Βέροια Πολιτισμός

Ανακοίνωση των “Ενεργών Πολιτών Βέροιας”

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΒΕΡΟΙΑΣ»,  κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις στα τρέχοντα ζητήματα, που σχετίζονται με τους καταστατικούς σκοπούς και  απασχολούν την κοινωνία της Βεροίας, έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

  1. Χαιρετίζει, ευχαριστεί και συγχαίρει τον Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Βέροιας κ. Παντελεήμονα  για την  δημόσια παρέμβαση του προς τον κ. Πρωθυπουργό της χώρας, με την οποία ενισχύεται  το αίτημα της τοπικής κοινωνίας  για την πλήρη αποκατάσταση του Μνημείου της Παλιάς Μητρόπολης και την απομάκρυνση των νεοκατασκευαζόμενων προσκτισμάτων που αλλοιώνουν και προσβάλλουν βάναυσα τον ιερό και μοναδικής αρχαιολογικής αξίας χώρο.
  2. Διαμαρτύρεται δημόσια για το γεγονός ότι η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, που πρόσφατα επισκέφθηκε τον χώρο της Αρχαίας Μίεζας, αρνήθηκε να ακούσει την ενημέρωση  της Αντιπροσωπείας της Κίνησης Ενεργών Πολιτών  που επεδίωξε να την συναντήσει, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να επιληφθεί του  σχετικού  λεπτομερούς υπομνήματος  που της επιδόθηκε, υποδεικνύοντας την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  3. Εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός,  ότι για το ζήτημα της Παλιάς Μητρόπολης ήδη έχει επιληφθεί αυτεπάγγελτα η δικαιοσύνη, μετά την προκαταρκτική εξέταση, που διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Βέροιας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
  4. Προγραμματίζει νέο  κύκλο  επικοινωνιών για το συγκεκριμένο ζήτημα με τις Αρχές του Τόπου, τους Φορείς και τις Υπηρεσίες, καθώς  και  την παραχώρηση ενημερωτικής συνέντευξης τύπου.
  5. Προετοιμάζει την πραγματοποίηση επιστημονικής ημερίδας με θέμα το Μνημείο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας,  με επίλεκτους ομιλητές.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΦΙΛΟΙ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ»

Υποστηρίζοντας το αίτημα του Συλλόγου «Φίλοι Τριποτάμου Βέροιας», για αναστολή των εργασιών δημιουργίας νέων υδροηλεκτρικών φραγμάτων  στην κοίτη του Τριποτάμου, ζητείται από τον Δήμο Βέροιας και το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας α) η αναστολή έκδοσης γνωμοδότησης / απόφασης για την εγκατάσταση των προτεινόμενων φραγμάτων κατά μήκος της κοίτης του ποταμού μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης των κρίσιμων φάσεων του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ.) ΟΤΑ Βέροιας, όπου θα υπάρξουν προβλέψεις και για την ευρύτερη περιοχή του Τριποτάμου, που είναι σήμερα χαρακτηρισμένη ως περιοχή Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.), β) η διασφάλιση των προϋποθέσεων βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης ολόκληρου του οικοσυστήματος κατά μήκος του ποταμού και εντός των διοικητικών ορίων ΟΤΑ Βέροιας, όπως η διατήρηση της υδρόβιας και της χερσαίας  βιοποικιλότητας, η ανεμπόδιστη προσπαλασιμότητα σε όλο το μήκος των όχθεων του ποταμού ως προνομιακού δημόσιου χώρου, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας για ανθρώπους, ζώα και τις νομίμως υφιστάμενες εγκαταστάσεις, η διασφάλιση της ελεύθερης ροής των υδάτων σε όλο το μήκος του ποταμού χωρίς μείζονες και εναλλασσόμενες εκτροπές τους, που επηρεάζουν καθοριστικά το οικοσύστημα και αλλοιώνουν το τοπίο και γ) η διασφάλιση της μικρής κλίμακας των προγραμματιζόμενων παρεμβάσεων, π. χ., ένα και όχι συνεχόμενα φράγματα, που θα αλλοιώσουν δραματικά το οικοσύστημα και το τοπίο. Εκτιμάται, πως μια μείζων παρέμβαση εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτή που έχει κατατεθεί, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, που δεν εξισορροπούνται από τα αντισταθμιστικά οφέλη, που τυχόν θα προκύψουν για την πόλη.

                Η θέση της Κ.Ε.Πο.Β. είναι πως, πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση στο μοναδικής οικολογικής και αισθητικής αξίας αστικο-φυσικό οικοσύστημα, θα πρέπει να προηγηθεί η εκπόνηση ενός Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για την περιοχή, σύμφωνα με τον Ν. 4759/2020 (ΦΕΚ245/9-12-2020). Η βέλτιστη επιλογή, που έχει ο Δ. Βέροιας, είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας εκπόνησης ενός Ε.Π.Σ. μετά την ολοκλήρωση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ.) που είναι σε εξέλιξη, ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι νέες προτάσεις χωρικής ανάπτυξης, που επηρεάζουν την ευρύτερη Ζώνη Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους του Τριποτάμου και την συνδέουν με την ίδια την πόλη, την οποία άλλωστε ο ποταμός διασχίζει. Μια εσπευσμένη και σαθρά τεκμηριωμένη  γνωμοδότηση θα έχει μη αντιστρεπτές έως και καταστροφικές επιπτώσεις για τον ΟΤΑ Βέροιας. Η Κ.Ε.Πο.Β. παρακολουθεί το σύνθετο αυτό θέμα και δεσμεύεται να επανέλθει.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

Ζητείται η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των αρχαιολογικών εκκρεμοτήτων στη πόλη της Βέροιας που από πολλών ετών κρατούν σε λειτουργική στασιμότητα την αποκατάσταση του κατεδαφισθέντος Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος και του πάρκου έναντι του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ Κ.Ε.Πο.Β.

Σύμφωνα με τις καταστατικές προβλέψεις, καθορίζονται τομείς επιμέρους παρεμβάσεων για ζητήματα της πόλης, συντάσσεται  εσωτερικός κανονισμός  και δημιουργούνται καθ ύλην αρμόδιες επιτροπές, στις οποίες θα συμμετάσχουν μέλη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΦΤΕΙΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Υποστηρίζοντας το έργο του ιδρυτικού μέλους της Κίνησης Ενεργών Πολιτών κ. Παύλου Πυρινού, ζητείται η άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την ταχεία και πλήρη μετάφραση των Κωδίκων της Μουφτείας Βέροιας, που εμπεριέχουν αναπόσπαστη καταγραφή της ιστορίας της πόλης.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ  ΘΕΟΔΩΡΟ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας, τιμώντας  τον Ιδρυτή της και τον επί χρόνια  Πρωτοστάτη, Συντονιστή  και Καθοδηγητή της, αείμνηστο  Θεόδωρο  Πολυχρονιάδη,  διοργανώνει πνευματική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρόνο, που θα ανακοινωθεί.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας