Παιδεία Τοπικά

ΑΣΕ – ΠΑΜΕ Ημαθίας: “Νέο(!) Λύκειο – Αποστεωμένο Λύκειο

Στη διαδικασία της διαβούλευσης έχει  τεθεί  το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την «αναμόρφωση» – ή καλύτερα την ακύρωση – της Γ’ Λυκείου και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Α)  Με το νέο σύστημα, οι μαθητές που τελειώνουν φέτος τη Β’ Λυκείου, ολοκληρώνουν ουσιαστικά τις όποιες γενικές γνώσεις τούς προσφέρει η Μέση Εκπαίδευση και από τη νέα σχολική χρονιά μπαίνουν σε μια Γ’ Λυκείου όπου θα διδάσκονται μόνο τα μαθήματα στα οποία θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις, συν Θρησκευτικά, Γυμναστική και ένα μάθημα επιλογής (στα μαθήματα επιλογής περιλαμβάνονται τα ειδικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων και τα Λατινικά).

Β) Τον Οκτώβρη οι μαθητές θα καταθέσουν ένα πρώτο μηχανογραφικό δελτίο με έως 10 προτιμήσεις προκειμένου να δουν αν θα πετύχουν κάποιο Τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ). Τα ΤΕΠ είναι τα Τμήματα χαμηλής ζήτησης, που τα δηλώνουν λιγότεροι υποψήφιοι από τον αριθμό των εισακτέων τους. Αν στο πρώτο μηχανογραφικό ο υποψήφιος πετύχει τουλάχιστον ένα ΤΕΠ, τότε το Φλεβάρη του 2020 θα έχει τη δυνατότητα με μια τελική δήλωση να κατοχυρώσει αν θέλει να εισαχθεί στο ΤΕΠ δίνοντας μόνο τις εξετάσεις για το απολυτήριο ή αν δεν θέλει να εισαχθεί στο ΤΕΠ συνεχίζει δίνοντας και τις πανελλαδικές εξετάσεις. Να σημειωθεί δε ότι όσοι επιλέξουν να εισαχθούν σε ΤΕΠ δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής.

Γ) Το Μάη του 2020 οι μαθητές – υποψήφιοι θα δώσουν τις εξετάσεις για το απολυτήριό τους, οι οποίες θα είναι παρόμοιες με τις πανελλαδικές (τα θέματα θα επιλέγονται με κλήρωση από αυτά που θα έχουν προτείνει οι εκπαιδευτικοί μιας ομάδας σχολείων, επιτηρητές και διορθωτές θα είναι εκπαιδευτικοί άλλων σχολείων και το όνομα του κάθε υποψηφίου στο γραπτό θα είναι καλυμμένο κ.λπ.) και στα ίδια ακριβώς μαθήματα. Να σημειωθεί ότι μόνο για το 2020 ο βαθμός του απολυτηρίου δεν θα μετρήσει για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ από τον επόμενο χρόνο θα αρχίσει να μετράει σταδιακά, σε ένα ποσοστό που θα αυξάνεται και θα μειώνεται αντίστοιχα με το πόσο θα μετρούν οι βαθμοί των πανελλαδικών.

Δ) Μετά από αυτές τις εξετάσεις θα ακολουθούν οι πανελλαδικές, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, η ανακοίνωση των βαθμών, η συμπλήρωση μηχανογραφικού (όπως και σήμερα, δηλαδή με όσες επιλογές έχουν και τώρα οι υποψήφιοι στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, ανεξάρτητα από τις επιλογές που θα έχουν δηλώσει τον Οκτώβρη) και η ανακοίνωση των βάσεων με τα αποτελέσματα για την πρόσβαση θα γίνει κανονικά τον Αύγουστο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 1ο: Στο νέο Λύκειο που διαμορφώνεται εξοβελίζεται από τη Γ’ Λυκείου η γενική μόρφωση. Εν έτι 21ου αιώνα με τον πλούτο της γνώσης που έχει αναπτυχθεί, αυτό αποτελεί πρόοδος;

 2ο : Το νέο Λύκειο που διαμορφώνεται είναι απόλυτα υποταγμένο στις εξετάσεις,  γίνεται πολύ πιο ανταγωνιστικό και σκληρό, με διπλές πανελλαδικού τύπου εξετάσεις και με τους φροντιστηριάρχες να το χειροκροτούν και να «τρίβουν τα χέρια τους».

3ο: Οι διπλές εξετάσεις στη Γ΄Λυκείου δεν σημαίνουν καμιά αναβάθμιση του παρεχόμενου απολυτηρίου. Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι απλά με περισσότερες εξετάσεις το απολυτήριο Λυκείου θα αποκτήσει ξεχωριστή αξία. Ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα, που είναι χιλιάδες οι απόφοιτοι μεταδευτεροβάθμιων, ανώτερων και ανώτατων ιδρυμάτων.

4ο: Η απόκτηση του απολυτηρίου γίνεται μέσα από εξετάσεις που τα θέματα δεν βάζουν πια οι καθηγητές των αντίστοιχων σχολείων που διδάσκουν, αλλά εκπαιδευτικοί άλλων σχολείων της ίδιας περιοχής. Ουσιαστικά οι εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου παίρνουν την μορφή  πανελλαδικού τύπου, πέραν του γεγονότος ότι ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών θα εμπλέκεται σε μια διαδικασία ατέρμονων εξετάσεων.

5ο: Δεν υπάρχει καμιά έννοια ελεύθερης πρόσβασης. Μετά από ένα κυκεώνα εξετάσεων τα ΤΕΠ(Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης) δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τα Τμήματα χαμηλής ζήτησης που υπάρχουν και σήμερα και που μπορούν να εισάγονται σε αυτά υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες.

6ο: Το σχέδιο αυτό ούτε καινούργιο είναι, ούτε καινοτόμο. Κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση. Πατάει στην ένταση των ταξικών φραγμών και στην υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου, της κριτικής ικανότητας, της συναισθηματικής και νοητικής ανάπτυξης των μαθητών. Το υπηρετούν με συνέπεια και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Άλλωστε, οι αλλαγές αυτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά εφαρμογή και υλοποίηση μέρους των κατευθύνσεων ΕΕ – ΟΟΣΑ για ένα σχολείο της αγοράς, με μαζικότερη και πιο πρόωρη στροφή στην κατάρτιση και στις δεξιότητες.

Απαιτούμε:

  • Να μην κατατεθεί το σχέδιο της κυβέρνησης.

  • Αποσύνδεση του Λυκείου από την είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

  • Απεριόριστη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών προτίμησης, με δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι και κατοχύρωση βαθμολογίας μαθημάτων και για τις επόμενες χρονιές.

  • Όχι στις αντιεπιστημονικές αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα και τα προγράμματα σπουδών. Όχι στην απαξίωση μαθημάτων και αντικειμένων.

  • 20 μαθητές στα τμήματα Γυμνασίου και Γενικής Παιδείας του Λυκείου-15 μαθητές στους προσανατολισμούς- 10 μαθητές στα εργαστήρια.

  • Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και Ενισχυτική διδασκαλία από την έναρξη της σχολικής χρονιάς με όλο το απαραίτητο προσωπικό.

  • Πραγματική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε υποδομές και προσωπικό. Δουλειά με δικαιώματα για τη νέα γενιά.

  • Το ποσοστό 10% της εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να παραμείνει επ’ αόριστον και να ισχύσει και για τα υπόλοιπα τμήματα ΤΕΙ που συγχωνεύτηκαν με ΑΕΙ.

    ΒΕΡΟΙΑ 25-3-19

banner-article

Ροη ειδήσεων