Άρθρα Κόσμος

“Αδιάκριτη σφαγή αμάχων στη Γάζα” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ έπειτα από ισραηλινή επίθεση | AP Photo/Abdel Kareem Hana
Ανάμεσα στα σκοτωμένα παιδιά είναι και ένα βρέφος μόλις έξι μηνών, η Μάσα Γιασίν, που γεννήθηκε μετά την εισβολή των Ισραηλινών και πέθανε πριν από το τέλος της από τραύμα στο κεφάλι
Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο τους βομβαρδισμούς σε σχολεία-καταφύγια του ΟΗΕ και τεντουπόλεις σε ολόκληρη τη μαρτυρική Λωρίδα. ● 200.000 λιμοκτονούντες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ξανά τα πρόχειρα ενδιαιτήματά τους. ● Συγκλονιστική επιστολή 45 Αμερικανών εθελοντών γιατρών σε Μπάιντεν και Χάρις.

Ενώ η παγκόσμια προσοχή στρέφεται -και δικαίως- στη βόρεια κατεχομένη Παλαιστίνη, τον Λίβανο και τα κλεμμένα από τη Συρία Yψίπεδα του Γκολάν και την όλο και ισχυρότερη πιθανότητα μιας ευρύτερης πολεμικής ανάφλεξης εκεί, πίσω στη Γάζα ο ισραηλινός στρατός συνέχισε για ακόμα ένα Σαββατοκύριακο την αδιάκριτη σφαγή αμάχων βομβαρδίζοντας σχολεία-καταφύγια του ΟΗΕ και τεντουπόλεις σε ολόκληρη τη Λωρίδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ισραηλινοί εισβολείς διέταξαν για πολλοστή φορά την εκκένωση από τους πρόσφυγες που είχαν καταφύγει εκεί δεκάδων συνοικιών που είχαν χαρακτηριστεί «ανθρωπιστική ζώνη» στα περίχωρα της Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, αναγκάζοντας ώς και 200.000 εξαντλημένους, λιμοκτονούντες και διψασμένους ανθρώπους να εγκαταλείψουν ξανά τα πρόχειρα καταφύγιά τους και να αναζητήσουν, μάταια, μια πιο ασφαλή τοποθεσία.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της UNWRA -της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, που όλως τυχαίως η αποχαλινωμένη ισραηλινή Βουλή ετοιμάζεται να βαφτίσει διά νόμου… τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι της Χαμάς!- «οι άνθρωποι εδώ δεν αντιμετωπίζονται πια σαν άνθρωποι, αλλά σαν μπαλάκια σε φλιπεράκι ή σαν πιόνια του σκακιού», που μετακινούνται βίαια από το ένα μέρος στο άλλο μέχρι να καταρρεύσουν ή να πεθάνουν.

Άλλωστε οι καταναγκαστικές πορείες αποτελούν ιστορικά ένα βασικό εργαλείο εξόντωσης σε όλες τις γενοκτονίες: το… «εύρημα», σε σχέση π.χ. με τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους πριν από έναν αιώνα, είναι πως ελλείψει χώρου οι σιωνιστές «μετακινούν» τον πληθυσμό από το ένα μέρος της Λωρίδας στο άλλο!

Την ίδια ώρα ο… αρχιτρομοκράτης επικεφαλής της UNWRA Φιλίπ Λαζαρίνι αποχαιρετούσε την Ιμπτιχάλ, μιαν ακόμα δασκάλα-υπάλληλο του ΟΗΕ που δολοφονήθηκε πριν από λίγες μέρες μαζί με το τεσσάρων μηνών μωρό της από ισραηλινές βόμβες σε μια -υποτίθεται- «ασφαλή», σύμφωνα με το ίδιο το Ισραήλ, τοποθεσία. Ο Λαζαρίνι πρόσθεσε μάλιστα πως οι νεκροί υπάλληλοι του ΟΗΕ ξεπερνούν πλέον τους 200, ενώ άλλοι τόσοι σχεδόν είναι οι σκοτωμένοι συγγενείς τους!

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε χτες με περηφάνια ότι στη Χαν Γιουνίς εξοντώθηκαν τις τελευταίες μέρες περισσότεροι από εκατό «τρομοκράτες» και ότι το Σάββατο καταστράφηκε άλλο ένα «κέντρο διοίκησης» της Χαμάς στον προσφυγικό καταυλισμό της Ντέιρ ελ Μπάλα: στην πραγματικότητα αυτό που χτυπήθηκε ήταν άλλο ένα σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ στην ισοπεδωμένη αυτή πόλη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 31 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα.

Εικόνες-σοκ

Ανάμεσα στα σκοτωμένα παιδιά είναι και ένα βρέφος μόλις έξι μηνών, η Μάσα Γιασίν, που γεννήθηκε μετά την εισβολή των Ισραηλινών και πέθανε πριν από το τέλος της από τραύμα στο κεφάλι: μπορείτε να δείτε στο διαδίκτυο το βίντεο με τη διακομιδή της συγκεκριμένης «τρομοκράτισσας» από την αιματοβαμμένη τεντούπολη στον νεκροθάλαμο του νοσοκομείου Αλ Ακσα, όπου τα ανατριχιαστικά πλάνα του CNN δείχνουν συγγενείς να προσπαθούν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανάμεσα σε δεκάδες νεκρά γυναικόπαιδα και τους γιατρούς να χειρουργούν έναν νεαρό άντρα στο πάτωμα, ελλείψει κρεβατιού.

Και αυτά δεν τα λένε οι… τρομοκράτες Παλαιστίνιοι και οι δήθεν συνεργοί τους τού ΟΗΕ, αλλά βέροι Αμερικανοί πολίτες: σε μια συγκλονιστική επιστολή τους που έστειλαν στον πρόεδρο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, λίγες ώρες μετά τα «ραντεβού τους» στην Ουάσινγκτον με τον αιμοσταγή Ισραηλινό πρωθυπουργό, 45 Αμερικανοί εθελοντές γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες υπεράνω υποψίας – πολλοί μάλιστα με στρατιωτικό παρελθόν ή αντίστοιχες εμπειρίες από τους πολέμους στην Ουκρανία, το Ιράκ και την πρώην Γιουγκοσλαβία- που έζησαν τη φρίκη των νοσοκομείων της Γάζας ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός και εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ, δηλώνοντας πως «δεν πρόκειται να σωπάσουν» για όσα είδαν.

Γράφουν μεταξύ άλλων πως είδαν εκατοντάδες ανήλικα παιδιά προεφηβικής ηλικίας με τραύματα από σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών στο κεφάλι και το στήθος και καταγγέλλουν τη μαζική χρήση αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών εναντίον των αμάχων, ενώ επιμένουν πως οι γιατροί είναι οι μόνοι πραγματικά ανεξάρτητοι παρατηρητές, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά την αποστολή άλλων παρατηρητών, και βέβαια δεν υπάρχουν πια ούτε για δείγμα ξένοι δημοσιογράφοι.

Ένας από αυτούς, ο βετεράνος του στρατού, χειρουργός Τόμας Χαμάουι, που έχει ζήσει ως εθελοντής την πολιορκία στο Σεράγεβο, την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και τον πόλεμο στο Ιράκ, γράφει χαρακτηριστικά πως τίποτε από όλα αυτά δεν συγκρίνεται με τα όσα έζησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Χαν Γιουνίς, όπου το 90% των νεκρών ήταν γυναικόπαιδα!

Τον περασμένο Μάιο, ο ηρωικός αυτός γιατρός πραγματοποίησε 115 χειρουργεία, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούσαν ακρωτηριασμούς, εγκαύματα και τραύματα από πολεμικά όπλα σε παιδιά κάτω των 14 ετών. Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του Μαρκ Περλμάτερ, ενός Αμερικανοεβραίου ορθοπεδικού χειρουργού, εξειδικευμένου στις επεμβάσεις στα άνω άκρα και προέδρου του Παγκόσμιου Συνδέσμου Χειρουργών, που αποφάσισε να πάει στη Γάζα όταν έμαθε ότι οι συνάδελφοί του με αντίστοιχη ειδικότητα είχαν σκοτωθεί.

Σιγή ιχθύος

Και αυτός επιβεβαίωσε ότι το 90% των τραυματιών που έφταναν στο χειρουργείο του ήταν ανήλικα παιδιά, πολλά από τα οποία έφεραν πολλαπλά τραύματα από βολές ελεύθερων σκοπευτών ή θραύσματα από αεροπορικές βόμβες υψηλής ισχύος.

Ποια ήταν η απάντηση των Μπάιντεν και Χάρις σε αυτές τις φρικτές μαρτυρίες; Καμία απολύτως: πρόεδρος και αντιπρόεδρος επανέλαβαν απλά στον σφαγέα Νετανιάχου τα γνωστά ευχολόγια για σύναψη προσωρινής εκεχειρίας (και όχι μόνιμης ειρήνευσης, η έννοια αυτή δεν υπάρχει καν στο επίσημο λεξιλόγιο της Ουάσινγκτον) χωρίς καμιά ουσιαστική πίεση ή απειλή για κυρώσεις αν δεν συμμορφωθεί. Το μόνο που ψέλλισε η Χάρις, η οποία υποτίθεται πως είναι πιο «σκληρή» απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ήταν ότι δεν σκοπεύει να σιωπήσει για τα βάσανα των Παλαιστινίων στη Γάζα και ότι είπε στον «Μπίμπι» πως «είναι καιρός να υπογράψει το ντιλ», για λογαριασμό «όλων όσοι διψάμε για ειρήνη»!

Κι όμως: ακόμη κι αυτή η απολύτως αόριστη και ουδέτερη παραίνεση έδωσε το πάτημα στον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ να την κατηγορήσει για δήθεν «προσβλητική συμπεριφορά» απέναντι στον Νετανιάχου, τον οποίο, λέει, πιέζει να σταματήσει τον δίκαιο πόλεμο ενάντια στη Χαμάς. Για να καταλήξει πως όποιος εβραϊκής καταγωγής Αμερικανός στηρίζει την Κάμαλα, πρέπει να πάει αμέσως στον ψυχίατρο!

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων