Διάφορα

Πως πρέπει να είναι ένα σύγχρονο γηροκομείο;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η φροντίδα ενός ηλικιωμένου ατόμου έχει πολλές απαιτήσεις. Πολλές οικογένειες δεν θέλουν να θέσουν την φροντίδα τους σε έναν οίκο ευγηρίας γιατί  πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες και υπηρεσίες για να αισθάνεται το αγαπημένο τους άτομο υγιές και άνετο σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια όμως, αυτό έχει αλλάξει με την δημιουργία νέων και σύγχρονων οίκων ευγηρίας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο πληθυσμός των ηλικιωμένων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και οι ανάγκες για περισσότερη φροντίδα γίνονται πιο απαιτητικές. Η λειτουργία και οι παροχές ενός γηροκομείου δεν αφορούν μόνο τη σωματική υγεία των ηλικιωμένων αλλά και τη συνολική ποιότητα της ζωής τους, την ψυχολογική τους ευημερία και την κοινωνική τους επανένταξη. Το πως θα πρέπει να είναι και τι πρέπει να παρέχουν τα σύγχρονα γηροκομεία αποτελεί αντικείμενο συνεχούς έρευνας. Στην συνέχεια, θα επικεντρωθούμε στις βασικές και πιο απαραίτητες υπηρεσίες που πρέπει να υπάρχουν σε ένα γηροκομείο.

Η ασφάλεια είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξουμε μέσα έναν τέτοιο χώρο, και αν τηρούνται όλες οι προδιαγραφές συμφορά με το νόμο. Ο σχεδιασμός των σύγχρονων γηροκομείων πρέπει να εξυπηρετεί όλες τις κινητικές ανάγκες που μπορεί να έχει ένας ηλικιωμένος από άποψη ασφάλειας, άνεσης και προσβασιμότητας. Οι εγκαταστάσεις πρέπει να διαθέτουν ευρύχωρους διαδρόμους, ράμπες και ανελκυστήρες. Επίσης, τα δωμάτια πρέπει να είναι λειτουργικά και άνετα, με προσωπικό χώρο για κάθε ηλικιωμένο, ώστε να υπάρχει το αίσθημα της αυτονομίας και ιδιωτικότητας.

Οι κοινόχρηστοι χώροι παίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο, καθώς ενθαρρύνουν την συναναστροφή και με άλλους ανθρώπους μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Σε αυτό, μπορεί να συμβάλουν θετικά η αίθουσα ψυχαγωγίας, μία βιβλιοθήκη, ο περιβάλλων χώρος όπως ένας κήπος και οι χώροι άσκησης που μπορεί να βελτιώσουνε τη σωματική και πνευματική τους κατάσταση. Η αίσθηση που έχουν οι ηλικιωμένοι ότι ζουν μέσα σε μια κοινότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική και γι’ αυτό τα σύγχρονα γηροκομεία πρέπει να παρέχουν χώρους όπου οι ηλικιωμένοι μπορούν να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους καθώς η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Πέρα από τη φυσική κατάσταση των ηλικιωμένων και τις σύγχρονες υποδομές που πρέπει να διαθέτει ένα γηροκομείο, η ιατρική φροντίδα είναι το πρώτο μέλημα που πρέπει να έχει μια τέτοια μονάδα. Τα γηροκομεία θα πρέπει να διαθέτουν εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες των ηλικιωμένων με χρόνιες παθήσεις. Επίσης, πρέπει να προσφέρονται υπηρεσίες αποκατάστασης, φυσικοθεραπείας και ψυχολογικής υποστήριξης ώστε να καλύπτεται όλο το φάσμα των αναγκών που μπορεί να προκύψουν.

Η διατροφή είναι επίσης ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της φροντίδας των ηλικιωμένων μέσα σε έναν οίκο ευγηρίας. Συμβαδίζει απόλυτα με την ιατρική φροντίδα και συμβάλει στην διατήρηση της υγείας των ηλικιωμένων. Τα γεύματα που προσφέρονται στα σύγχρονα γηροκομεία πρέπει να είναι θρεπτικά, ισορροπημένα και προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί για κάποιους ηλικιωμένους λόγω ασθενειών ή αλλεργιών. Ταυτόχρονα, το φαγητό είναι μία κοινωνική εμπειρία και ευχαρίστηση που  μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των ηλικιωμένων, γι’ αυτό είναι σημαντικό τα γεύματα να προσφέρονται σε έναν ευχάριστα διαμορφωμένο χώρο.

Όσον αφορά την πνευματική ανάπτυξη και ευημερία των ηλικιωμένων, πολλά σύγχρονα γηροκομεία έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, μαθήματα ζωγραφικής, μουσικοθεραπεία, άλλες ομαδικές δραστηριότητες και εκδρομές.

——

banner-article

Ροη ειδήσεων