Κοινωνία

Η Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ σχετικά με το νομοσχέδιο της κας Κεραμέως

Από τη Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ μας εστάλη η ανακοίνωση που ακολουθεί: 

Σήμερα Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, εισάγεται στην Βουλή το νομοσχέδιο της υπουργού ΠΘ κας Κεραμέως «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», ένα νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν της πανεπιστημιακής κοινότητας, των πολιτικών νεολαιών, των κομμάτων κτλ.

Το νομοσχέδιο, είναι ένα εξαιρετικά αντιδραστικό νομοθέτημα, που διαλύει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και θέτει σε ψευδοαξιοποίηση πόρους των ΑΕΙ, όπως η επιχειρηματική «αξιοποίηση» βασικών λειτουργιών των ΑΕΙ (όπως η σίτιση, η παροχή φοιτητικής στέγη κτλ) και η ένταξη στο εκμεταλλευτικό σύστημα του real estate, της κινητής περιουσίας των ΑΕΙ, όπως για παράδειγμα τα δύο πανεπιστημιακά δασοκτημάτων του ΑΠΘ, σε Περτούλι Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής και τα 1.800 στρέμματα του αγροκτήματος του ΑΠΘ στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.

Το ΤΕΕ σε κεντρικό επίπεδο αντέδρασε έγκαιρα και ομόφωνα. Το Σάββατο 18/6 συνεδρίασε στην Αθήνα η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Μετά από συζήτηση και αρνητική τοποθέτηση όλων των παρατάξεων σχετικά με το περιεχόμενο και τις προβλέψεις του Σ/Ν, η Αντιπροσωπεία υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζει προσχηματική τη διαδικασία της διαβούλευσης και ζητάει την απόσυρση του Σ/Ν.

Με αυτό το ψήφισμα η Αντιπροσωπεία επισημαίνει πως «το Τ.Ε.Ε διακηρύττει ότι υπερασπίζεται το δημόσιο, δημοκρατικό και αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των ελληνικών πανεπιστημίων, όπως και τις ενιαίες αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές μηχανικού.» Το τελικό κείμενο διαμορφώθηκε μετά από σύνθεση των επιμέρους εισηγήσεων και στηρίχθηκε από όλες τις παρατάξεις και τα μέλη της Αντιπροσωπείας, συμπεριλαμβανομένης της ΔΚΜ που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία και μέχρι σήμερα στηρίζει άνευ όρων την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις επιλογές της.

Στην περιφέρειά μας, την περασμένη Τετάρτη 6/7/2022, συγκλήθηκε στην 5η συνεδρίασή της η Αντιπροσωπεία του Τμήματος (ΤΕΕ/ΤΚΜ), όπου συζητήθηκε το Σ/Ν. Παρατάξεις κατέθεσαν έγκαιρα τις απόψεις τους, ενώ ως Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών (ΡΠΜ), προτείναμε να υιοθετηθεί το ψήφισμα της κεντρικής Αντιπροσωπείας, όπου με κόπο είχε επιτευχθεί η ΟΜΟΦΩΝΙΑ!

Όμως όχι! Το ψήφισμα ΔΕΝ υιοθετήθηκε, με αποκλειστική ευθύνη της ΔΚΜ, η οποία ήταν η μόνη παράταξη που δεν συντάχθηκε με το συγκεκριμένο ψήφισμα για απόσυρση του νομοσχεδίου που υποστήριξαν όλες οι άλλες παρατάξεις, αλλά αντίθετα ως πλειοψηφούσα υπερψήφισε δικό της κείμενο.

Λίγο, νωρίτερα την ίδια μέρα, στην 11η συνεδρίασή της, η Διοικούσα Επιτροπή, δεν υιοθέτησε αντίστοιχη πρόταση της ΡΠΜ, για συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου, παρά μόνο την απόσυρση συγκεκριμένων άρθρων που θίγουν μεγάλα ιδιωτικά γραφεία.

Καταγγέλουμε την ιδιάζουσα αυτή στάση της τοπικής ΔΚΜ, η οποία αντιβαίνει σε κάθε λογική, αποδεικνύεται διασπαστική του -έστω και συγκυριακά- κοινού μετώπου των μηχανικών απέναντι στην επερχόμενη λαίλαπα και η οποία λειτουργεί εξυπηρετικά στις χειρότερες κυβερνητικές διαθέσεις για μια διαρκώς απαξιούμενη δημόσια τριτοβάθμια παιδεία, βορά στους ψευδο-managers, τους wannabe-πρυτάνεις, κολεγιάρχες και τα εργολαβικά συμφέροντα της turbo-ανάπτυξης.
Κοινός και συγκροτημένος αγώνας, για την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Θεσσαλονίκη 13/7/2022

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας