Άρθρα Ελλάδα Κοινωνία

Κύκλωμα εκβιαστών: Η «Νάνσυ» και ο άλλος / γράφει η Δήμητρα Αλεξίου

Αδερφός πρώην στελέχους της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη ο ένας εκ των δυο βασικών εγκεφάλων του κυκλώματος εκβιαστών;

Στη δυσώδη υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών δημοσίων υπαλλήλων που εξάπλωσε τη δράση του στο κέντρο της Αθήνας, κομβικό ρόλο φέρεται, βάσει της δικογραφίας, να είχε αδερφός προβεβλημένου στελέχους της τέως δημοτικής αρχής του Κώστα Μπακογιάννη. Στην ουσία, εμφανίζεται να είναι κατηγορούμενος για παράβαση του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 Π.Κ. για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» και σε συνδυασμό με τα άρθρα 13 εδ. ε΄, 98, 385 παρ. 3 και 236 παρ. 2 Π.Κ. για «εκβίαση και δωροδοκία υπαλλήλου, τελεσθείσες κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Μαζί με τη Νάνσυ, διευθύντρια της οργάνωσης, στρατολογούσαν υπάλληλους Δημοσίων Υπηρεσιών, όπως Υπηρεσιών Δόμησης, Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου, καθώς και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Όπως είναι ήδη γνωστό, τα διευθυντικά στελέχη, προσέγγιζαν καταστηματάρχες αλλά και ιδιοκτήτες νέων ξενοδοχείων κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, στους οποίους προσέφεραν και παρείχαν προστασία για την αποτροπή πρόκλησης βλάβης στην επιχείρησή τους, κυρίως μέσω της αποτροπής βεβαίωσης παραβάσεων από τους δημοσίους υπαλλήλους που ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

O Σ., ο φερόμενος ως ο βασικός συνέταιρος της Νάνσυ, ήταν αυτός που διέτασσε, καθοδηγούσε και επόπτευε τα λοιπά μέλη της οργάνωσης. Ο βασικός ρόλος του ήταν η επικοινωνία και η καθοδήγηση του Τμηματάρχη του Δημοτικού Αστυνομικού Τμήματος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, ο οποίος δρούσε υπό τις οδηγίες του στο πλαίσιο της οργάνωσης. Σημειώνεται πως ο τμηματάρχης του δημοτικού αστυνομικού τμήματος ήταν ταυτόχρονα και ενεργός συνδικαλιστής και πρόεδρος του σωματείου υπαλλήλων στη δημοτική αστυνομία. Μέσω αυτού, ο Σ. λάμβανε γνώση σχετικά με επικείμενους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ενημέρωνε τη Νάνσυ η οποία ακολούθως ειδοποιούσε τους καταστηματάρχες ώστε να προετοιμαστούν για τους ελέγχους.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Σ. ήταν πολύ προσεκτικός στον τρόπο που δρούσε στο πλαίσιο της οργάνωσης. Για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιούσε κυρίως δίκυκλο όχημα το οποίο ανήκει σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του αδερφού του, αποκρύπτοντας με αυτό τον τρόπο τα στοιχεία του απ’ τις διωκτικές αρχές. Με το ίδιο όχημα πολλές φορές κινούνταν ανάποδα σε μονόδρομους, καθιστώντας έτσι δύσκολη την παρακολούθησή του. Επιπροσθέτως, οι επικοινωνίες του με τον τμηματάρχη της δημοτικής αστυνομίας που αφορούσαν την παράνομη δράση της οργάνωσης γινόντουσαν αποκλειστικά μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταγραφούν στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου.

Ο αδερφός του φέρεται να είναι από τα πιο παλιά στελέχη στον δήμο της Αθήνας με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ενώ έχει υπάρξει και αντιδήμαρχος την περίοδο μάλιστα που ο Σ., ως ιδιώτης και όχι ως δημόσιος υπάλληλος, διεύθυνε την εγκληματική οργάνωση από κοινού με την Νάνσυ. Το πρώην στέλεχος της δημοτικής αρχής έχει μακρά πορεία στην αυτοδιοίκηση και υπήρξε για πολλά χρόνια σύμβουλος κοινότητας, δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος Αθηναίων αλλά και πρόεδρος σειράς φιλανθρωπικών/κοινής ωφέλειας ιδρυμάτων του Δήμου της Αθήνας.

Και μπορεί η δράση της οργάνωσης να έχει φτάσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, όμως σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που μίλησαν στο «Κοσμοδρόμιο» μια τέτοια πολυπλόκαμη οργάνωση, η οποία είχε εξαπλώσει τη δράση της σε τέτοιο βάθος στις εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες του δήμου της Αθήνας -από «μαγειρέματα» σε οικοδομικές άδειες νεόκτιστων ξενοδοχείων και μη βεβαίωση προστίμου σε νέα καταστήματα λειτουργούσαν χωρίς άδεια μέχρι ετήσια «συμβόλαια» πάγιων πληρωμών για να μην ενοχλούνται τα καταστήματα από ελέγχους- είχε γεννηθεί αρκετό διάστημα πιο πίσω έτσι ώστε να έχει φτάσει να αναπτύσσει τέτοια δράση.

Όπως όλα δείχνουν το κύκλωμα εκμεταλλεύτηκε μετά το τέλος της πανδημίας τη μεγάλη έκρηξη της δημιουργίας εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων εστίασης και νέων ξενοδοχείων, τα οποία δημιουργήθηκαν εν μια νυκτί στην πρωτεύουσα, όταν και άρθηκαν τα περιοριστικά μέτρα. Ο τεράστιος όγκος των νέων καταστημάτων έστρωσε το υπέδαφος για ένα πεδίο δόξης λαμπρό για το κυκλωμάτων εκβιαστών. Οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες δήμου και περιφέρειας διευκόλυναν περαιτέρω τη δράση του κυκλώματος.

Έχει ενδιαφέρον μάλιστα πως ανάμεσα σε άλλα πράγματα που κατασχέθηκαν στο σπίτι του Σ.  είναι μία ατζέντα χειρόγραφων σημειώσεων, χρώματος καφέ, με την ένδειξη «2024», μία  ατζέντα χειρόγραφων σημειώσεων, χρώματος καφέ, με την ένδειξη «2022», τέσσερα ) φύλλα χάρτου με μηχανογραφημένες σημειώσεις και ενδείξεις  -μεταξύ άλλων-: «ΠΡΩΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ», «ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ» και «ΤΡΙΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ».

Οι παράνομες δράσεις του κυκλώματος συνεχίζονταν με αμείωτο ρυθμό μέχρι τη στιγμή που συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι. Χαρακτηριστικό είναι ένα παράδειγμα στις 03/06/2024. Η Νάνσυ ενημερώνεται τηλεφωνικά από συνιδιοκτήτη νέου καταστήματος εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, πως αυτή τη στιγμή διενεργείται έλεγχος στο κατάστημα του από την Δημοτική Αστυνομία. Άμεσα, η Νάνσυ καλεί τον Σ. και του αναφέρει  χαρακτηριστικά: «είναι η Δημοτική Αστυνομία στο…, πες τους να φύγουνε» και πως δεν έχει ακόμα προλάβει να εκδώσει την άδεια λειτουργίας του καταστήματος. Ο Σ. τότε φέρεται να της απάντησε πως ακόμα και εάν βεβαιώσουν κάποια παράβαση θα φροντίσει να την ακυρώσει αργότερα και η Νάνσυ του επισήμανε πως επειδή είναι νέος «πελάτης» θα πρέπει να του δώσουν την εντύπωση πως έχουν πράγματι δύναμη να παρέμβουν στον έλεγχο.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας