Βέροια

Στον “πυρετό” της ανάπλασης: Ξεκίνησε το “ξήλωμα” της οδού Εληάς, στη Βέροια

2014-08-05-Reportaz-anaplaseis-antidraseis2

Άρης Λαζαρίδης: “Αξίζει λίγη υπομονή”

Στον «πυρετό» της αστικής ανάπλασης, εν μέσω καύσωνος, ξεκίνησε σήμερα το πρωί στη Βέροια και η τμηματική αναδιαμόρφωση του οδοστρώματος επί της οδού Εληάς, από το ύψος του «τρίγωνου» Μ.Ε.Β., με εντατικές ανασκαφές μέχρι και την ομώνυμη πλατεία, με τα οχήματα να συνωστίζονται αναγκαστικά στο τόξο Μητροπόλεως – Βενιζέλου, ενώ δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις πεζών, οδηγών αλλά κυρίως καταστηματαρχών για την παράταση της ταλαιπωρίας τους, τη στιγμή που μόλις δόθηκε στην κυκλοφορία το αντίστοιχο κομμάτι έργου επί της οδού Βενιζέλου, στο ύψος της πλατείας του Αγ. Αντωνίου.

 

ΜΙΛΗΣΑΝ ΣΤΗ «ΦΑΡΕΤΡΑ»
Προβλήματα που αποδεικνύουν, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, αρκετά «εύθραυστη» την ισορροπία ανάμεσα στην αισθητική και τη λειτουργική των έργων στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Βέροιας.
Στο πλαίσιο μιας πρώτης καταγραφής των αντιδράσεων μιλήσαμε δειγματοληπτικά με καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες καφέ – μπαρ της περιοχής, στο ύψος «Μ.Ε.Β.» την τήρηση της ανωνυμίας των οποίων σεβαστήκαμε, λόγω δικής τους επιθυμίας.

60% ΚΑΤΩ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ

2014-08-05-Reportaz-anaplaseis-antidraseis8

«…Μας αναστάτωσαν πριν ένα χρόνο… άντε ξανά απ’ την αρχή.
Έχουμε μεγάλο πρόβλημα και λόγω φασαρίας και λόγω σκόνης, ο κόσμος έτσι κι αλλιώς δεν κινείται εύκολα, οπότε ποιος θα κάτσει εδώ με τις μπουλντόζες…;» διερωτήθηκε ιδιοκτήτης κεντρικού καφέ στο «τρίγωνο», ενώ ένας συνάδελφός του είπε μεταξύ άλλων:

«…Έπρεπε να το κάνουν αυτό, τότε που τα έκαναν όλα μαζί, για να μη γίνεται αυτό το… μπάχαλο. Αισθητικά πιστεύω βέβαια ότι θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα την κατάσταση αλλά το μακροπρόθεσμα γονατίζει επιχειρηματικά το μαγαζί, όταν η πτώση των τζίρων ξεκίνησε ήδη εδώ και μερικές ώρες.
Είναι ήδη 60% κάτω ο τζίρος και έτσι θα πάει δυστυχώς, τη στιγμή που Δήμος και Τροχαία μας «κυνηγούν» από δέκα μεριές.
Η Τροχαία μας γράφει δυο φορές την εβδομάδα για τραπεζοκαθίσματα. Συν το λειτουργικό κόστος με τα υπόλοιπα τρέχοντα πάγια… μουσική, νοίκια, προσωπικό, έξοδα κλπ…».


2014-08-05-Reportaz-anaplaseis-antidraseis4ΑΡΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: “ΑΞΙΖΕΙ ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ”

Για το θέμα των αντιδράσεων του κόσμου, των οποίων γίνεται η «Φ» καθημερινός αποδέκτης, μιλήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Άρη Λαζαρίδη, ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά το σκεπτικό δράσης τόσο στο κομμάτι της Βενιζέλου όσο και της Εληάς, υποστηρίζοντας ότι μέσω της ανάπλασης έγινε και γίνεται, όπως είπε, μια προσπάθεια ανάδειξης όλων των μνημείων της πόλης και θα πρέπει και ο κόσμος να δείξει λίγη υπομονή, προκειμένου να γευτεί τους καρπούς μιας άλλης ποιότητας ζωής με σύγχρονη αισθητική και προϋποθέσεις διαφύλαξης του ιστορικού χαρακτήρα του αστικού κέντρου της Βέροιας.

«…Γύρω από τον Αγ. Αντώνιο, και από κάθε άλλη εκκλησία από όπου περνάει η Ανάπλαση, απαγορεύεται η στάθμευση, διαπλατύνονται τα πεζοδρόμια, έτσι ώστε να αναδεικνύονται τα μνημεία. Αυτό θα γίνει και στον Αγ, Ιωάννη το Θεολόγο, έξω από την αφετηρία των Αστικών, ο οποίος χάνεται για χρόνια, αφού είναι κάτω από το επίπεδο του εδάφους, περί το ένα μέτρο.2014-08-05-Reportaz-anaplaseis-antidraseis

 

2014-08-05-Reportaz-anaplaseis-antidraseis10Η ανάπλαση τον αναδεικνύει μέσω της τμηματικής αλλαγής του οδοστρώματος, ώστε να σηματοδοτήσει, ότι εκατέρωθεν του συγκεκριμένου τμήματος, υπάρχουν δύο ναοί ιστορικής αξίας, να κόβει κανείς ταχύτητα εκεί και να πέφτει το μάτι του δεξιά αλλά και αριστερά. Το ίδιο ακριβώς, γίνεται στο σχεδιασμό του έργου, που ξεκίνησε επί της οδού Εληάς, χωρίς όμως τη χρήση γρανιτόλιθου αλλά κυβόλιθου, ώστε να αποφεύγονται οι κραδασμοί στο οδόστρωμα…», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος.

ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΝΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΗΑ
Τέλος, δήλωσε συμπληρωματικά ότι η διαμόρφωση του πρανούς, κομμάτι επίσης της Αστικής Ανάπλασης, κάτω από το αναψυκτήριο της Εληάς, προχωράει κανονικά, όπου σχεδιάζεται, εκτός από την αναδιαμόρφωση των μονοπατιών και η τοποθέτηση ηλεκτρικής σκάλας που θα ανεβάζει τον κόσμο στο πρώτο επίπεδο του παλιού πάρκινγκ, και έπειτα ασανσέρ που θα ανεβάζει στην πλατεία Εληάς.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων