Άρθρα Κόσμος

Νέες σαρωτικές επιθέσεις του Νετανιάχου στον Λίβανο. «Σημαδεύει» γενικευμένη ανάφλεξη / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός επιδιώκει διασπορά του πολέμου και άμεση εμπλοκή των Αμερικανών και Ευρωπαίων συμμάχων του. ● Στοχευμένη δολοφονία και άλλων κορυφαίων στελεχών της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό

Πολύ δύσκολη μοιάζει πλέον η αποτροπή ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά τις νέες σαρωτικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο το τελευταίο τριήμερο και τη στοχευμένη δολοφονία αρκετών κορυφαίων στελεχών της Χεζμπολάχ στην καρδιά της οργάνωσης, τη νότια Βηρυτό. Κι όλα αυτά λίγα μόνο 24ωρα μετά την πρωτοφανή «τυφλή» τρομοκρατική επιχείρηση με τις ανατινάξεις χιλιάδων παγιδευμένων με εκρηκτικά μπίπερ και γουόκι-τόκι, την ευθύνη για την οποία ουσιαστικά ανέλαβε χτες –περιχαρής– ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου, που ως γνωστόν έχει ήδη δώσει εντολή στον στρατό για χερσαία εισβολή (και) στον Νότιο Λίβανο, καθώς είναι φανερό ότι ταυτίζει το μέλλον της κυβέρνησης, αλλά και του κράτους του, με την πάση θυσία διασπορά του πολέμου και την άμεση εμπλοκή των Αμερικανών αλλά και Ευρωπαίων συμμάχων του σε αυτόν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι «τις τελευταίες ημέρες χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με μια σειρά επιθέσεων που δεν μπορούσε να φανταστεί… Εάν η Χεζμπολάχ δεν πήρε ακόμα το μήνυμα, σας υπόσχομαι ότι τώρα θα το λάβει». Προφανώς ο αιματοβαμμένος πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν εννοούσε τον τρομερό βομβαρδισμό της Παρασκευής στη Βηρυτό, που στοίχισε τη ζωή στον ουσιαστικά «Νο 2» της οργάνωσης, τον Ιμπραήμ Ακίλ, και σε αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της επίλεκτης μονάδας «Ραντουάν», όπως βέβαια και σε τουλάχιστον άλλους 45 ανθρώπους, ανάμεσά τους και αρκετά γυναικόπαιδα: όχι, τέτοιες «εξωδικαστικές εκτελέσεις» πραγματοποιεί συνέχεια το κράτος-τρομοκράτης σε ολόκληρη την περιοχή. Οπότε η φράση «δεν μπορούσε να φανταστεί» αφορούσε σαφέστατα τις παγιδευμένες ηλεκτρονικές συσκευές.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, έλεγε στο Sky News ότι δήθεν η χώρα του δεν έχει καμία εμπλοκή με τους παγιδευμένους βομβητές και ότι «δεν θέλει πόλεμο με τον Λίβανο», αλλά είναι αναγκασμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να απαλλάξει τον Λίβανο «από την κατοχή μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που εξοπλίζεται από την Ιρανική Αυτοκρατορία του Κακού»! Εννοώντας, προφανώς, ότι το σιωνιστικό καθεστώς ετοιμάζεται για ακόμη μία παράνομη εισβολή και για τον φονο χιλιάδων αθώων προκειμένου να… τους σώσει από τη Χεζμπολάχ, με τον ίδιο τρόπο που συνεχίζει να σώζει τους Παλαιστίνιους αμάχους της Γάζας από τη Χαμάς, δηλαδή δολοφονώντας τους μαζικά. Αλλωστε το Σάββατο οι Ισραηλινοί χτύπησαν ακόμη ένα σχολείο-καταφύγιο των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, σώζοντας… συγγνώμη, σκοτώνοντας άλλους 21 ανθρώπους.

Ένα είναι το βέβαιο, ότι και τα δύο κράτη ετοιμάζονται για πόλεμο. Μετά τον Νετανιάχου, που ανέβαλε για δεύτερη φορά το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για την Ολομέλεια του ΟΗΕ, χτες και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στη χώρα του, καλώντας παράλληλα τον Οργανισμό να ενεργήσει ώστε να «τερματιστούν οι φρικτές σφαγές» που διαπράττονται από τους Ισραηλινούς. Και βέβαια όλο το Σαββατοκύριακο η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε… 400 στόχους σε ολόκληρο τον Λίβανο, ενώ και η Χεζμπολάχ εκτόξευσε από τη μεριά της δεκάδες πυραύλους βαθιά στα ισραηλινά εδάφη, πλήττοντας μεταξύ άλλων τη σημαντική αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ, αλλά και τις εγκαταστάσεις της πολεμικής βιομηχανίας Rafael στο στρατηγικό λιμάνι της Χάιφας.

Να σημειωθεί εδώ πως, παρά τις συνεχιζόμενες δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων περί «αυτοάμυνας» και στην περίπτωση του Λιβάνου, σε έναν σχεδόν χρόνο πυραυλικού «πινγκ πονγκ» με τη Χεζμπολάχ οι Ισραηλινοί έχουν εξαπολύσει πάνω από το 85% των συνολικών επιθέσεων σκοτώνοντας περισσότερους από 900 Λιβανέζους, μαχητές και αμάχους, ενώ η σιιτική οργάνωση έχει σκοτώσει 22 Ισραηλινούς στρατιωτικούς και 26 αμάχους σε μια παράνομα κατεχόμενη μεθόριο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο, και στο όνομα του επαναπατρισμού περίπου εκατό χιλιάδων παράνομων Ισραηλινών εποίκων!

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων