Διατροφή Υγεία

Η τροφή που μειώνει την πίεση και «ρίχνει» τη χοληστερόλη

 Συνδυάζουν τη γλυκιά και γήινη γεύση τους με τις άφθονες βιταμίνες, τα μέταλλα, τις φυτικές ίνες και τις πρωτεΐνες.

Ο λόγος για τα παρεξηγημένα κουκιά και τα πολυάριθμα οφέλη υγείας που προσφέρουν, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με την πιστοποιημένη διαιτολόγο Lizzie Streit, τα κουκιά συγκεντρώνουν τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

Δυναμώνoυν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η τακτική κατανάλωση κουκιών παρέχει υψηλή αντιοξειδωτική προστασία  λόγω της καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών που οδηγούν σε κυτταρική βλάβη. Επίσης, φαίνεται ότι ενισχύουν τη δράση του αντιοξειδωτικού γλουταθειόνη σε κύτταρα πνευμόνων και καθυστερούν την κυτταρική γήρανση.

Θωρακίζουν τα οστά 

Το γεγονός ότι αυτό το θαυματουργό όσπριο αποτρέπει την απώλεια της οστικής πυκνότητας, εξηγείται από την περιεκτικότητά του σε δύο θρεπτικά συστατικά: το μαγγάνιο και τον χαλκό. Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτά τα στοιχεία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα των οστών.

Βελτιώνουν τα συμπτώματα της αναιμίας

Ο σίδηρος που περιέχουν τα κουκιά είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα. Ένα πολύ σημαντικό όφελος, αν σκεφτούμε ότι η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Η συχνή κατανάλωσή τους ενδέχεται να αυξήσει τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα και να βελτιώσει τα συμπτώματα της αναιμίας, ιδίως αν συνδυαστεί με την πρόσληψη βιταμίνη C (από εσπεριδοειδή ή πιπεριές) για την αποτελεσματικότερη απορρόφηση του σιδήρου.

Εντούτοις, το όσπριο αυτό δεν συνιστάται σε άτομα με μια σπάνια διαταραχή του αίματος, την αιμολυτική αναιμία λόγω της ανεπάρκειας του ενζύμου G6PD, καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί να πυροδοτήσει την αιμολυτική αναιμία, η οποία χαρακτηρίζεται από την ταχεία καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το μαγγάνιο και το κάλιο που προσφέρουν τα κουκιά στον οργανισμό, τείνουν να χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, με συνέπεια τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικές τιμές.

Πλείστες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι η δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), ένα διατροφικό πρότυπο που συνιστά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο, βοηθά στη μείωση της υπέρτασηςβελτιώνοντας τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Ρίχνει τη χοληστερόλη

Η πλειονότητα των φυτικών ινών των φασολιών αυτών μπορούν να ευνοήσουν τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες προάγουν τις υγιείς κινήσεις του εντέρου, απορροφώντας το νερό στην περιοχή αυτή και διευκολύνοντας τις κενώσεις.

Μια τρίμηνη μελέτη σε 53 υγιείς ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν δύο επιπλέον γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών ημερησίως παρουσίαζαν μείωση κατά 12,8% στην «κακή» LDL χοληστερόλη.

  ygeiamou

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας