Η βιβλιοθήκη που ονειρευτήκαμε: μια πράξη Πολιτισμού στο 4ο ΓΕ.Λ. Βέροιας
Με όραμα να δημιουργηθεί στον χώρο του σχολείου μας μια σύγχρονη, λειτουργική και ζεστή σχολική βιβλιοθήκη, ένας πυρήνας γνώσης, έμπνευσης και δημιουργικότητας για όλους τους μαθητές μας, απευθύναμε ένα ανοιχτό κάλεσμα προς εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία, συλλόγους, πολιτιστικούς φορείς, επιχειρήσεις αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.
Δεν χρειάζονται πολλά επιχειρήματα για να τεκμηριωθεί η ανάγκη ύπαρξης μιας σχολικής βιβλιοθήκης, ειδικά στη σημερινή εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και της παντοδυναμίας των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη νεανική σκέψη και κρίση, η βιβλιοθήκη αναδύεται ως αντίπαλο δέος, ως ένας φωτεινός φάρος παιδείας, φιλαναγνωσίας, καλλιέργειας αναγνωστικών και συγγραφικών δεξιοτήτων. Όραμά μας είναι αυτός ο χώρος να μετατραπεί σε στέκι πολιτισμού, να λειτουργήσει ως δημιουργικό εργαστήρι εφηβικών φωνών με εφημερίδες, ιστολόγια και ποικίλες δράσεις. Να αποτελέσει έναν ζωντανό οργανισμό όπου θα καλλιεργείται το πνεύμα, η συνεργασία, η αυτενέργεια.
Αιτηθήκαμε, λοιπόν, τη συλλογική ή ατομική συνδρομή είτε μέσω προσφοράς βιβλίων είτε με άλλη υλικοτεχνική υποστήριξη, ώστε να στηθεί και να εξοπλιστεί η υπό διαμόρφωση βιβλιοθήκη του σχολείου μας.
Οι καρποί της προσπάθειας
Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική. Γεμάτη γενναιοδωρία, ζεστασιά και πολιτιστικό ήθος.
- Ο εκδοτικός οίκος “Ψυχογιός” προσέφερε βιβλία, ενισχύοντας σημαντικά το ξεκίνημα της συλλογής μας.
- Οι Εκδόσεις Πατάκη, μέσω της δράσης “Κάθε σχολείο & βιβλιοθήκη”, μάς συμπεριέλαβαν στους κληρωθέντες και χάρισαν τίτλους συνολικής αξίας 70 ευρώ.
- Τα βιβλιοπωλεία της πόλης μας, “Ηλιοτρόπιο”, “Πυρινός” και “Ανθολόγιο”, ανταποκρίθηκαν άμεσα, προσφέροντας βιβλία που άρχισαν να γεμίζουν τα μέχρι πρότινος άδεια ράφια μας.

Συγκίνηση…
Στις 11 Απριλίου 2025, μια αναπάντεχη και θερμή προσφορά έδωσε μια άλλη διάσταση στην πρωτοβουλία μας. Η 3η Κοινότητα Ανιχνευτών Βέροιας, συνοδευόμενη από την αρχηγό τους και ταμία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κα Μαρία Γκασνάκη, χάρισε στο σχολείο μας μια χειροποίητη ξύλινη βιβλιοθήκη, κατασκευασμένη από τα ίδια τα μέλη της ομάδας. Μαζί της πρόσφεραν και μια σημαντική συλλογή βιβλίων. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στους μαθητές μας Νίκο Παπαχαραλάμπους και Αντωνία Θυμιοπούλου, μέλη της ομάδας, οι οποίοι ενέπνευσαν τους Ανιχνευτές να ξεκινήσουν μια μικρή “σταυροφορία προσφοράς”, με σύνθημα: «Χαρίστε βιβλία που δεν χρειάζεστε. Μην τα πετάτε!»
Μια άλλη μαθήτριά μας, η Ασπασία Βασίλτση, επικοινώνησε την πρωτοβουλία μας στον πατέρα της, Κωνσταντίνο Βασίλτση, Προϊστάμενο τμήματος Προσωπικού της Δ.Δ.Ε. Ημαθίας, με αποτέλεσμα βιβλία που βρίσκονταν σε αχρησία να βρουν τη θέση τους στα ράφια της νέας μας βιβλιοθήκης.

Το σχολείο μας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας –τον Πρόεδρο Τουμπουλίδη Νικόλαο και το Δ.Σ. του Συλλόγου- για τη σημαντική και συμβολική δωρεά της 12τομης Εγκυκλοπαίδειας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η παράδοση της δωρεάς πραγματοποιήθηκε από τη Ζησοπούλου Μαρία (Γραμματέα του Συλλόγου ΕΛΒ) την 19η Μαΐου, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, προσδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πράξη αυτή. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας τιμά την ιστορική μνήμη και συνδέει τη γνώση με το χρέος της συλλογικής μας συνείδησης να διατηρούμε ζωντανή την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου. Η συμβολή της Ευξείνου Λέσχης στο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο του σχολείου μας είναι πολύτιμη και ανεκτίμητη.

Πολίτες της Πόλης, Άνθρωποι του Βιβλίου
Και συμπολίτες μας στάθηκαν δίπλα μας με αφοσίωση και πνευματική γενναιοδωρία: ο δημοσιογράφος, ερευνητής και συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας δώρισε βιβλία κυρίως ιστορικού περιεχομένου, η Νομικός Δέσποινα Κούρτη, και οι συνάδελφοι –εκπαιδευτικοί Δέσποινα Ρωμανού, Στέφανος Καραγιάννης και Ελένη Καργατζή. Καθώς όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολα αποχωρίζεται κανείς τα αγαπημένα του βιβλία, η προσφορά τους αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.
Μια νέα Σελίδα γράφεται
Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η οργάνωση και λειτουργία της βιβλιοθήκης, μαθητές μας εξέφρασαν την επιθυμία να δανειστούν βιβλία. Η εικόνα ενός μαθητή να κρατά ένα βιβλίο αντί για κινητό μάς υπενθυμίζει ότι ο δρόμος της Παιδείας είναι ακόμη ανοιχτός. Βέβαια, λείπουν ακόμα πολλά. Βιβλία βρίσκονται σε κούτες, αναζητώντας το ράφι που θα τα αναδείξει και το νεανικό βλέμμα που θα τα ανακαλύψει.
Το 4ο Γενικό Λύκειο Βέροιας εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι στάθηκαν αρωγοί σ’ αυτό το όραμα.
Η προσπάθεια συνεχίζεται.
Ο Διευθυντής: Καργατζής Αναστάσιος
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Σαρηγιαννίδου Ελισάβετ
………………







































