Άρθρα Κόσμος

“Ανελέητη σφαγή στη Γάζα” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Το μόνο βέβαιο είναι πως παρά τις τρομακτικές καταστροφές και τη δολοφονία περισσότερων από 22.000 Παλαιστινίων (15.523 είναι πλέον οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί, ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν κατά πολύ τους 7.000), εκ των οποίων το 70% είναι γυναικόπαιδα, και τον τραυματισμό σχεδόν 42.000, το Ισραήλ έχει αποτύχει παταγωδώς να κάμψει την παλαιστινιακή αντίσταση

Ισραηλινές βόμβες και οβίδες πέφτουν βροχή σε όλη την έκταση της μαρτυρικής Λωρίδας μετά την παύση της εκεχειρίας. ● Το τελευταίο 24ωρο δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 700 Παλαιστίνιοι άμαχοι. ● Οι καταγεγραμμένοι νεκροί από τις αρχές του πολέμου είναι 15,5 χιλιάδες, κυρίως γυναικόπαιδα, με τους αγνοούμενους να υπολογίζονται σε άλλες 7.000. ● Παθητικός παρατηρητής η διεθνής κοινότητα περιορίζεται σε κούφια λόγια για την προστασία των αμάχων.

Σε κόλαση επί της Γης έχει μετατρέψει και πάλι ο ισραηλινός στρατός τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν δολοφονηθεί από τις ισραηλινές βόμβες και οβίδες περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι άμαχοι, υπό το απλανές βλέμμα της κατ’ ευφημισμόν αποκαλούμενης διεθνούς κοινότητας, που περιορίζεται σε κούφια λόγια για την ανάγκη αυξημένης προστασίας των αμάχων.

Αεροπορία και πυροβολικό χτυπούν ανελέητα όχι μόνο τη Βόρεια Γάζα, όπου σημειώθηκε νέο μακελειό στην Τζαμπαλίγια, αλλά και πυκνοκατοικημένες συνοικίες τής υποτίθεται «ασφαλούς» για τους αμάχους Νότιας Γάζας, όπως η Χαν Γιουνίς και η Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Αλλά οι βαρύτερες απώλειες φαίνεται πως σημειώθηκαν και πάλι στην Τζαμπαλίγια, ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα προσφυγικά στρατόπεδα του ΟΗΕ, όπου σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera έχουν ξεκληριστεί δεκάδες οικογένειες και «η κλίμακα της καταστροφής δεν μπορεί να περιγραφεί», καθώς ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν μετατραπεί σε ερείπια και «μπορεί να ακούσει κανείς τις κραυγές των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα», χωρίς κανείς να μπορεί να τους βοηθήσει.

Τρομακτικές είναι οι μαρτυρίες και από την Αλ Σουτζαΐγια, που επίσης βομβαρδίστηκε ανηλεώς το Σάββατο, με τις παλαιστινιακές αρχές να κάνουν λόγο για 300 νεκρούς μόνο στη συγκεκριμένη γειτονιά. Να θυμίσουμε εδώ ότι μετά το οριστικό, όπως φαίνεται, τέλος στην παύση πυρός, που επισφραγίστηκε άλλωστε χτες με την αποχώρηση της ισραηλινής αντιπροσωπείας από το Κατάρ, το Τελ Αβίβ αξιώνει πλέον την εκκένωση της Τζαμπαλίγια, της Σουτζαΐγια αλλά και της Χαν Γιουνίς και της Αλ Ζεϊτούν στην ανατολική Πόλη της Γάζας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων και στη Νότια Γάζα.

Οι περιγραφές από ολόκληρη τη Λωρίδα είναι ανατριχιαστικές: ένα κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ που βρίσκεται εκεί, ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Ελντερ, χαρακτήρισε τη Γάζα «ζώνη θανάτου», λέγοντας ότι το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς είναι «γεμάτο με παιδιά, με εγκαύματα τρίτου βαθμού και τραύματα από θραύσματα, εγκεφαλικές κακώσεις και σπασμένα κόκαλα, που δείχνουν να απέχουν ελάχιστες ώρες από τον θάνατο», ενώ όσα γλιτώνουν από τους βομβαρδισμούς, κινδυνεύουν από την ηπατίτιδα που άρχισε να εκδηλώνεται στα σχολεία-καταφύγια του ΟΗΕ λόγω έλλειψης καθαρού νερού.

Ξέσπασμα επιδημιών

Το ξέσπασμα της ηπατίτιδας και άλλων ασθενειών σε καταφύγια του ΟΗΕ επιβεβαίωσε και ο Τόμας Γουάιτ της UNRWA, που σημείωσε πως στα σχολεία της υπηρεσίας οι άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον και αντιστοιχεί μία τουαλέτα για κάθε 125 άτομα κατά μέσο όρο. Αλλά βέβαια ούτε τα σχολεία είναι πλέον ασφαλή: χτες για παράδειγμα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σχολείο Holy Family στην Πόλη της Γάζας, που ανήκει στην Καθολική Εκκλησία και στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες πρόσφυγες από άλλα σημεία της πόλης.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τις νέες μαζικές σφαγές αμάχων, οι Ισραηλινοί παρουσίασαν χτες βίντεο με τα οποία υποτίθεται ότι δείχνουν φρεάτια από υπόγεια τούνελ της Χαμάς που βρίσκονται «κοντά ή μέσα» σε σχολεία, νηπιαγωγεία και τζαμιά στην Πόλη της Γάζας. Μάλιστα η Jerusalem Post έγραψε ότι ένα τέτοιο τούνελ που καταστράφηκε στην Τζαμπαλίγια βρισκόταν στην αυλή σχολικού συγκροτήματος του ΟΗΕ.

Ωστόσο αξιωματούχοι του Οργανισμού έχουν επανειλημμένα διαψεύσει αυτές τις αιτιάσεις και βέβαια όλος ο κόσμος ακόμη περιμένει τις περίφημες αποδείξεις για την ύπαρξη μυστικών τούνελ της Χαμάς κάτω από τα μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας, που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Το μόνο βέβαιο είναι πως παρά τις τρομακτικές καταστροφές και τη δολοφονία περισσότερων από 22.000 Παλαιστινίων (15.523 είναι πλέον οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί, ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν κατά πολύ τους 7.000), εκ των οποίων το 70% είναι γυναικόπαιδα, και τον τραυματισμό σχεδόν 42.000, το Ισραήλ έχει αποτύχει παταγωδώς να κάμψει την παλαιστινιακή αντίσταση, ακόμη και σε τμήματα της Βόρειας Γάζας που υποτίθεται πως ελέγχει πλήρως.

Οι ενέδρες με αντιαρματικά όπλα, βλήματα όλμων και αυτοσχέδιες νάρκες είναι συνεχείς, με βαριές απώλειες για τους Ισραηλινούς, ενώ χτες η Χαμάς εξαπέλυσε νέα ομοβροντία ρουκετών κατά ισραηλινών πόλεων, περιλαμβανομένου και του Τελ Αβίβ. Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι ήχησε συναγερμός για διείσδυση Παλαιστίνιων μαχητών στην πόλη Στντερότ, στα σύνορα με τη Γάζα, με τις τοπικές αρχές να διατάζουν τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους, ενώ ακούγονταν εκρήξεις και ριπές από βαριά όπλα.

Οι αιμοσταγείς Ισραηλινοί δεν προσπαθούν καν να κρύψουν τις γενοκτονικές προθέσεις τους. Χτες μιλώντας σε κομματική συνεδρίαση του Λικούντ ο προκλητικός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ειρωνεύτηκε τις εκκλήσεις για συνέχιση των συνομιλιών με τη Χαμάς λέγοντας ότι το Ισραήλ συνεχίζει «να συνομιλεί με τον εχθρό για τη συνέχιση της απελευθέρωσης ομήρων», αλλά με… πυρά, και επιβεβαίωσε τη γενίκευση των χερσαίων επιχειρήσεων: «Η στόχευσή μας είναι τόσο προς τον Νότο όσο και προς τον Βορρά.

Συστάσεις

Η απόφασή μας ήταν μια προληπτική αποτροπή στον Βορρά και η νίκη (επί της Χαμάς) στον Νότο, διαφορετικά μπορεί να μην είχαμε πετύχει κανέναν από τους δύο στόχους», είπε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για «εξόντωση της Χαμάς και αποκατάσταση της ασφάλειας» σε ολόκληρη τη Γάζα. Αλλά και ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε το Σάββατο ότι ο ισραηλινός στρατός «επιχειρεί σε μέρη που δεν επιτέθηκε πριν από την κατάπαυση του πυρός» με τη Χαμάς, και ότι αυτές οι επιθέσεις θα ενταθούν.

Τι κάνει για όλα αυτά η περίφημη «διεθνής κοινότητα»; Μα φυσικά δίνει συστάσεις για την προστασία των σφαγιαζόμενων αμάχων! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, που δήλωσε χτες πως το Ισραήλ «καταβάλλει αυξημένες προσπάθειες» να ελαχιστοποιήσει τους θανάτους αμάχων στη Γάζα: «Πιστεύουμε ότι ήταν δεκτικοί στα μηνύματά μας εδώ ότι προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες αμάχων», είπε ο υποκριτής Κίρμπι, που μάλιστα έσπευσε να ρίξει την ευθύνη για την άρση της εκεχειρίας στην παλαιστινιακή πλευρά…

Αλλά και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, που μόλις επέστρεψε κι αυτός από το Ισραήλ, επικαλέστηκε την εμπειρία του ως στρατηγού στον πόλεμο του Ιράκ για να συμβουλέψει τους Ισραηλινούς επιτελείς πως ο μόνος τρόπος να κερδίσουν τον πόλεμο στις πόλεις είναι προστατεύοντας καλύτερα τους αμάχους, προχωρώντας σε πιο «στοχευμένα χτυπήματα», αλλιώς «το Ισραήλ διακινδυνεύει μια στρατηγική ήττα»!

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων