -τα δύο με διόπτρα και λέιζερ σκόπευσης-, τρία πιστόλια, χειροβομβίδες, σφαίρες, πυροκροτητές, βραδύκαυστο φιτίλι, ένα ρουκετοβόλο, τρεις ρουκέτες, εννιά σακούλες με περίπου 80 κιλά πιθανόν αμμωνιοδυναμίτιδας (AMFO) και ένα βαρέλι 100 κιλών με τσιμέντο σε σχήμα κώνου για την εκτροπή και την κατεύθυνση των αερίων έκρηξης σε ορισμένη κατεύθυνση.

Το πλέον σημαντικό εύρημα ήταν, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι χειρόγραφες σημειώσεις και ένα σχεδιάγραμμα. Από αυτές, όπως ανέφερε στη δεύτερη συνέντευξη που παραχώρησαν χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο Αρχηγός, προκύπτει ότι ο Ξηρός και οι άγνωστοι συνεργοί του ετοίμαζαν επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού, με σκοπό να απελευθερώσουν κρατουμένους. Η επίθεση, όπως ισχυρίστηκε ο Αρχηγός, πιθανώς να γινόταν και χθες, ενώ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να υπήρχαν και θύματα αφού στις σημειώσεις εκτός από τους τρόπους διαφυγής και προσέγγισης, αναφερόταν και η εξουδετέρωση των φρουρών.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας