Άρθρα Κόσμος

«Βάλτωσε» το Κουρσκ, καταρρέει το Ντονέτσκ / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Φωτογραφία: bankingnews.gr 

Ο πόλεμος της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης συνεχίζει να μαίνεται παράλληλα με την πραγματική μάχη Ρώσων και Ουκρανών στην επαρχία του Κουρσκ, με την κάθε πλευρά να επιμένει πως βρισκεται κοντά στη συντριβή του αντιπάλου της.

Στην πραγματικότητα, το μέτωπο στο Κουρσκ δείχνει να έχει «παγώσει» σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιομέτρων από τη μεθόριο, με τους Ουκρανούς να μην μπορούν να προελάσουν βαθύτερα και να σφυροκοπούνται ανελέητα από τη ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό, ενώ σαρωτικά είναι τα πλήγματα σε όσες ουκρανικές μονάδες προσπαθούν να επιστρέψουν μέσα από τα πυκνά δαση στην ουκρανική πλευρά των συνόρων. Το μόνο που μπορούν ουσιαστικά να κάνουν οι Ουκρανοί είναι να βομβαρδίζουν με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους HIMARS τις πλωτές γέφυρες εκστρατείας που έστησαν μέσα σε λίγα 24ωρα οι Ρώσοι μηχανικοί για να αντικαταστήσουν τις κανονικές, τσιμεντένιες γέφυρες στον ποταμό Σεΐμ.

Ταυτόχρονα το Κίεβο συνεχίζει τις προσπάθειες να επιφέρει πλήγματα σε ρωσικές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές με σμήνη από drones και κατευθυνόμενους πυραύλους και βόμβες, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία: τις τελευταίες 24 ώρες η ρωσική αεράμυνα ανακοίνωσε ότι κατέρριψε έναν αντιπλοϊκό πύραυλο Neptune-MD, 63 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, επτά κατευθυνόμενες βόμβες Hammer γαλλικής κατασκευής και 15 αμερικανικά βλήματα HIMARS.

Είναι πλέον φανερό πως ο αντιπερισπασμός των Ουκρανών στο Κουρσκ, πέρα από κάποια προσωρινά τακτικά κέρδη, απέτυχε παταγωδώς να αποφέρει κάποιο σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να διατηρούν την πρωτοβουλία και να προελαύνουν στο Ντονμπάς και τη Ζαπορόζιε, με την πτώση των σημαντικών πόλεων Ποκρόφσκ και Τορέτσκ να θεωρείται ήδη δεδομένη. Χτες μάλιστα ο ρωσικός στρατός κατέλαβε άλλο ένα χωριό της περιοχής, το Ζελάνιε, 20 χλμ. ανατολικά του Ποκρόφσκ.

Αντιθέτως οι Ουκρανοί «έκαψαν» για επικοινωνιακούς καθαρά λόγους στο Κουρσκ τις στρατηγικές εφεδρείες τους, θυσιάζοντας χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες αναντικατάστατα δυτικής κατασκευής οπλικά συστήματα. Αλλωστε και ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχτηκε πως «υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες» στο μέτωπο του Ντονέτσκ και ότι έχει διατάξει τη μαζική εκκένωση των αμάχων από την περιοχή, καθώς ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει τις τελευταίες εβδομάδες τον ένα οικισμό μετά τον άλλον.

Πάντως οι μυστικές υπηρεσίες αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκτιμούν ότι πίσω από την επίθεση στο Κουρσκ κρύβονται οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Πολωνία, που συμμετείχαν στον σχεδιασμό και την εκπαίδευση των ταξιαρχιών κρούσης και παρείχαν τόσο τον εξοπλισμό όσο και τις δορυφορικές και άλλες πληροφορίες.

Επίσης οι Ρώσοι πιστεύουν πως στην επίθεση συμμετείχαν και δεκάδες «στρατιωτικοί σύμβουλοι» από κράτη του ΝΑΤΟ και ειδικά από τη Βρετανία και τη Γερμανία, ενώ σε πολιτικό επίπεδο εκτιμούν πως οι Δυτικοί «σπόνσορες» τους τελευταίους μήνες πίεσαν την Ουκρανία να μεταφέρει τον πόλεμο βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος, με στόχο να προκληθεί έξαρση του αντικυβερνητικού αισθήματος και εσωτερικό χάος στη Ρωσία. Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χτες εσπευσμένα την πρέσβειρα των ΗΠΑ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την αμερικανική εμπλοκή στην περιοχή του Κουρσκ, κάνοντας λόγο για «προκλητικές ενέργειες».

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων