Τοπικά

Συνάντηση παραγωγών – εξαγωγέων για το Ρωσικό “εμπάργκο”, στο Επιμελητήριο Ημαθίας

2014-08-11-syskepsi-empargko-epimelitiurio2

Πακέτο προτάσεων – αιτημάτων για Καρασμάνη

Έκτακτη κοινή σύσκεψη παραγωγών και εξαγωγέων της Ημαθίας , της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας.
Στη σύσκεψη, που παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι τρεις βουλευτές Ημαθίας Λ. Τσαβδαρίδης, Απ. Βεσυρόπουλος, Κ. Γιοβανόπουλος, οι εν ενεργεία Δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας Χ. Ουσουλτζόγλου και Τάσος Καραμπατζος, καθώς και οι νεοεκλεγέντες των αντίστοιχων Δήμων, Κ. Βοργιαζίδης και Ν. Κουτσογιάννης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την τελική επεξεργασία και διαμόρφωση του πακέτου προτάσεων και αιτημάτων, όπως αυτά προέκυψαν από την σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, μεταξύ των παραγωγών Ημαθίας και Κοζάνης, με το οποίο αναμένεται να επισκεφθεί την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης , αύριο το μεσημέρι, επιτροπή αντιπροσώπων των παραπάνω νομών, για τη διευθέτηση των προβλημάτων από το Ρωσικό εμπάργκο.

2014-08-11-syskepsi-empargko-epimelitiurioΑΠΟΓΡΑΦΗ – ΑΠΟΣΥΡΣΗ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Μεταξύ των προτάσεων που καταγράφηκαν στην προηγηθείσα σύσκεψη, συζητήθηκαν και θα κατατεθούν στον Υπουργό Γ. Καρασμάνη, η άμεση απογραφή, η απόσυρση και η καταστροφή των φρούτων και κυρίως των ροδάκινων, που λόγω ευπάθειας, παραμένουν στα ψυγεία με άμεσο τον κίνδυνο της φυσικής τους αλλοίωσης.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα ζητηθεί η αναγκαστική, έστω και προσωρινά, λειτουργία δύο χωματερών, σε Ημαθία και Πέλλα για την απογραφή και την καταστροφή του ακατάλληλου φορτίου.
Παράλληλα η αντιπροσωπεία αναμένεται να διαπραγματευτεί και το αναγκαίο ζήτημα των αποζημιώσεων από Κυβέρνηση ή Ε.Ε.

2014-08-11-syskepsi-empargko-epimelitiurio3ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: «ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΕΚΡΟΙ»
Ωστόσο ο «ακρογωνιαίος λίθος» της βιωσιμότητας παραγωγών και εξαγωγέων, ανεξάρτητα από τα μέτρα που θα λάβει η Πολιτεία, δεν παύει να είναι η αναγκαιότητα της παραμονής των ελληνικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά.
Αυτό υπογράμμισε στο περιθώριο της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης που παραχώρησε στη «Φ» την ακόλουθη δήλωση: «…Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να παραμείνουμε στη Ρωσική αγορά, στην οποία πηγαίνει το 65% των προϊόντων μας. Χωρίς αυτήν είμαστε νεκροί, οι αγρότες. Τόσα χρόνια μας έλεγαν να βγάλουμε τα συμπύρηνα και να βάλουμε επιτραπέζια. Οι ίδιοι άνθρωποι δεν γνώριζαν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας κίνδυνος σαν το εμπάργκο που περνάμε τώρα; Τι μέτρα πήρανε;;;
Σε πρώτη φάση αυτό πρέπει να κοιτάξουμε, αυτό μας καίει και μετά να δούμε το ζήτημα των αποζημιώσεων…».

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας