Συν & Πλην Σχόλια

Η αναστάσιμη γιορτή και τα βεγγαλικά της

Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια η Ανάσταση συνδέθηκε με την παράλληλη έκρηξη πυροτεχνημάτων, που μπορεί να θέλουν να εκδηλώσουν τη χαρά για το αναστάσιμο μήνυμα, αλλά ταυτόχρονα φέρνουν  με την εκτόξευσή τους ατυχήματα, που πολλά είναι σοβαρά.

Στην Ημαθία συνελήφθη, είπαν πριν από λίγο οι ειδήσεις, 15χρονος που είχε στην κατοχή του 96 κροτίδες. Σε άλλες πόλεις κι άλλοι. Και το κυριότερο κάποιοι που τις έριξαν ακρωτηριάστηκαν σοβαρά.

Στο Βροντάδο της Χίου ο Δήμαρχος περήφανος δήλωσε πως πλήθος τουρίστες ήρθαν και φέτος στο νησί του ακριβώς γι’ αυτό το θέαμα, για τον φαντασμαγορικό ρουκετοπόλεμο από την μια εκκλησία στην άλλη, που κρατάει από την Τουρκοκρατία. Πολίτης, όμως, κατέθεσε επίσης πως το έθιμο από τύχη και μόνο δεν επέφερε κάποιον θάνατο μέχρι τώρα στο νησί.

Χθες στην Ανάσταση τις κροτίδες συνόδευσαν και μολότοφ σε κάποιες ενορίες και κάποια σφαίρα… της “χαράς”(!) πέρασε μέσα σε σπίτι και χτύπησε κάποιον στο πόδι, ενώ πέρασε ξυστά από το κεφάλι του προηγούμενου. Σπίτι, που ήταν γεμάτο παιδιά!

Κι αναρωτιέται κανείς τι σχέση μπορεί να έχει αυτός ο τρόπος γιορτής με την ουσιαστική χαρά που εκπέμπει το μήνυμα της Ανάστασης, που σημαίνει “κάνω τον κόσμο καλύτερο, γίνομαι καλύτερος και περνώ από το σκοτάδι στο φως”.

Οι συνήθειες αυτές κανένα μήνυμα αναστάσιμο δεν μεταφέρουν, αφού δε συνοδεύονται από ανάλογες συμπεριφορές, αλλά μόνο από απλή διάθεση εντυπωσιασμού.

Στην εποχή μας σ’ όλα τα πράγματα αφήσαμε την ουσία και περάσαμε στην επιφάνεια. Και σε μια επιφάνεια στη συγκεκριμένη περίπτωση εξαιρετικά επικίνδυνη!

far

……………….

banner-article

Ροη ειδήσεων