Υγεία

Θερμοπληξία: «Μπορεί να σε σκοτώσει σε λίγα λεπτά» προειδοποιεί βρετανός γιατρός – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η θερμοπληξία μπορεί να εκδηλωθεί ραγδαία, δημιουργώντας θρόμβους στο αίμα και οίδημα εγκεφάλου, και κοστίζοντας γρήγορα τη ζωή, αναφέρει ένας βρετανός γιατρός στον απόηχο του θανάτου του Dr. Michael Mosley στη Σύμη.

Όπως γράφει στην Daily Mail ο Dr. Martin Scurr, όλοι πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων που διατρέχουν μακριά από το συνηθισμένο τους περιβάλλον. Και αυτό, διότι η θερμοπληξία μπορεί δυνητικά να αποδειχθεί θανατηφόρα σε όλες τις ηλικίες, ανεξάρτητα από την φυσική κατάσταση.

Η θερμοπληξία εκδηλώνεται όταν η σωματική θερμοκρασία αυξάνεται πολύ πάνω από το φυσιολογικό. Οφείλεται στην αποτυχία των μηχανισμών δροσίσματος του σώματος και κυρίως της εφίδρωσης, εξηγεί. Όταν έχει πολλή υγρασία, ο ιδρώτας δεν μπορεί να εξατμιστεί αποτελεσματικά, με συνέπεια να μην δροσίζεται το δέρμα και έτσι το σώμα.

Καθώς αυξάνεται ολοένα περισσότερο η σωματική θερμοκρασία, το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) αρχίζει να δυσλειτουργεί. Το επακόλουθο είναι να αρχίζει να συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες, που δυσκολεύει την αναπνοή και την οξυγόνωση του οργανισμού.

Η έλλειψη οξυγόνου και συχνά η ίδια η ζέστη, μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό μυ και την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Οι επιδράσεις αυτές αυξάνουν τον καρδιακό παλμό και μπορεί να οδηγήσουν στην καρδιακή αρρυθμία.

Ταυτοχρόνως αναπτύσσεται οίδημα στον εγκέφαλο, που μπορεί να προκαλέσει επιληπτικούς σπασμούς. Μπορεί ακόμα να παρατηρηθεί φτωχός έλεγχος των νεύρων, που επηρεάζει την ισορροπία και τον συντονισμό των μυών. Μπορεί επίσης να εκδηλωθούν αδυναμία και μουδιάσματα στα πόδια.

Η θερμοπληξία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βλάβες των νεφρών, του ήπατος και σε εκτεταμένες θρομβώσεις στο σώμα. Ουσιαστικά προκαλεί καθολική κατάρρευση του οργανισμού. Όσοι επιβιώνουν από αυτήν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο μακροχρόνιων διαταραχών.

Οι καθοριστικοί παράγοντες

Τυπικά οι νέοι και υγιείς άνθρωποι εκδηλώνουν θερμοπληξία όταν καταπονούνται υπέρμετρα σε συνθήκες έντονης ζέστης και υγρασίας. Πιο συχνά όμως εκδηλώνεται σε ανθρώπους με υποκείμενα προβλήματα, τα οποία:

  • Διαταράσσουν την ικανότητα του οργανισμού να δροσίζεται ή/και
  • Τους εμποδίζουν να ξεφύγουν από το θερμό και υγρό περιβάλλον

Τέτοια προβλήματα είναι, ενδεικτικά, τα καρδιαγγειακά και νευρολογικά νοσήματα, η προχωρημένη ηλικία, ακόμα και η κατάχρηση αλκοόλ. Περισσότερο κινδυνεύουν τα άτομα άνω των 70 ετών, αλλά και τα πολύ μικρά παιδιά.

Οι ασθενείς που εκδηλώνουν θερμοπληξία αρχικά αισθάνονται αδύναμοι και τρέμουν. Σταδιακά εκδηλώνουν εξάντληση και σύγχυση. Δυστυχώς, είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που συνειδητοποιούν ότι δεν νιώθουν καλά έως ότου αποπροσανατολιστούν. Ενδεχομένως είναι μόλις λίγα λεπτά, κατά τον Dr. Scurr.

Σε αυτή την κατάσταση μπορεί να καταρρεύσουν ή να πέσουν, κτυπώντας στο κεφάλι ή παθαίνοντας άλλους τραυματισμούς. Αν ούτε τότε βρεθεί βοήθεια, καταλήγουν.

«Σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας, κανένας από εμάς – ανεξάρτητα από την ηλικία ή την υγεία του – δεν έχει την πολυτέλεια να μην λάβει τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας», υπογραμμίζει ο Dr. Scurr.

Σημειώνεται ότι ο Dr. Martin Scurr είναι συνταξιούχος γενικός ιατρός. Υπήρξε φίλος με τον Dr. Michael Mosley, με τον οποίο αρθρογραφούσαν στην Daily Mail.

Πηγή: iatropedia

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας