Σχόλια Τοπικά

Μονόλογος χωρίς διάλογο;

Γίναμε αποδέκτες πολλών σχολίων μετά τη χθεσινή εκδήλωση στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών. Ενθουσιασμός από την ποιότητα της βραδιάς και στο γνωστικό και στο μουσικό επίπεδο.  Και η Καθηγήτρια Ιστορίας στο Καποδιστριακό, Μαρία Ευθυμίου, αλλά και το μουσικό σχήμα “Αργαλειός” δύο ιδιαίτερες παρουσίες. Μας ζητήθηκε, όμως, από αναγνώστες μας να επισημάνουμε κάποια σημεία.

Κανείς δεν αμφισβητεί τις γνώσεις της κ. Ευθυμίου και την απίστευτη ικανότητα που έχει να καθηλώνει το εκάστοτε ακροατήριό της.

Μια ομιλία, μια εισήγηση, ένα πανεπιστημιακό μάθημα, δεν μπορεί, όμως,να κρατά ένα δίωρο, όσο κι αν ο τρόπος του ομιλητή ξεπερνά τα συνηθισμένα και προκαλεί ενδιαφέρον.

Το δίωρο της κ. Ευθυμίου επέφερε από τη μια καθυστέρηση της εμφάνισης του “Αργαλειού”, ενός μουσικού σχήματος, που φέρνει κάτι καινούριο στην παραδοσιακή μουσική – ήταν κρίμα να φεύγει κόσμος πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμά του – κι από την άλλη δεν άφησε περιθώρια συζήτησης μετά το δίωρο.

Και γιατί έπρεπε να γίνει συζήτηση, γιατί ήταν απαραίτητος ο διάλογος;

Θέσεις σαν αυτές, όπως: τα πιο προχωρημένα κράτη, Αγγλία,  Σουηδία, Δανία, Ολλανδία κλπ εξακολουθούν να έχουν βασιλεία, ή πως τα πιο πετυχημένα και μακροβιότερα συστήματα ήταν οι αυτοκρατορίες, ή πως οδηγουμαστε  μοιραία στην κατάργηση της Δημοκρατίας και άλλα, δεν μπορούν να μείνουν χωρίς συζήτηση.

Δηλαδή, εμείς που δεν έχουμε βασιλιά, διαπράξαμε λάθος; Δηλαδή η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε ευτυχισμένους κατοίκους ή πολεμούσαν, σκοτώνονταν και στην καλύτερη χάνανε τα κτήματά τους στο όνομα του αυτοκράτορα;

Ερωτηματικά, που, αν δινόταν η ευκαιρία, θα πυροδοτούσαν μια πολύ γόνιμη συζήτηση ξεφεύγοντας από τα πλαίσια του μονολόγου  και προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο θαυμασμός του κόσμου για την κ. Ευθυμίου είναι δεδομένος και αποδεδειγμένος για μια ακόμη φορά από το πλήθος του ακροατηρίου.

Όμως…

 far

banner-article

Ροη ειδήσεων