Καιρός Τοπικά

Ο καύσωνας «πνίγει» τη χώρα / η αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Σε… θερμοκήπιο μετατρέπεται η χώρα την Τετάρτη και την Πέμπτη με τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού να δηλώνει έντονα την παρουσία του, απαιτώντας τη λήψη μέτρων προστασίας.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, την Τετάρτη (12/6) και την Πέμπτη (13/6) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά την Τετάρτη τους 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Την Παρασκευή (14/6) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

ΕΜΥ: Πρόγνωση για Τετάρτη

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες με τις υψηλότερες τιμές να αναμένονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα. Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3 με 4, στα νότια θαλάσσια 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο θα είναι νότιοι 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς ενώ στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους κυρίως στην ανατολική Στερεά τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 με 39 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 με 37 στα νησιά Ιονίου και στα ηπειρωτικά έως 38 με 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 41 με 42 και τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 με 37 και στην Κρήτη έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 και τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα δυτικά δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Πρόγνωση για την Πέμπτη

Στα δυτικά κεντρικά και βόρεια αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων, κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο από το απόγευμα νότιοι 4 με 5 ενώ στο νοτιοανατολικό βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, κυρίως στα νότια και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 βαθμούς, στη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς, στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς ενώ τοπικά στη Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα κυμανθεί περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Πρόγνωση για την Παρασκευή

Στα δυτικά κεντρικά και βόρεια παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά ενώ στα βόρεια ορεινά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού αναμένεται προς τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά-βορειοδυτικά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ ενώ στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά από δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή υποχώρηση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα, στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς ενώ στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στην νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα περί τους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του Σαββάτου από την ΕΜΥ

Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει αισθητή πτώση σε όλη σχεδόν την χώρα.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας