Βέροια Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Βέροια: Η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε, παρουσίασε το οικογενειακό λεύκωμα, σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και συγκίνησης

Δεν είναι λίγο να έχεις μπροστά σου την κόρη ενός μύθου, ενός ανθρώπου που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για τον Άνθρωπο, περνώντας από την πραγματικότητα στις διαστάσεις ενός συμβόλου.

Και δεν είναι επίσης λίγο το να είναι η κόρη αυτή όχι στη σκιά του, αλλά στο φως του και να το μεταδίδει με τη δική της αυθύπαρκτη προσωπικότητα.

Η Αλέιδα  Γκεβάρα, Διδάκτορας της Ιατρικής, μάχιμη γιατρός, αλλά και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου “Ερνέστο Τσε Γκεβάρα”, ήταν  χθες, στη γεμάτη από κόσμο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας, μια παρουσία που ισορροπούσε ανάμεσα στον ορθό λόγο και το συναίσθημα, το οποίο κατάφερνε να μεταδίδει αβίαστα και στο κοινό.

Απλή, με στόχο να παρουσιάσει μια πτυχή του πατέρα της άγνωστη στον κόσμο, αυτήν του ανθρώπου που βιώνει την οικογένεια, έστω κι αν οι στιγμές που μπορεί να της αφιερώσει είναι λίγες, κατάφερε μέσα σε λίγη ώρα, άλλοτε με περίσσια συγκίνηση κι άλλοτε μ’ ένα λεπτό χιούμορ, να φωτίσει κι αυτόν τον άγνωστο Τσε, τον σύζυγο και πατέρα τεσσάρων παιδιών.

Δίπλα της η διερμηνέας, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας και ο εκδότης του λευκώματος “Ernesto Che Guevara – Οικογενειακό Άλμπουμ” Βελισσάριος Κοσσυβάκης.

Ο Αλέκος Χατζηκώστας προλογίζοντας τοποθέτησε τον ερχομό της Αλέιδα στα  συναισθηματικά πλαίσια της συγκίνησης, της χαράς και της τιμής που προκαλεί μια τέτοια επίσκεψη στην πόλη μας, μιλώντας για τη σφραγίδα που άφησε η προσωπικότητα του επαναστάτη Τσε στα νιάτα της εποχής του παγκόσμια, περνώντας στη σφαίρα του συμβόλου, που όσο κι αν το σύστημα προσπάθησε να το αποδυναμώσει κατάφερε να νικά και το χρόνο και τις δυνάμεις που το πολέμησαν.

“Σύμβολο του αγώνα κατά της αδικίας εμπνέει ακόμα τους λαούς και το λαό μας, που στέκεται δίπλα στους αγώνες του λαού της Κούβας” πρόσθεσε

Άθλο χαρακτήρισε την έκδοση του λευκώματος με τις 112 σελίδες του και τις 113 φωτογραφίες, μια έκδοση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά παγκόσμια, εδώ στην Ελλάδα, με στόχο οι πωλήσεις του βιβλίου να βοηθήσουν και στην έκδοσή του στην Κούβα, όπου το εμπάργκο απαγορεύει να πραγματοποιηθεί λόγω έλλειψης πόρων.

Ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, των εκδόσεων New Star, (το βιβλίο κυκλοφόρησε σε συνέκδοση με την  Ocean Press), είπε για το βιβλίο:

“Τις ευχαριστίες μου σ’ εσάς και την Αλέιδα. Η φλόγα των Ελλήνων ενώνεται με τη φλόγα των Κουβανών.

Η Αλέιδα δεν είναι μόνο η κόρη ενός μεγάλου άντρα, είναι η κόρη ενός μεγάλου λαού.

Ως εκδοτικός οίκος φιλοδοξούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες να έχουν στα χέρια τους όλο το έργο του Τσε.”

Η Αλέιδα Γκεβάρα, χαρούμενη με την παρουσία τόσου κόσμου στην αίθουσα, που αντανακλά τον θαυμασμό στον πατέρα της, ξεκίνησε με το παράπονο το έργο να μην μπορεί να εκδοθεί στη χώρα της, την Κούβα, εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων του σκληρού αμερικάνικου εμπάργκο.

Οι φωτογραφίες του οικογενειακού άλμπουμ δεν έβρισκαν αρχικά σύμφωνη τη μητέρα της να περάσουν στον κόσμο, ο προσωπικός θησαυρός των αναμνήσεών της να γίνει κοινό κτήμα των πολλών, συνειδητοποιώντας, όμως, στην πορεία πως κι αυτός ο Τσε, ο τόσο ανθρώπινος, ο οικογενειάρχης, όπως όλοι, ανήκει στον κόσμο, δέχτηκε να προχωρήσει στην έκδοση.

“Ο πατέρας μου ήταν ένας αληθινός κομμουνιστής. Ο ίδιος έλεγε πως ο αληθινός επαναστάτης πρέπει να αγαπάει τον Άνθρωπο.

Ο πατέρας μου ερωτεύτηκε μια Κουβανή και απέκτησε μαζί της τέσσερα παιδιά, παρόλο που έζησε τόσο λίγο στην Κούβα.

Οι φωτογραφίες του άλμπουμ αποπνέουν τη ζεστασιά των συναισθημάτων του, παρόλο που εμείς ως παιδιά τον στερηθήκαμε, δεν τον απολαύσαμε και οι περισσότερες αναμνήσεις μου από εκείνον είναι μέσω τρίτων.”

Αφηγούμενη συναισθηματικούς κραδασμούς που προκαλούν κάποιες φωτογραφίες με τις λεπτομέρειές τους, πέρασε στην κομβική φράση που τα έλεγε όλα για τον μεγάλο επαναστάτη:

“Ο πατέρας μου, παρόλο που τον στερηθήκαμε δεν μας εγκατέλειψε. Πήγε να παλέψει για ένα καλύτερο κόσμο όχι σ’ ένα άλλο σύμπαν, αλλά στον κόσμο όπου ανήκω κι εγώ.

Κρίμα που δεν μπορέσαμε να τον ακολουθήσουμε στους αγώνες του, γιατί ήμασταν μικρά.”

Με αναφορές σε περιστατικά που θυμόταν με κυρίαρχο το τελευταίο βράδυ του αποχαιρετισμού του στην οικογένεια, πριν φύγει από την Κούβα, (δεν τον ξαναείδαν ποτέ μετά), έκλεισε λέγοντας

“Πίσω από έναν μεγάλο άντρα πάντα υπάρχει μια μεγάλη γυναίκα. Κι αυτή ήταν η μητέρα μου. Μας είπε ότι εξαιτίας του ονόματος του πατέρα μας θα λάβουμε πολλά που θα τα καλοδεχτούμε, αλλά δεν θα βασιστούμε σ’ αυτά. Μας προέτρεψε να πατήσουμε γερά τα πόδια μας στη γη. Είμαστε Κουβανοί και κάνουμε ό,τι κάνει και ο υπόλοιπος λαός μας. Χρησιμοποιούμε το όνομά μας για να φτάσουμε σε πολύ περισσότερο κόσμο, με σκοπό να βοηθήσουμε και να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στις αδικίες.”

Ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού και η βραδιά έκλεισε με πλήθος κόσμου που θέλησε την υπογραφή της Αλέιδα στο λεύκωμα που κρατούσε στα χέρια του περιμένοντας.

Φωτογραφίες: faretra.info

Σημείωση: Όποιος επιθυμεί να αγοράσει το λεύκωμα μπορεί να το παραγγείλει στον εκδοτικό οίκο New Star.

Official Site New Star Art Cinema  Τηλ: 210-8640054, 210-8220008

…………………

 …………………………

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας