Κόσμος

HΠΑ: Χωρίς όρους και προϋποθέσεις υπεγράφη η συμφωνία για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Την υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και την αναβάθμιση υφισταμένων, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Τουρκία θα αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού F-16. «Αυτή η πώληση είναι μια επένδυση στη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και θα υποστηρίξει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», δήλωσε εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά του, το Γραφείο Πολιτικών – Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε ανάλογη ανάρτηση, τονίζοντας πως τα F-16 Block 70 είναι τα πιο προηγμένα που κατασκευάστηκαν ποτέ και διατίθενται «μόνο στους στενότερους συμμάχους και εταίρους». «Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της διαρκούς δέσμευσης των ΗΠΑ για εταιρική σχέση ασφαλείας με την Τουρκία», αναφέρεται.

Εκτός της συγκεκριμένης συμφωνίας, η Τουρκία εξακολουθεί να επιδιώκει την κοινή παραγωγή ορισμένων τμημάτων των F-16 και την επιστροφή του 1,4 δισ. δολαρίων που κατέθεσε για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 προτού απενταχθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, λόγω της αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Σύμφωνα πάντως με τις ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, από την συμφωνία, απουσιάζει οποιοσδήποτε όρος και απαγόρευση χρήσης των συγκεκριμένων αεροσκαφών από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, κουρελιάζοντας -για ακόμη μια φορά- το σχετικό αφήγημα που καλλιεργούσε η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της για δήθεν απαγόρευση της χρήσης των αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο -στο οποίο ούτως ή άλλως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν σύνορα…- και ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αποτελούν πιστούς «συμμάχους» που διαφυλάττουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας…

 imerodromos.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων