Απόψεις Ιστορία

“78 χρόνια από τη θρυλική μάχη στα οχυρά στη γραμμή ‘Μεταξά’ (Νέστος- Μπέλλες)” γράφει ο Αλέξανδρος Τρομπούκης

Στιγμιότυπο από τη μάχη των Οχυρών

Αλέξανδρος Τρομπούκης

78 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα και την θρυλική μάχη στα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Το πρωί της 6ης Απριλίου 1941,οι σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές επιτέθηκαν στα βόρεια σύνορα της χώρας, πιστεύοντας πως η υπερκέραση της ‘’Γραμμής Μεταξά’’ θα ήταν κάτι εύκολο γι’ αυτούς. Έσφαλαν όμως, καθώς οι λιγοστοί υπερασπιστές των είκοσι ένα ( 21) οχυρών αντιστάθηκαν γενναία. Κάποια οχυρά έπεσαν έπειτα από σκληρό αγώνα ενώ άλλα κράτησαν μέχρι τέλους και παραδόθηκαν, αφού ο εχθρός κατέλαβε την Θεσσαλονίκη.

Η απάντηση του Αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου -διοικητή του οχυρού Ρούπελ- στους Γερμανούς: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται», είναι το σύγχρονο «Μολών Λαβέ», που συναρπάζει όλους εμάς μέχρι σήμερα.

Η ερώτηση που τίθεται είναι η εξής: Πόσοι Έλληνες θα έδιναν αυτή την απάντηση, σε αντίστοιχη περίπτωση σήμερα;

Η ηρωική αντίσταση και εκτέλεση από τους εισβολείς του έφεδρου Λοχία Δημητρίου Ίτσιου αποτελεί παράδειγμα ανδρείας για τους σημερινούς Έλληνες.

Ο Έφεδρος Λοχίας Δημήτρης Ίτσιος

Ήδη ενώ είχε αρχίσει να μαίνεται η θύελλα του πολέμου στα Ελληνοαλβανικά βουνά, άλλα σύννεφα συσσωρεύονται πυκνά στον Ελληνικό ουρανό και προμήνυαν το ξέσπασμα νέας καταιγίδας. Έτσι φθάνει η Ελλάδα για δεύτερη φορά να επαναλάβει το ιστορικό «ΟΧΙ» στις σιδηρόφρακτες Μεραρχίες του Χίτλερ.

Η απρόβλεπτη και ανέλπιστη για τον άξονα εξέλιξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου σε βάρος των Ιταλών, αποτέλεσε σοβαρό κώλυμα στην πραγματοποίηση της αποφάσεως του Χίτλερ για να εκστρατεύσει κατά της Σοβιετικής Ενώσεως.

Η Απόφαση της Γερμανίας να επιτεθεί κατά την Ελλάδας, πάρθηκε στις αρχές Νοεμβρίου του 1940, προκειμένου να εξασφαλισθεί το πλευρό των Γερμανικών Στρατιών που θα ενεργούσαν εναντίον της Ρωσίας. Ως χρόνος ενάρξεως και εκτελέσεως της επιχείρησης «ΜΑΡΙΤΑ», όπως είχε ονομαστεί συνθηματικά η Γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδος, καθορίστηκε ο Μάρτιος.

Πράγματι στις 2 Μαρτίου 1941 η 12η Γερμανική Στρατιά άρχισε να εισέρχεται στο Βουλγαρικό έδαφος και στις 9 Μαρτίου οι εμπροσθοφυλακές της έφθασαν στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Για την αντιμετώπιση της νέας απειλής πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου 1941, αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ της Ελληνικής Κυβερνήσεως και της Βρετανικής Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας. Αποτέλεσμα των συσκέψεων αυτών ήταν να επαναλάβει η Ελλάς το «ΟΧΙ» δια στόματος Πρωθυπουργού στον Γερμανό Πρέσβη των Αθηνών, ο οποίος στις 05:30 της 6ης Απριλίου επέδωσε τελεσίγραφο με αστήρικτες δικαιολογίες, περί παραβιάσεων εκ μέρους της Ελλάδας της ουδετερότητας και ανήγγειλε την εισβολή των Γερμανικών Στρατευμάτων. Στην λήψη της απόφασης αυτής συνετέλεσε εν μέρει και το Στρατιωτικό πραξικόπημα που έλαβε χώρα στην Γιουγκοσλαβία την νύχτα της 26/27 Μαρτίου, το οποίο ανέτρεψε την κυβέρνηση, η οποία είχε προσχωρήσει στο τριμελές Σύμφωνο (Γερμανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας). Έτσι η Ελλάδα θα αμύνεται μόνο στο Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην τοποθεσία ΝΕΣΤΟΣ-ΜΠΕΛΕΣ.

Στιγμιιότυπο από την επίθεση των Γερμανών στα Οχυρά

H επίθεση των Γερμανικών Στρατευμάτων κατά της Ελλάδος άρχισε στις 05:15 της 6ης Απριλίου 1941, κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Η κύρια προσπάθεια των Γερμανών εκδηλώθηκε κατά του Μπέλες και του Ρούπελ.

Τα Ελληνικά Στρατεύματα της Ε/Β μεθορίου προβάλλουν πείσμονα αντίσταση, παρά την συντριπτική υπεροχή των Γερμανών με αποτέλεσμα τίποτε να μην μπορέσουν να επιτύχουν οι επιτιθέμενοι στα αρχικά αυτά στάδια. Στην συνέχεια όμως αναγκάστηκαν στις 9 Απριλίου να συνθηκολογήσουν, τότε μόνον όταν έγινε η διάσπαση του Γιουγκοσλαβικού μετώπου και τα Γερμανικά Στρατεύματα δια της Κοιλάδας του Αξιού εισέρχονταν εις την Θεσσαλονίκη. Η συνθηκολόγηση υπογράφτηκε στις 14:00 της 9ης Απριλίου στην Θεσσαλονίκη μεταξύ του Διοικητή του ΤΣΑΜ (Τμήμα Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας) Αντιστρατήγου Μπακοπούλου και του Διοικητή της 2ας Γερμανικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, με αρκετά έντιμους όρους για τα Ελληνικά Στρατεύματα. Στις 2 Μαΐου κοινοποιήθηκε η απόφαση του Χίτλερ για την παροχή πλήρους ελευθερίας στους Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες που μέχρι τότε θεωρούνταν αιχμάλωτοι πολέμου.

Η κατάληψη της Ελλάδος από τα Γερμανικά Στρατεύματα ολοκληρώθηκε μόλις την 31η Μαΐου του 1941 με την κατάληψη της Νήσου Κρήτης.

Έτσι έπεσε η αυλαία της τελευταίας πράξης του Ηρωικού έπους των Ελλήνων εναντίον δύο αυτοκρατοριών, όπως είχε εξελιχθεί, ο επίλογος του οποίου θα κορυφωνόταν με την Μάχη της Κρήτης. Τις ένδοξες ημέρες του πολέμου του 1940-1941 διαδέχθηκε η μεγάλη νύχτα της κατοχής και της Συμφοράς.

Αλλά και τότε η Ελληνική ψυχή επί τέσσερα σχεδόν χρόνια παρέμεινε υπερήφανη και αδούλωτη όπως αυτό πολλές φορές συνέβη κατά την μακραίωνη ιστορία της, περιφρονώντας τους βάρβαρους κατακτητές.

Ο Διοικητής των γερμανικών δυνάμεων στο Ρούπελ χαιρετάει τιμητικά τον Έλληνα Διοικητή μετά την παράδοση

Ο θαυμασμός των ισχυρών για την Ελλάδα, γρήγορα ξαπλώνεται παντού. Ακόμη και αυτός ο Χίτλερ στο λόγο του, στην Γερμανική Βουλή την 4η Μαΐου του 1941 είπε:

«Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει να παραδεχθώ πως απ’ όλους τους αντίπαλους ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με ύψιστο ηρωισμό και αυτοθυσία και συνθηκολόγησε μόνον όταν η παραπέρα αντίσταση ήταν αδύνατη και συνεπώς μάταιη»

Η θυσία τους ας γίνει για μας χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Σημείωση Φαρέτρας: Ο Αλέξανδρος Τρομπούκης είναι  Υποστράτηγος ε.α.  

banner-article

Ροη ειδήσεων