Βέροια Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: Προβλήθηκαν πέντε ενδιαφέρουσες μικρού μήκους ταινίες από το Φεστιβάλ Δράμας

Πέντε ενδιαφέρουσες ταινίες μικρού μήκους  από το Φεστιβάλ Δράμας προβλήθηκαν σήμερα το απόγευμα  στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, με έξι ακόμη να έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου.

Οι ταινίες :

ΦΩΣ ΕΚ ΦΩΤΟΣ, σκηνοθεσία ΝΕΡΙΤΑΝ ΖΙΝΤΖΙΡΙΑ, διάρκεια 13’
ΑΕΡΟΛΙΝ, σκηνοθεσία ΚΟΥΚΙΑΣ-ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΛΕΞΗΣ, διάρκεια 19’
ΑΡΚΟΥΔΟΤΡΥΠΑ, σκηνοθεσία ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤ. & ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΧΡΥΣΗΑΝΝΑ, διάρκεια 38’
ΔΙΑΒΑΣΗ, σκηνοθεσία ΤΣΑΜΑΤΗΣ ΑΙΝΕΙΑΣ & ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, διάρκεια 21’
MIDNIGHT SKIN, σκηνοθεσία ΜΑΥΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, διάρκεια 40’

Με μόνο την πρώτη, “Φως εκ φωτός”, να  ανατέμνει τη σχέση ανθρώπου και θείου μέσα από ένα πρίσμα συνέργειας της φύσης, που  αναδεικνυόταν ατμοσφαιρικά, με μια διαρκή υπόμνηση της τελευταίας να χαρακτηρίζει το Άγιο Όρος ως χώρο σκληρής άσκησης και πνευματικής αναχώρησης, οι υπόλοιπες τέσσερις έθεσαν θέματα που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με τα αδιέξοδά της.

Το “Αερολίν” αντιμετώπισε το θέμα της ανεργίας των νέων που τους αναγκάζει να τρέχουν αναζητώντας οποιαδήποτε δουλειά, στερώντας τους όχι μόνο την αξιοπρεπή επιβίωση αλλά και την προσωπική ζωή.

Η ηρωίδα δεν μπορεί να ανασάνει σε μια τέτοια ασφυκτική πραγματικότητα και το φαρμακευτικό Αερολίν χρησιμοποιείται συμβολικά στην ταινία ως τρόπος αντιμετώπισης της κοινωνικής ασφυξίας που απειλεί τη ζωή.

Η “Αρκουδότρυπα”, περισσότερο σύνθετη ταινία , με πολλές αναγνώσεις, έθιγε το θέμα του έρωτα που χάνει την ισορροπία του ανάμεσα στα φύλα, που πληγώνει και πληγώνεται και παράλληλα  την ανάγκη να ξεφύγει  ο νέος άνθρωπος από τη γη και τις παραδόσεις του, χωρίς αυτό που τον περιμένει να είναι εγγύηση ευτυχίας.

Η “Διάβαση” έδωσε με έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο το θέμα της μοναξιά και της εργασιακής απομόνωσης, προσθέτοντας μια πινελιά δροσερού χιούμορ, μ’ έναν Γιάνη Τσορτέκη στο ρόλο του φύλακα των τρένων να είναι καταπληκτικός.

Το  “Midnight skin” ταινία με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ έθεσε το θέμα της μοναξιάς και της ερωτικής στέρησης σε νέους ανθρώπους, που δεν εντάσσονται εύκολα στο νεανικό σύνολο.

Και οι πέντε ταινίες μετέφεραν το κλίμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και τη γραμμή που ακολουθούν θεματικά και αισθητικά οι νέοι σκηνοθέτες, που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

……………………..

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας