Άρθρα Κόσμος Σχόλια

Γαλλικές εκλογές: Πρώτη η Λεπέν σε ψήφους, αλλά… νικητής ο Μελανσόν με τρία εκατομμύρια λιγότερες! / γράφει ο Τεύκρος

Στον απόηχο των γαλλικών εκλογών η εικόνα που σχηματίστηκε σ΄εμάς από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης είναι ο μη αναμενόμενος θρίαμβος του Μελανσόν και της… “αριστεράς”, η βαριά και απρόσμενη ήττα της Λεπέν, αλλά και η σωτηρία του Μακρόν.
Βέβαια, αυτό έχει την αλήθεια του, όταν μιλάμε για κατανομή εδρών στη Βουλή. Όμως τα πράγματα αλλάζουν δραματικά, όταν δούμε και τις ψήφους που πήραν αυτά τα κόμματα.

Συγκεκριμένα. Η Λεπέν πήρε 10,1 εκατομμύρια ψήφους (ή ποσοστό 37,05%), τρία εκ. περισσότερες από τον… θριαμβευτή Μελανσόν, που έλαβε 7 εκ. (ή 25,7%) και τέσσερα σχεδόν εκ. περισσότερες από τον… μη ηττημένο Μακρόν, τον Πρόεδρο, που έλαβε μόλις 6,3 εκ ή (23,15% των ψήφων).

Κι όμως ο εκλογικός νόμος της… Γαλλικής Δημοκρατίας φροντίζει ώστε “οι έσχατοι (να) έσονται πρώτοι και οι πρώτοι έσχατοι”. Έτσι λοιπόν η Λεπέν πήρε 143 έδρες και ήρθε τρίτη, με τον Μακρόν να παίρνει 168 έδρες καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση και τον… θριαμβευτή Μελανσόν -με τρία εκ. λιγότερες ψήφους  από τη Λεπέν- να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 182 έδρες!

Συνεπώς, οι… νικητές,  δεν κατάφεραν να πείσουν το εκλογικό σώμα για την ορθότητα της πολιτικής τους, που στην ουσία τούς καταψήφισε, αλλά απλώς εκμεταλλεύτηκαν το αντιδημοκρατικό εκλογικό τους σύστημα για το οποίο, μάλλον θα υπερηφανεύονται, αφού θριαμβολογούν για το αποτέλεσμα.

Κι όμως ο στρουθοκαμηλισμός των “πρώτων” αφήνει το φασισμό της Λεπέν να καραδοκεί.

Αν νομίζουν ότι έτσι νίκησαν τη Λεπέν είναι βαθιά νυχτωμένοι. Όσο αυτοί θα εξακολουθούν να εκφράζουν τη μειοψηφία του γαλλικού λαού και να παίρνουν μέτρα που αφήνουν τη συντριπτική πλειοψηφία του στο περιθώριο, η άκρα δεξιά θα γιγαντώνεται κι ας μην απορούν, αν τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών δεν θα τους είναι και τόσο βολικά. Έξαλλου η ίδια η Λεπέν δήλωσε: «η νίκη μας είναι αναπόφευκτη στο μέλλον» 

 Τεύκρος

 
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας