Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γρηγόρη Φεϊζατίδη “Ο Θεός πίσω από την ντουλάπα”

——-

Στον Πολυχώρο “Ελιά” της Βέροιας παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα τα βιβλίο του  Γρηγόρη Φεϊζατίδη “Ο Θεός πίσω από την ντουλάπα”, εκδόσεις “Βακχικόν”, με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου “Ηλιοτρόπιο”.

Συλλογή διηγημάτων, που αποτυπώνει την παθογένεια της σύγχρονης Ελλάδας, βιβλίο των απλών καθημερινών ανθρώπων, αν και αποτελεί την πρώτη είσοδο του συγγραφέα στον κόσμο των εκδόσεων, αποτυπώνει ένα σίγουρο και σταθερό βήμα, που προοιωνίζεται μια ακόμη καλύτερη προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού, στη συνέχεια.

Για το βιβλίο μίλησαν η φιλόλογος Δέσποινα Καρυπίδου, ο συγγραφέας και εκδότης εφημερίδας Αλέκος Χατζηκώστας και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου.

Με μια εισαγωγή της η Δέσποινα Καρυπίδου σχετική με τις δυσκολίες που περικλείει ο όρος “κριτική”  για κείνον που την κάνει, πέρασε στην δική της πρόσληψη του βιβλίου και στη γοητεία που άσκησε πάνω της η ανάγνωσή του.

Τονίζοντας πως η φύση του διηγήματος είναι διαφορετική από κείνη του μυθιστορήματος, έχοντας από τη φύση του έναν εγγενή δυναμισμό, επικεντρώθηκε στους ήρωες του βιβλίου του Φεϊζατίδη, βλέποντάς  τους μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον, τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, που τους κάνει οικείους στον αναγνώστη.

“Ο συγγραφέας, οδηγώντας με τα διηγήματά του στην ενσυναίσθηση  και στον αναστοχασμό, γράφει για να αφηγηθεί όσα μας λυπούν αλλά και όσα μας λείπουν” είπε η  Δέσποινα Καρυπίδου παίζοντας με την ουσία των λέξεων.

Μιλώντας για τη φύση της Λογοτεχνίας να αποδίδει όσα συμβαίνουν έξω από τις συμβάσεις,  έδωσε την ιδιαιτερότητα του βιβλίου να συνδυάζει το πραγματικό με το μεταφυσικό, αποτυπώνοντας τη συναισθηματική ένδεια του σήμερα.

Ο Αλέκος Χατζηκώστας ξεκινώντας από την ευχάριστη διαπίστωση πως η Βέροια διαθέτει ένα κοινό που παρακολουθεί βιβλιοπαρουσιάσεις και στον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει σ’ αυτόν τον τομέα το Ηλιοτρόπιο και η Τασούλα Χριστοδούλου, έδωσε την αντιπαράθεση ανάμεσα στον κόσμο της εικόνας, που έχει επικρατήσει και στον κόσμο του βιβλίου που αντιστέκεται.

“Το βιβλίο δημιουργεί ενεργούς και σκεπτόμενους αποδέκτες σε αντίθεση με τους αποδέκτες της εικόνας που είναι παθητικοί” σχολίασε.

Όσο για το βιβλίο του Φεϊζατίδη το διακρίνει η ανθρωπιά που συμπορεύεται με τη φαντασία,   ξύνοντας τον σκληρό μας κόσμο.

Τα διηγήματα είναι ευκολοδιάβαστα αλλά όχι εύκολα, διαθέτοντας βάθος και μια χαρακτηριστική μουσική κλιμάκωση” συμπλήρωσε ο Αλέκος Χατζηκώστας.

Ο Γρηγόρης Φεϊζατίδης, ολοκληρώνοντας με τα λόγια του την παρουσίαση του βιβλίου του, έδωσε τα ερεθίσματα που τον οδήγησαν στη γραφή του, δίνοντας δυο βασικούς άξονες,  την επιστημονική οπτική του κόσμου μας και τη φαντασία ως πηγή έμπνευσης.

“Ψάχνοντας τα βαθύτερα συναισθήματα της ανθρώπινης ψυχής έδωσα τον αγώνα των καθημερινών ανθρώπων, που δεν είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, είμαστε εμείς οι ίδιοι“είπε κλείνοντας.

Καθώς υπέγραφε τα βιβλία του, όλοι κάτι είχαν να πουν στον ίδιο για τη βραδιά που παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων