Πολιτική

Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

1. Οι ευρωεκλογές ήρθαν να επισφραγίσουν τη βαθιά, ιστορικής σημασίας, κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το οικοδόμημα της ΕΕ, τη βαθύτερη και εντονότερη από τη γέννησή του. Σε ένα διεθνές εκρηκτικό περιβάλλον μεγάλων αναδιατάξεων και πυκνών και κρίσιμων εξελίξεων και με την οικονομική κρίση να δοκιμάζει το σύνολο της ευρωζώνης και ιδιαίτερα την άλλοτε «ατμομηχανή» της ΕΕ, Γερμανία, οι ηγετικές και κυρίαρχες δυνάμεις στους κόλπους της ΕΕ διαχωρίζονται σε τάσεις και ρεύματα με διαφορετικές επιδιώξεις και ρόλους για την επόμενη μέρα.
 
Η άνοδος της Ακροδεξιάς, γενικά, σε συνδυασμό με το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε ο Μακρόν, στη Γαλλία, αλλά και ο Σολτς, στη Γερμανία, και η μεγάλη πτώση των «πράσινων» κομμάτων εντείνουν την πολιτική κρίση που διαπερνάει τις δυο χώρες και επιβεβαιώνουν την ισχυρή αμφισβήτηση του γνωστού μοντέλου του γαλλογερμανικού άξονα. Η μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια για την ΕΕ της φτώχειας και της ανεργίας, της συρρίκνωσης του Κράτους Πρόνοιας και της καρατόμησης των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για την ΕΕ της στρατιωτικοποίησης και της «οικονομίας Πολέμου» που τροφοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, απλώνεται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και στρέφεται, κυρίως, εναντίον εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που αποτέλεσαν τους πυλώνες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και τους βασικούς εκφραστές της αντιλαϊκής και πολεμοκάπηλης πολιτικής και εξελίξεων.
 
2. Στην Ελλάδα η πλατιά λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή αποτυπώθηκε στα πρωτοφανή, για τη χώρα μας, επίπεδα της αποχής και στη μεγάλη αποδοκιμασία της κυβερνητικής παράταξης. Η βαριά ήττα της ΝΔ ήρθε σαν αποτέλεσμα της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσε όλα τα χρόνια της πεντάχρονης διακυβέρνησής της. Και έρχεται να απονομιμοποιήσει όλη την κυβερνητική προπαγάνδα για τη δήθεν ισχυρή λαϊκή εντολή.
 
Τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ σημειώθηκε παράλληλα η εκλογική καθίζηση της ΝΔ, αποτυπώνουν τη σταθερή χρεοκοπία των δυο αυτών κομμάτων που κυβέρνησαν ή «αντιπολιτεύτηκαν» με πολιτικές που δεν διαφοροποιήθηκαν, επί της ουσίας, με αυτήν της ΝΔ. Πρόκειται για μια πλατιά αποδοκιμασία όλων των κομμάτων που ευθύνονται για τις δραματικές συνθήκες ζωής και εργασίας που έχουν επιβληθεί στο λαό. Η διάχυτη λαϊκή αμφισβήτηση και αγανάκτηση εκφράστηκε και εκλογικά απέναντί τους.
 
Αρνητική εξέλιξη αποτελούν τα αυξημένα εκλογικά ποσοστά της Ελληνικής Λύσης αλλά και άλλων παρεμφερών μορφωμάτων της Ακροδεξιάς, που εκμεταλλεύονται τις ανησυχητικές εξελίξεις που σημειώνονται στην ελληνική κοινωνία, στην εξωτερική πολιτική και σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Το ΚΚΕ σημείωσε άνοδο των εκλογικών του ποσοστών εισπράττοντας ένα τμήμα της κοινωνικής αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας με αριστερό πρόσημο. Μια άνοδος που, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και τους πανηγυρισμούς του, δεν βλέπει τη μείωση σε απόλυτους αριθμούς κατά 34.000 ψήφους από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023 και υπηρετεί, τελικά, κοινοβουλευτικές αυταπάτες και την πολιτική του συμβιβασμού απέναντι στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό και της διάσπασης των εργατολαϊκών αγώνων.
 
Τα χαμηλά ποσοστά του ΜέΡΑ25 και της Νέας Αριστεράς αποτυπώνουν την κρίση του χώρου και των δυνάμεων εκείνων που χρεώνονται την οδυνηρή διάψευση των λαϊκών προσδοκιών από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Μπροστά στο νέο σαρωτικό κύμα αντιλαϊκής επίθεσης που προετοιμάζεται από την κυβέρνηση ΝΔ, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ένα δρόμο έχουν. Να ορθώσουν το ανάστημά τους παραμερίζοντας τις σειρήνες της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού και να δυναμώσουν την πάλη τους για την απόκρουσή της.
 
3. Το Μ-Λ ΚΚΕ έδωσε μια σκληρή πολιτική μάχη προβάλλοντας χωρίς περιστροφές το σύνολο της ιδεολογικοπολιτικής του γραμμής πάνω στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα και θέτοντας στο επίκεντρο της προεκλογικής του πάλης τα συνθήματα: «Έξω η Ελλάδα από ΕΕ-ΝΑΤΟ», « Με τους αγώνες, το λαό και την Αριστερά», «Για μια Ελλάδα ειρηνική, δημοκρατική, ανεξάρτητη και σοσιαλιστική».
 
Στο διάστημα αυτό, χάρις στο αγωνιστικό πνεύμα όλων των συντρόφων του κόμματος και της νεολαίας, των συναγωνιστών και φίλων, αντιμετωπίστηκε αρχικά το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, οι δυσβάστακτες οικονομικές απαιτήσεις του εκλογικού αγώνα και τα εξοντωτικά παράβολα, αφού είναι γνωστό πως το Μ-Λ ΚΚΕ στηρίζεται αποκλειστικά στις δυνάμεις του, είναι αντίθετο και αρνείται την κρατική χρηματοδότηση.
 
Πάνω από ένα μήνα, οι σύντροφοι και συναγωνιστές του Μ-Λ ΚΚΕ κινητοποιήθηκαν με αυταπάρνηση από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη, μέσα από δεκάδες συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις, μοίρασμα υλικού, συσκέψεις και συζητήσεις, μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα του κόμματος σε χιλιάδες εργαζόμενους, παλεύοντας να σπάσει το φράγμα της φίμωσης και των αποκλεισμών, των προκλητικά μεταμεσονύκτιων εμφανίσεων στην τηλεόραση. Στη διάρκεια αυτού του προεκλογικού αγώνα, δυνάμωσαν και αναζωογονήθηκαν οι δεσμοί μας με εργαζόμενους, δημιουργήσαμε σχέσεις με νέους αγωνιστές. Όλα αυτά αποτελούν τα βασικά στοιχεία της προσπάθειάς μας, που αφήνουν μια πλούσια αγωνιστική παρακαταθήκη για την επόμενη περίοδο, για την ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική ενίσχυση του Μ-Λ ΚΚΕ και την πορεία του κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος.
 
Το εκλογικό αποτέλεσμα των 6.836 ψήφων του Μ-Λ ΚΚΕ θεωρούμε ότι είναι ένα καλό, θετικό αποτέλεσμα, αν και είναι ιδιαίτερα μειωμένο σε σχέση με τις 12.231 ψήφους που πήραμε στις ευρωεκλογές του 2019. Πρέπει βέβαια να υπογραμμίσουμε ότι σε συνθήκες δεξιάς μετατόπισης του πολιτικού σκηνικού και κατασυκοφάντησης των ιδεών της Αριστεράς, με καταγεγραμμένο ταυτόχρονα σε αυτές τις ευρωεκλογές το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί ποτέ (58,6%), το Μ-Λ ΚΚΕ κατάφερε να αυξήσει κατά 60% περίπου τις 4.250 ψήφους που πήρε πριν ένα χρόνο στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη 2023. Όταν γίνεται λόγος για εκλογικό αποτέλεσμα πρωταρχική σημασία έχει η παρουσία και δράση οργανωμένων δυνάμεων, η ύπαρξη σταθερών οργανωτικών και πολιτικών ερεισμάτων μέσα στους εργαζόμενους, που εξασφαλίζει την άμεση επαφή και στήριξη του κόσμου. Τα πολιτικά και οργανωτικά ερείσματα του Μ-Λ ΚΚΕ είναι συγκριτικά περιορισμένα, οι δεσμοί με ευρύτερους κύκλους αγωνιστών και εργαζομένων είναι αδύναμοι. Όπου στοιχειωδώς έχει αντιμετωπιστεί αυτό το κρίσιμο ζήτημα και υπάρχουν οργανώσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα θετικό.
 
Επίσης το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να εκτιμηθεί σε συνάρτηση με το ιδεολογικοπολιτικό βάρος του μηνύματος που απευθύναμε και παίρνοντας υπόψη πως δε μασήσαμε τα λόγια μας, ούτε χαϊδέψαμε αυτιά, αναζητώντας «συμπληρωματικούς» ρόλους. Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα θέσαμε, βασικά πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα αρχών του λαϊκού, αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, κόντρα στο πέλαγος των ρεφορμιστικών αυταπατών, ανοίγοντας μέτωπο αντιπαράθεσης στη σοσιαλδημοκρατική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τη ρεφορμιστική γραμμή του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και του ΜέΡΑ25, αντιμαχόμενοι θέσεις και «μεταβατικά» προγράμματα, όπως αυτό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που καλλιεργούν το συμφιλιωτισμό και λειτουργούν σαν αριστερό συμπλήρωμα του ρεφορμισμού.
 
Οι αγωνιστές, οι αριστεροί που μας στήριξαν, αλλά και όσοι όλα αυτά τα χρόνια συγκρατήθηκαν στις όχθες του μαρξιστικού-λενινιστικού ρεύματος, υποδήλωσαν με την ψήφο τους πως το επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα είναι εδώ, κόντρα στις πιέσεις και τους εκβιασμούς των αστικών και ρεφορμιστικών κομμάτων. Αξιοποιώντας όλες τις υποδείξεις, καταγράφοντας τις δυνατότητες, τις αντοχές αλλά και τις αδυναμίες και παραλείψεις μας στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, εργαζόμαστε για τη μάχη της επόμενης μέρας που έχουμε μπροστά μας, με τη βεβαιότητα πως ο αγώνας μας εκφράζει ανάγκες της ταξικής πάλης και τις αγωνιστικές διαθέσεις ενός κόσμου να παλέψει για μια πραγματική κομμουνιστική Αριστερά.-
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας