Υγεία

Έρευνα για τηγανητά: Πόσο και για ποιους αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Οι τηγανητές τροφές, όπως οι αγαπημένες των περισσότερων τηγανητές πατάτες, μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη ψυχική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ερευνητές στο Hangzhou της Κίνας, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν συχνά τηγανητά φαγητά και ειδικά πατάτες, αντιμετώπιζαν 12% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν τηγανητά.

Η σύνδεση ήταν πιο ισχυρή στους νέους άνδρες και γενικά τους νεότερους καταναλωτές.

Τα τηγανητά αποτελούν γνωστό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη παχυσαρκίας και υπέρτασης.

Τι ανακάλυψαν ερευνητές

Οι ερευνητές μελέτησαν 140.728 ανθρώπους για 11,3 χρόνια. Αφού απέκλεισαν τους συμμετέχοντες που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη τα πρώτα δύο χρόνια, κατέγραψαν 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης σε αυτούς που κατανάλωναν τηγανητές τροφές.

Επιπλέον, όσοι κατανάλωναν τηγανητές πατάτες είχαν κατά 2% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν τηγανητό λευκό κρέας.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για τον αυξημένο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης ευθύνεται το ακρυλαμίδιο, η χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά στα αμυλούχα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία (>120°C).

Ο καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard Walter Willett, τονίζει ότι «οι επιπτώσεις στην υγεία όσων καταναλώνουν τηγανητές τροφές εξαρτώνται από δύο παράγοντες: το είδος των τροφών και τον τύπο λιπαρής ουσίας που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα».

Οι πατάτες προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζοντας τις ορμόνες, στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο, ενοχοποιούνται τα λιπαρά, όπως εξηγεί.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι το ακρυλαμίδιο εμπεριέχεται και και σε άλλες τροφές, όπως ο καφές λόγω του καβουρδίσματος των κόκκων, αλλά και το τοστ.

Η παρουσία ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου για τους καταναλωτές όλων των ηλικιών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.

onmed.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων