Κόσμος

«Ακλόνητη» η δέσμευση του G7 για στήριξη της Ουκρανίας – Συστάσεις στην Κίνα

Η Ομάδα των 7 προχωρά σε «μηχανισμό συντονισμού» για τη συνδρομή υποδομών ενέργειας στην Ουκρανία, ενώ δρομολογεί την επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Με το κοινό ανακοινωθέν να δηλώνει τη διαρκή υποστήριξη στο Κίεβο, ολοκληρώθηκε η διήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως (G7), στο Μίνστερ της Γερμανίας.

«Επαναλαμβάνουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε την οικονομική, ανθρωπιστική, τεχνική και αμυντική υποστήριξη που χρειάζεται η Ουκρανία για να ανακουφίσει τον λαό της από τα δεινά και να προασπίσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της», δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7.

Μηχανισμός για τις ενεργειακές υποδομές

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα των 7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) συμφώνησε να δημιουργήσει «έναν μηχανισμό συντονισμού» ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία να επισκευάσει και να προασπίσει τις απαραίτητες υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και υδροδότησης που διαθέτει, οι οποίες βομβαρδίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τη Ρωσία.

Απέναντι στην κλιμάκωση των ρωσικών πληγμάτων στις μη στρατιωτικές υποδομές καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ο μηχανισμός αυτός αναμένεται να επιτρέψει έναν συντονισμό συγκεκριμένης βοήθειας από τις χώρες για την επισκευή των εγκαταστάσεων και την παράδοση «αντλιών νερού, θερμαστρών, μονάδων διαμονής και υγιεινής, κλινών, κουβερτών, σκηνών», είχε εξηγήσει την προηγουμένη η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ.

Το πλαφόν στο πετρέλαιο

Παράλληλα, οι υπουργοί ενέκριναν περαιτέρω κυρώσεις προς το Κρεμλίνο, δρομολογώντας την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής (πλαφόν) για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως το G7 θα είναι έτοιμο επιχειρησιακά για την επιβολή πλαφόν έως τις 5 Δεκεμβρίου (όταν, δηλαδή, έχει προγραμματιστεί η εφαρμογή του μέτρου), παρόλο που πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν διευθετηθεί μέχρι στιγμής, όπως επισήμανε.

Προειδοποιήσεις στο Πεκίνο

Από το ανακοινωθεί δεν έλειψαν οι συστάσεις προς την Κίνα. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί δήλωσαν ότι επιδιώκουν «εποικοδομητική συνεργασία με την Κίνα, όπου είναι δυνατόν και προς το συμφέρον μας» σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η καθαρή ενέργεια και η υγεία, αλλά προειδοποίησαν ότι το Πεκίνο θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες, ειδικά όσον αφορά την Ταϊβάν.

«Υπενθυμίζουμε στην Κίνα την ανάγκη να τηρεί τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση διαφορών και να απέχει από απειλές, εξαναγκασμό, εκφοβισμό ή χρήση βίας. Αντιτιθέμεθα σθεναρά σε οποιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo με βία ή εξαναγκασμό», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Τέλος, το G7 «καταδίκασε εντόνως» τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, μεσούσης της μεγάλης αύξησης των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, και κατήγγειλαν μια «ωμή» καταστολή στο Ιράν.

► Μετά το πέρας της συνόδου, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αύξησε τη στρατιωτική της βοήθεια στην Ουκρανία κατά 400 εκατ. δολάρια, ανεβάζοντας τη συνεισφορά των ΗΠΑ σε περισσότερα από 18,2 δισ. δολάρια από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων