Άρθρα Κόσμος

“Γάζα: Δεκάδες χτυπήματα σε βάρος αμάχων” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

AP Photo/Jehad Alshrafi
Οι περισσότεροι θάνατοι –τουλάχιστον 22– καταγράφηκαν κατά την αεροπορική επιδρομή σε άλλο ένα σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ, αλλά στην πραγματικότητα το Ισραήλ πραγματοποίησε χτες δεκάδες φονικά χτυπήματα
Μπορεί να συνεχίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως στο μεταξύ το Ισραήλ συνεχίζει να δολοφονεί Παλαιστινίους με αμείωτη ένταση, βομβαρδίζοντας καταυλισμούς και σπίτια. ● Τουλάχιστον 84 νεκροί μόνο χτες. ● Παραμένει αξιόμαχη η ένοπλη παλαιστινιακή αντίσταση.

Δεν έχουν τελειωμό οι σφαγές αμάχων στη Γάζα, με περισσότερους από 84 νεκρούς χτες, παρά την επιβεβαίωση –ύστερα από νέα… ψευτο-παρέμβαση της Ουάσινγκτον– ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται και ότι η ισραηλινή διπλωματική αντιπροσωπεία θα επιστρέψει τελικά στο Κατάρ τις επόμενες ημέρες. Για την ακρίβεια, το «υπουργείο Υγείας» της Γάζας ανακοίνωσε ότι τα ελάχιστα νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμη δέχτηκαν το τελευταίο 48ωρο περισσότερους από 320 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Βόμβες σε σχολείο

Οι περισσότεροι θάνατοι –τουλάχιστον 22– καταγράφηκαν κατά την αεροπορική επιδρομή σε άλλο ένα σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ, αλλά στην πραγματικότητα το Ισραήλ πραγματοποίησε χτες δεκάδες φονικά χτυπήματα όχι μόνο στη Γάζα, όπου μεταξύ άλλων ισοπέδωσε μια και καλή τα κεντρικά κτίρια της UNRWA, της επίσημης υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ενώ σκόρπισε τον θάνατο στη Νουσεϊράτ και τη Ράφα, αλλά και στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, στη γειτονιά αλ Μπουστάν, πολύ κοντά στη λεγόμενη «πράσινη γραμμή» του ΟΗΕ, όπου οι δυνάμεις του ισοπέδωσαν δεκάδες σπίτια Παλαιστινίων.

Στη Ράφα, στη νότια Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν πολλά σπίτια στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της πόλης, χρησιμοποιώντας τανκς και επιθετικά ελικόπτερα Apache. Οι Ισραηλινοί εισβολείς έπληξαν επίσης ξανά τον καταυλισμό αλ Μαγκαζί στον κεντρικό τομέα του θύλακα, προσθέτοντας άλλους πέντε αμάχους –ανάμεσά τους και ακόμη τρία παιδάκια-τρομοκράτες– στους περισσότερους από 90 νεκρούς του σαββατιάτικου μακελειού.

Όμως και η παλαιστινιακή αντίσταση απάντησε κλιμακώνοντας τις επιθέσεις της ενάντια στους εισβολείς, στήνοντας ενέδρες και πλήττοντας τα θωρακισμένα τους με αντιαρματικές ρουκέτες. Χτες, οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ανακοίνωσαν ότι «οι μουτζαχεντίν μας εμπλέκονται σε σφοδρές συγκρούσεις με πολυβόλα και αντιαρματικούς πυραύλους με εχθρικούς στρατιώτες και οχήματα στη μέση του στρατοπέδου Γιάμπνα, στη Ράφα», ενώ μαχητές τους πραγματοποίησαν μπαράζ επιθέσεων με όλμους εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στο παλιό αεροδρόμιο, στα ανατολικά της φλεγόμενης πόλης.

Πλήρης καταστροφή

Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι δήλωσε ότι τα κεντρικά της υπηρεσίας του στην Πόλη της Γάζας «μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης και ισοπεδώθηκαν» από τους Ισραηλινούς, κάνοντας λόγο για άλλη μία ωμή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, που υποτίθεται πως προστατεύει τέτοιες υποδομές, ενώ στην πραγματικότητα το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει τα μισά από τα 190 σχολεία-καταφύγια της υπηρεσίας, εκ των οποίων κάποια χτυπήθηκαν ξανά και ξανά, δολοφονώντας στην πορεία 190 υπαλλήλους του ΟΗΕ και πολλές εκατοντάδες εκτοπισμένους σε αυτά αμάχους.

Στελέχη της UNRWA αλλά και νοσοκομειακοί γιατροί συμπλήρωσαν μάλιστα ότι πολλά από τα θύματα που φτάνουν στα νοσοκομεία φέρουν εγκαύματα τρίτου βαθμού που έχουν προκληθεί από απαγορευμένα όπλα, όπως εμπρηστικές βόμβες φωσφόρου – και ότι οι περισσότεροι πολυεγκαυματίες πεθαίνουν έπειτα από λίγες ώρες, μέσα σε φρικτούς πόνους…

Να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση της UNRWA, τα ερείπια και τα μπάζα που έχουν πλέον σωρευτεί στη Γάζα, και μέσα στα οποία παραμένουν θαμμένα χιλιάδες πτώματα σε αποσύνθεση, ξεπερνούν τους 40 εκατομμύρια τόνους (!) και θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 χρόνια για τον καθαρισμό τους! Σκεφτείτε πόσες βόμβες και οβίδες έχει ρίξει το Ισραήλ για να προκαλέσει όλη αυτή την καταστροφή.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων