Άρθρα Κόσμος

«Τρομοκράτες» τα παιδιά που δολοφονεί το Ισραήλ / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Ακραία ανθρωπιστική καταστροφή συντελείται μέρα με τη μέρα ιδίως στο βόρειο τμήμα της μαρτυρικής Λωρίδας της Γάζας, καθώς οι πολλάκις εκτοπισμένοι και λιμοκτονούντες άμαχοι αναγκάζονται ξανά και ξανά να μετακινούνται μήπως και τη γλιτώσουν από την καταιγίδα οβίδων και ρουκετών. ● «Δεκάδες τρομοκράτες» κομπάζει πως σκότωσε το Ισραήλ.

Συνεχίζονται οι άγριες μάχες και οι σαρωτικοί βομβαρδισμοί από άκρη σε άκρη στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τα τελευταία 24ωρα οι Ισραηλινοί εισβολείς προωθήθηκαν ακόμη βαθύτερα στη βορειοανατολική συνοικία Σουτζάιγια, αλλά και στη δυτική και κεντρική Ράφα, στον Νότο.

Η ανθρωπιστική κατάσταση ειδικά στον Βορρά είναι τραγική, καθώς τουλάχιστον 65.000 λιμοκτονούντες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες αναγκάστηκαν για άλλη μια φορά να εγκαταλείψουν τα πρόχειρα καταφύγιά τους στη Σουτζάιγια και να απομακρυνθούν προς τον Νότο, αλλά δεκάδες χιλιάδες άλλοι δεν τα κατάφεραν και παραμένουν εγκλωβισμένοι σε γειτονιές που βομβαρδίζονται ανηλεώς από αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο αλ Τζαζίρα και άλλα αραβικά ΜΜΕ, ισραηλινά αεροσκάφη και drones πολυβολούν εν ψυχρώ ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, ενώ άρματα μάχης κατεδαφίζουν με τις οβίδες τους ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, παγιδεύοντας οικογένειες στο εσωτερικό των σπιτιών τους: ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε χτες τους 37.900, αν και ο πραγματικός αριθμός προσεγγίζει πλέον τους 50.000 νεκρούς και τους 90.000 τραυματίες – στην πλειονότητά τους γυναίκες και ανήλικα παιδιά.

Για την ισραηλινή μηχανή προπαγάνδας και τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αναμεταδότες της, βέβαια, τίποτε από αυτά δεν είναι αλήθεια. Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως οι μονάδες που επιχειρούν στη Σουτζάιγια σκότωσαν χθες «δεκάδες τρομοκράτες», εντόπισαν αποθήκες με όπλα και κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε για πολλοστή φορά στους υπουργούς του πως «δεν θα τερματίσουμε τον πόλεμο μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας», δηλαδή την εξόντωση της παλαιστινιακής αντίστασης, την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την «αποκατάσταση της σταθερότητας στο βόρειο και νότιο Ισραήλ», συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη νίκη»…

Ομως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς οι απώλειες των Ισραηλινών κατακτητών είναι δυσβάσταχτες και ήδη προκαλούν σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς: χτες ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων δύο στρατιωτών στα βόρεια της Γάζας, ενώ η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε πως σκότωσε ή τραυμάτισε αρκετούς ακόμη ανατινάζοντας παγιδευμένο κτίριο στη Ράφα. Ταυτόχρονα, τουλάχιστον 18 ακόμη Ισραηλινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σοβαρά από βομβαρδισμό της Χεζμπολάχ στα υψώματα του Γκολάν, στη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Χτες ο υπουργός Αμυνας (και συγκατηγορούμενος του Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου) Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε στην Κνεσέτ πως ο στρατός χρειάζεται «αμέσως» ακόμη 10.000 άνδρες και γυναίκες, εκ των οποίων οι μισοί περίπου (4.800 άτομα) πρέπει κατά τον ίδιον να στρατολογηθούν από την κοινότητα των υπερ-ορθόδοξων Εβραίων, που ώς τώρα απέφευγαν τη στράτευση για θρησκευτικούς λόγους: όμως την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε πως αυτή η εξαίρεση είναι παράνομη, απόφαση που οδήγησε σε μαζικές κινητοποιήσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο και που δεν αποκλείεται να οδηγήσει επίσης -τι ειρωνεία!- ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης Νετανιάχου!

Παρά την ανυπολόγιστη καταστροφή και τις δραματικές απώλειες αμάχων, πάντως, η παλαιστινιακή αντίσταση παραμένει ισχυρή σε ολόκληρη τη Γάζα: είναι χαρακτηριστικό πως χτες η Ισλαμική Τζιχάντ εξαπέλυσε και πάλι ομοβροντία από περίπου είκοσι ρουκέτες προς ισραηλινές βάσεις και οικισμούς στα περίχωρα της Λωρίδας, σε μια προφανή ένδειξη ότι οι Ισραηλινοί δεν ελέγχουν πραγματικά κανένα σημείο της Γάζας.

Ο μόνος τομέας όπου οι σιωνιστές συνεχίζουν να μεγαλουργούν είναι καθώς φαίνεται ο βασανισμός και οι δολοφονίες αθώων: χτες για παράδειγμα απελευθερώθηκαν 54 Παλαιστίνιοι που είχαν αιχμαλωτιστεί στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και ο Μοχάμαντ Αμπού Σελμέγια, ο διευθυντής του διάσημου πλέον νοσοκομείου αλ Σίφα. Ο αξιωματούχος αυτός είχε συλληφθεί κατά την πρώτη εισβολή των Ισραηλινών στο νοσοκομείο, τον περασμένο Νοέμβρη, και όπως κατήγγειλε χτες, βασανίστηκε επανειλημμένα, ενώ αρκετοί συγκρατούμενοί του πέθαναν κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Ως γνωστόν, το περίφημο «υπόγειο αρχηγείο της Χαμάς» που υποτίθεται πως έψαχναν οι Ισραηλινοί δεν βρέθηκε ποτέ, σε αντίθεση με τους ομαδικούς τάφους εκατοντάδων εκτελεσμένων και βασανισμένων Παλαιστινίων που άφησαν πίσω τους…

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας