Αναγνώστες Θέατρο Πολιτισμός

Η σημασία του Παιδικού Θεάτρου / “Οι τρεις σωματοφύλακες και η Πριγκίπισσα Ρωξάνη” στη Βέροια

Λίγο πριν το καλοκαίρι εκπνεύσει (δεν έχει σημασία που ήρθε ο Σεπτέμβρης, εμείς του δίνουμε συνεχώς αναβολές).. Λίγο πριν η μαγεία του θερινού μας αποχαιρετήσει μέχρι την επόμενη φορά…

Παρακολουθήσαμε στην πόλη μας, στον θερινό κινηματογράφο Σταρ, την παιδική θεατρική παράσταση «Οι Τρεις Σωματοφύλακες και Η Πριγκίπισσα Ρωξάνη» από τη θεατρική σκηνή Ντουέντε.

Το μεσημέρι η θεατρική ομάδα έφαγε στο “Σαν άλλοτε” κι έτσι είχα την ευκαιρία να τους απευθύνω γραπτώς κάποιες ερωτήσεις, στις οποίες μου απάντησαν με αυθορμητισμό.

Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία και τα παιδιά, αυστηροί, αυθόρμητοι κριτές και ταυτόχρονα ευάλωτοι, ευαίσθητοι αποδέκτες θα κληθούν να αποδεχτούν και να αγκαλιάσουν το διαφορετικό, να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν, να αναπνεύσουν και να ανθίσουν ελεύθερα σε ένα περιβάλλον ετεροτήτων.

Η παράσταση αυτή κατάλληλη για παιδιά άνω των 3 ετών, με παραμυθένιο τρόπο κατορθώνει να μεταφέρει σπουδαία μηνύματα τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγάλους θεατές.

Όταν οι τρεις Σωματοφύλακες και ο διάσημος Γάλλος ποιητής Συρανό ντε Μπερζεράκ συναντούν την Πριγκίπισσα Ρωξάνη, μια όμορφη περιπέτεια ξετυλίγεται που ακτινοβολεί αγάπη, φιλία, γέλιο.

Όλοι για έναν και ένας για όλους, γιατί μόνο μαζί μπορούμε να χρωματίσουμε τον κόσμο μας με τα χρώματα της ελπίδας και να πετύχουμε τη συμπερίληψη.

 

Η  ομάδα που μας ταξίδεψε σε έναν κόσμο μαγικό, αυτό των παραμυθιών και του θεάτρου, απάντησε αυθόρμητα σε μερικές ερωτήσεις.

Γιατί επιλέξατε το παιδικό θέατρο;

Γιατί ο πολιτισμός κάθε χώρας ξεκινάει από τα παιδιά. Το να κάνεις θέατρο για τα παιδιά είναι μεγάλη ευθύνη αλλά ταυτόχρονα και προσφορά στην παιδεία και τον πολιτισμό της χώρας.

 

Είναι σήμερα το θέατρο τρόπος ψυχαγωγίας που αποσκοπεί στην «αγωγή της ψυχής» του παιδιού;

Φυσικά και είναι! Το θέατρο είναι μια μορφή ψυχαγωγίας που μπορεί να ομορφύνει την ψυχή ενός παιδιού και να το μετατρέψει σε υγιή ενήλικα.

«Ένας για όλους και όλοι για έναν». Γίνεται εύκολα πράξη;

Θεωρούμε ότι στη σημερινή εποχή δεν είναι εύκολο, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος να πετύχεις έναν κοινό σκοπό. Αν γίνει, δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας.

Τέσσερις φίλοι μια πριγκίπισσα. Η φιλία κερδίζει.

Στο τέλος πάντα κερδίζει η αγάπη. Και επειδή η λέξη «φιλία» εμπεριέχει την αγάπη καταφέρνει και κερδίζει.

 

Με τρεις λέξεις το έργο:

ΑΓΑΠΗ, ΦΙΛΙΑ, ΑΠΟΔΟΧΗ

Αγαπημένος παιδικός ήρωας:

Ο Μικρός Πρίγκιπας (Τους είδαμε και στην παράσταση αυτή και ήταν υπέροχοι!)

Τι θα ψιθύριζε συνωμοτικά ο ενήλικας εαυτός σας στο μικρό παιδί που κρύβεται μέσα σας;

Να αγαπάς τον εαυτό σου και να μην αφήνεις τίποτα να μπαίνει εμπόδιο στα όνειρα σου.

ΑΥΤΟΜΑΤΑ… ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙàΗΛΙΟΣ

ΠΑΙΔΙàΑΘΩΟΤΗΤΑ

ΘΕΑΤΡΟàΨΥΧΗ

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟàΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ

ΑΓΑΠΗàΖΕΣΤΑΣΙΑ

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑà ΑΠΟΔΟΧΗ

……………

(Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελευθερία Μπουρανή, Σωτήρης Αγριανίδης, Γιώργος Καρανίκας, Γιάννης Τσούκας, Γιώργος Αλευρόπουλος, Σπύρος Στελιανέσης, Κωνσταντίνα Μπάκα Φίλη. Στην παράσταση ακούγεται η φωνή του μικρού Άγγελου Τσουμπάρα.)

…………………

Ευχαριστούμε πολύ τους Τρεις Σωματοφύλακες και την Πριγκίπισσα Ρωξάνη καθώς και όλους τους συντελεστές της παράστασης.

Καλό Φθινόπωρο με υγεία, χαμόγελα, δημιουργικότητα, αποδοχή!

 

Άννα Γκασνάκη, 06/09/2024

……………

banner-article

Ροη ειδήσεων