Άρθρα Κόσμος

“Πλήγμα στρατηγικής αξίας σε γέφυρα στην Κριμαία” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Έξι πύραυλοι που παραδόθηκαν στο Κίεβο από το Λονδίνο προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε γέφυρα στην είσοδο της Χερσώνας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον ρωσικό ανεφοδιασμό σε περίπτωση ουκρανικής αντεπίθεσης. ● Οι δυνάμεις του Ζελένσκι στα άλλα μέτωπα, πάντως, απέφεραν μηδαμινά οφέλη με ανυπολόγιστες απώλειες.

Μια από τις σημαντικότερες γέφυρες που συνδέουν την Κριμαία με τη ρωσο-κρατούμενη επαρχία της Χερσώνας έπληξαν, χθες, με κατευθυνόμενους πυραύλους Storm Shadow, οι ουκρανικές δυνάμεις. Το χτύπημα είναι στρατηγικά αξιόλογο, καθώς το οδόστρωμα της γέφυρας «Τσονγκάρσκι» έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, που σίγουρα θα χρειαστούν αρκετές μέρες ή και εβδομάδες για να επισκευαστεί –γεγονός που ίσως επηρεάσει τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων που φρουρούν τη Χερσώνα, σε περίπτωση ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ταυτόχρονα, το πλήγμα αποδεικνύει τις αυξημένες δυνατότητες των συγκεκριμένων (γαλλο-βρετανικής κατασκευής- στην Ελλάδα τους ξέρουμε ως SCALP και εξοπλίζουν τα Rafale και τις γαλλικές φρεγάτες) πυραύλων cruise, που παραδόθηκαν πρόσφατα στην Ουκρανία από το Λονδίνο και έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για αρκετά πλήγματα ακριβείας σε ρωσικούς στόχους πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή, καθώς η ακτίνα δράσης τους φτάνει ώς και τα 550 χιλιόμετρα, ενώ φέρουν μεγάλη εκρηκτική κεφαλή 450 κιλών.

Στη χθεσινή επίθεση, έξι πύραυλοι φαίνεται πως εκτοξεύτηκαν από αεροσκάφη Su-24 και Mig -29, παράλληλα με άλλους πυραύλους και drones που είχαν σκοπό να παραπλανήσουν τη ρωσική αεράμυνα: τρεις καταρρίφθηκαν και τρεις έπληξαν τον στόχο. Η γέφυρα στο Τσονγκάρ δεν είναι βέβαια η μόνη οδός ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων, που διαθέτουν δύο ακόμη βασικούς δρόμους μέσω του κόμβου Αρμιάνσκ.

Όμως, το πλήγμα στη γέφυρα θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη στρατηγική αξία, σε περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες για ουκρανική αντεπίθεση (και) στο δυτικό μέτωπο: συγκεκριμένα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η ουκρανική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, έχοντας πέσει κυριολεκτικά σε τοίχο στις μαζικές αντεπιθέσεις που εξαπέλυσε το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην Ανατολή (Ντονμπάς) και τον Νότο (Ζαπορόζιε), ετοιμάζεται τώρα να διατάξει μαζική επίθεση στη Χερσώνα, εκμεταλλευόμενη το πρωτοφανές «στέγνωμα» της τεχνητής λίμνης της Καχόβκα αλλά και την αχρήστευση των ρωσικών οχυρώσεων στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, μετά την ανατίναξη του φράγματος και την τρομερή οικολογική καταστροφή της προπερασμένης Δευτέρας.

Μάλιστα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως, χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε, μέσω Telegram, πως «οι υπηρεσίες μας έλαβαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εξετάζει το σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορόζιε, μια επίθεση που θα οδηγήσει σε διαρροή ραδιενέργειας. Τα έχουν όλα ετοιμάσει με αυτόν τον στόχο»…

Με άλλα λόγια, προετοιμάζει τη διεθνή κοινή γνώμη πως οι Ρώσοι ετοιμάζονται να καταστρέψουν τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της νότιας Ουκρανίας και να μολύνουν με ραδιενέργεια την ίδια τους την επαρχία, την οποία μάλιστα έχουν επισήμως ενσωματώσει στη Ρωσική Ομοσπονδία!

Το Κρεμλίνο, φυσικά, έσπευσε να διαψεύσει τις νέες τερατολογίες, υπενθυμίζοντας ότι ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, επισκέφθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορόζιε και διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος: αλλά αρκετοί ειδικοί φοβούνται ότι οι «στριμωγμένοι στον τοίχο» Ουκρανοί είναι έτοιμοι για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση ή ακόμη και κάποιας μορφής προβοκάτσια στο διάσημο πλέον σύμπλεγμα των έξι αντιδραστήρων του Ενεργοντάρ, το οποίο άλλωστε έχουν επανειλημμένα βομβαρδίσει με το πυροβολικό τους.

Μια τέτοια επίθεση βέβαια δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα πετύχει, καθώς, παρά την καταστροφή του φράγματος, οι Ρώσοι διαθέτουν ακόμη ισχυρές δυνάμεις στη Χερσώνα, ενώ μπορούν να μεταφέρουν σχετικά γρήγορα στρατεύματα και πυρομαχικά από τις υπάρχουσες γραμμές τους στη Ζαπορόζιε και το Ντονμπάς.

Ταυτόχρονα, αρκετοί ειδικοί εκτιμούν ότι όσο κι αν στέγνωσε ο πυθμένας της τεχνητής λίμνης, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος για τα ουκρανικά οχήματα και ιδιαίτερα για τα πολύ βαριά δυτικά άρματα μάχης τύπου Leopard και Challenger, που πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν ως «αιχμή του δόρατος» σε μια τέτοια επίθεση.

Να πούμε εδώ ότι η αντεπίθεση στα άλλα μέτωπα της ατύπως αποκαλούμενης και «γραμμής Σουροβίκιν» δείχνει να επιβραδύνεται, ύστερα από δύο εβδομάδες συνεχών επιθέσεων σε τέσσερις άξονες, με βαρύτατες απώλειες σε στρατιώτες και πολεμικό υλικό.

Πόσο βαριές; Οι Ρώσοι μιλούν επισήμως για 13.000 ουκρανικές απώλειες (νεκροί, αιχμάλωτοι και σοβαρά τραυματίες), στο διάστημα μεταξύ της 4ης και της 21ης Ιουνίου, ενώ υποστηρίζουν ότι έχουν καταστρέψει 260 άρματα μάχης (ανάμεσά τους και 13 Leopard και άλλα δυτικά τανκς) και σχεδόν 600 τεθωρακισμένα οχήματα παντός τύπου, μεταξύ των οποίων 59 δυτικής κατασκευής.

Το μόνο που κατάφεραν ώς τώρα οι Ουκρανοί ήταν να πάρουν τον έλεγχο μερικών οικισμών, όπως η Μακαρόβκα και το διαβόητο πλέον Πιατιχάτκι, ένα μικροσκοπικό χωριό που σημαίνει κυριολεκτικά «πέντε σπίτια» πάνω στη γραμμή επαφής και το οποίο έχει ήδη αλλάξει τρεις φορές χέρια, με τεράστιες απώλειες για τους Ουκρανούς. Ειδικά στο μέτωπο του Ορέχοβο, στη Ζαπορόζιε, και στο Νοβοντονέτσκ του νότιου Ντονμπάς, η κατάσταση δείχνει, μετά και τις χθεσινές άγριες πρωινές μάχες να είναι πλέον εντελώς στατική, με την ουκρανική πεδιάδα να έχει γεμίσει από κατεστραμμένα ουκρανικά άρματα και οχήματα, όπως δείχνουν και αρκετά βίντεο.

Ξένοι μισθοφόροι

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες ότι οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές αλλά και ντόπιοι μαχητές του Λουγκάνσκ ξεκίνησαν τη δική τους αντεπίθεση στη δασωμένη περιοχή κοντά στην Κουπιάνσκ, στο βόρειο μέτωπο, μεταξύ των επαρχιών Λουγκάνσκ και Χάρκοβου.

Κατέλαβαν, μεταξύ άλλων, τον οικισμό Πετροπάβλοβκα και τη Σουνκίβκα και βρίσκονται πλέον στη βόρεια «πύλη» της Κουπιάνσκ, με τις ουκρανικές γραμμές άμυνας να μην μπορούν να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση, καθώς το Κίεβο φέρεται να έχει μεταφέρει το 80% των διαθέσιμων δυνάμεών του στο μέτωπο της Ζαπορόζιε και του νότιου Ντονμπάς. Ανάμεσα στους νεκρούς φέρονται να είναι και αρκετοί ξένοι μισθοφόροι της λεγόμενης «Διεθνούς Λεγεώνας».

Αν πάρουν την Κουπιάνσκ, πάντως, οι Ρώσοι θα είναι σε θέση να καταλάβουν σχετικά εύκολα το Κράσνι Λίμαν, το οποίο είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν κατά την πετυχημένη ουκρανική αντεπίθεση του περασμένου φθινοπώρου, και να ανοίξουν την «πίσω πόρτα» προς το Χάρκοβο και τις «δίδυμες πόλεις»- οχυρά του Ντονέτσκ, τις Σλαβιάνσκ- Κραματόρσκ.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων