Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ: Εκλογές για νέα ηγεσία ακόμη και τον Ιούλιο εξετάζει ο Ανδρουλάκης

Να επισπεύσει τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ εξετάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, οι οποίες δεν αποκλείεται να στηθούν ακόμη και μέσα στον Ιούλιο, αφού πλέον εκτιμάται από την Χαριλάου Τρικούπη πως είναι αναπόφευκτες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει στόχο να στηθούν κάλπες το αργότερο μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, υποχωρώντας από την αρχική του θέση για το φθινόπωρο του 2025 και από ό,τι φαίνεται ο κύβος ερρίφθη, γιατί εκτιμάται πως μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος αναμένεται να οδηγήσει σε εσωστρέφεια, έτσι συντάσσεται με τη «γραμμή» των καθαρών λύσεων.

Η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει ότι για όλα θα μιλήσει ο πρόεδρος στο Πολιτικό Συμβούλιο την Τετάρτη και στην Κεντρική Επιτροπή το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, όμως δεν έχει οριστεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρότι οι δυνατές φωνές αμφισβήτησης προέρχονται από βουλευτές.

Πάντως, δεν είναι κάτι το οποίο έχει αποφασίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρουν συνεργάτες του. Oι εξελίξεις θα σταθμιστούν, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ προς το παρόν μεταφέρουν πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Παρά το γεγονός ότι το καταστατικό προβλέπει ότι η εκλογή προέδρου γίνεται τουλάχιστον κάθε τέσσερα χρόνια, δηλαδή οι διαδικασίες θα εκκινούσαν τον Οκτώβριο του 2025, μπορεί να επισπευθεί με απόφαση από έκτακτο συνέδριο, το οποίο δρομολογείται με απόφαση της κεντρικής επιτροπής έπειτα από αίτημα του 1/3 των μελών της ή αίτημα της πλειοψηφίας των Νομαρχιακών Επιτροπών ή με απόφαση της κεντρικής επιτροπής.

Πάντως, στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι μπορεί η απόφαση να ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή, καθώς είναι το ανώτερο πολιτικό όργανο και έχει αυτή την αρμοδιότητα. Μετά αναλαμβάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Για την εκλογή νέου προέδρου απαιτείται κατά την πρώτη ψηφοφορία το 50% + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά. Σε περίπτωση μη εκλογής κατά την πρώτη ψηφοφορία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, γίνεται μία μόνο ψηφοφορία και ο πρώτος/πρώτη σε ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος. Σε περίπτωση που υποψήφιος/α είναι μόνο ένας/μία, εκλέγεται εφόσον λάβει το 50% + 1 των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Το ερώτημα είναι εάν θα γίνει αποδεκτός ο σχεδιασμός για εσωκομματικές κάλπες ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, όπως αναφέρεται στο tovima.gr: “μέλη και φίλοι θα βρίσκονται σε άδειες, ενώ αντικειμενικά το ενδιαφέρον πέφτει κατακόρυφα”, παρατηρεί έμπειρο στέλεχος, εκτιμώντας ότι μία τέτοια σπουδή θα τορπιλίσει τη διαδικασία.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας