Βέροια Κοινωνία Ρεπορτάζ

Βέροια: Το νέο εντυπωσιακό ΚΔΗΦ των “Παιδιών της Άνοιξης” εγκαινιάζεται – Ένα όνειρο πραγματοποιείται!

Είμαι περήφανη για την πόλη μου τη Βέροια! Τόση συμπαράσταση, τόση ανθρωπιά… ( Νόρα Σαρκατζή)

Η Νόρα Σαρκατζή είναι εδώ και χρόνια η Πρόεδρος του ΚΔΗΦ “Τα παιδιά της Άνοιξης” ή καλύτερα η ψυχή του. Και δεν το λένε μόνο οι γονείς ή οι συνεργάτες της, το λέει όλη η πόλη της Βέροιας ή καλύτερα όλος ο Νομός Ημαθίας.

Aύριο, Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα, εγκαινιάζεται το καινούριο κτήριο στην Πατρίδα, στο χωριό δίπλα στη Βέροια και το όνειρο της Νόρας και των συνεργατών της παίρνει σάρκα και οστά. Την Κυριακή θα κοπούν κορδέλες, θα εκφωνηθούν λόγοι, θα συγκεντρωθεί κόσμος, όμως τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Πόση αγωνία, πόσο άγχος, πόσο τρέξιμο, πόση κούραση, αλλά και πόση ανταπόκριση από τόσους πολλούς, τόση συμπαράσταση, τόση ανθρωπιά, όπως λέει και η ίδια…

Την βρήκαμε να μας περιμένει στο καινούριο κτήριο με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το κτήριο που εντυπωσιάζει από μακριά, εντυπωσιάζει πολύ περισσότερο από κοντά. Από έξω προκαλεί το αίσθημα της αισιοδοξίας για το ρόλο που θα παίξει στην καθημερινότητα των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας και μπαίνοντας μέσα η αισιοδοξία μετατρέπεται σε θαυμασμό για όσα με τόση αγάπη χαρίστηκαν από άτομα, που είχαν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες, αλλά κι από κείνα που είχαν από πολύ μικρές μέχρι μηδαμινές, κι όμως συγκινήθηκαν από τον αγώνα των “Παιδιών της Άνοιξης”.

Γιατί στις μέρες μας μπορεί να γίνεται ένας αγώνας για την υποστήριξη της όποιας διαφορετικότητας, αλλά αυτή δεν παύει να υπάρχει, επιφορτίζοντας τους γονείς των παιδιών με αναπηρία να κάνουν όσο μπορούν τη ζωή των παιδιών τους καλύτερη.

Έτσι, παράλληλα με την λειτουργία του ΚΔΗΦ “Των Παιδιών” στην Αλεξάνδρεια με 50 παιδιά, θα λειτουργήσει σε λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια και αυτό στην Πατρίδα, με άλλα 50 παιδιά, καλύπτοντας ανάγκες  του Νομού, που δεν μπορούσαν πριν να αντιμετωπιστούν.

Ο χώρος μέσα αποπνέει υψηλή αισθητική και ζεστασιά. Η λειτουργικότητα των χώρων, των επίπλων αλλά και των οργάνων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της νοητικής και ψυχικής υγείας των παιδιών, είναι εμφανής. Προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια!

Μπορεί όσοι δουλεύουν εκεί μέσα, προσπαθώντας να βάλουν την τελευταία πινελιά σ’ αυτόν τον μεγάλο “ζωγραφικό πίνακα” ανθρωπιάς και αγάπης,να δουλεύουν πυρετωδώς σήμερα ενόψει των επερχόμενων εγκαινίων, μπορεί να μην έχει φτάσει σήμερα στη φάση της… κορδέλας, το έργο όμως κι όσοι το έζησαν και το ανάστησαν, ακόμη και σ’ αυτήν τη φάση της τελικής προετοιμασίας τα λέει όλα.

Η Νόρα μάς περιμένει έξω, στην αυλή. Αυλή καταπράσινη! Το κιόσκι με την ψησταριά και τη βρυσούλα του θα χαρίσει στιγμές αναψυχής στα παιδιά. Πίσω ακριβώς φυτεύτηκαν και μουριές, για να ξεκουράζονται αργότερα στον ίσκιο τους!

“Όταν ξεκινήσαμε αυτό το έργο δεν το φανταζόμουν ούτε σαν ίδρυμα, ούτε σαν σχολείο, το φανταζόμουν σαν ένα μεγάλο σπίτι με 50 αδέλφια. Αυτός είναι ο κόσμος των παιδιών μας. Οφείλουμε να τον κάνουμε όσο μπορούμε καλύτερο. Εδώ είναι οι φίλοι, οι παρέες τους. Αυτόν τον κόσμο τους θα φτιάξουμε καλύτερο.”

Το βλέμμα της φεύγει παραπέρα, ανηφορικά. “Και αυτά τα στρέμματα είναι δικά μας, όλα μας τα παραχώρησε ο Δήμος της Βέροιας. Εκεί θέλουμε να χτίσουμε αργότερα σπίτια για τα παιδιά μας. Θα είναι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, επανδρωμένες  με καταρτισμένο προσωπικό, για να μπορούν σε 24ωρη βάση να ζουν παιδιά, που δεν έχουν ανθρώπους να τα φροντίσουν, ώστε να μην νιώθουν τα αδέλφια  ότι φέρουν την ευθύνη της φροντίδας τους.

 Ο κόσμος μάς βοηθάει, γιατί συνειδητοποιεί το πρόβλημά μας. Και δεν είναι πρόβλημα μόνο των γονιών, είναι και πρόβλημα των αδελφών  αυτών των παιδιών. Γιατί στα αδέλφια πέφτει η ευθύνη ενός παιδιού με αναπηρία, όταν υπάρχουν αδέλφια. Οι ήρωες είναι τα αδέλφια και πριν και όταν οι γονείς έχουν φύγει από τη ζωή. Οι Στέγες θα ελαφρύνουν τα αδέλφια απ’ αυτήν την ευθύνη, κάτι που δεν θέλουμε εμείς οι γονείς να υπάρχει”.

Όσο κι αν φαίνεται αδύνατον να γίνει κάτι τέτοιο, θα τα καταφέρουμε, όπως το καταφέραμε και με το ΚΔΗΦ.  Εδώ ζητάμε τη βοήθεια  του Κράτους για να μπορέσουμε να κλείσουμε τα μάτια μας ήσυχοι εμείς οι γονείς. Πάλι ο κόσμος, βέβαια, θα βοηθήσει. Το πιστεύω. Λίγοι που έχουν πολλά χρήματα και πολλοί που έχουν λίγα, αλλά τα προσφέρουν με αγάπη.

Για τη σχέση Κράτους και δομών του Συλλόγου η Νόρα Σαρκατζή λέει:

Η βιωσιμότητα των ΚΔΗΦ του Συλλόγου  εξαρτάται από κρατική επιχορήγηση από το Υπουργείο Εργάσιας, όπου ανήκουμε μέσω της Περιφέρειας, Προγράμματα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και νοσήλια από τον  ΕΟΠΥΥ.

 Καλύπτει τις μετακινήσεις, τις θεραπείες, την εκπαίδευση το φαγητό και τα λειτουργικά έξοδα για εδώ μέσα, ρεύμα, πετρέλαια κλπ. Η Περιφέρεια μάς αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον και ο Δήμος, με τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινότητας Πατρίδας, μας πρόσφερε αυτό το τεράστιο οικόπεδο.”

Για τους χώρους του νέου κτηρίου πρόσθεσε:

“Το κτήριο καλύπτει 1000 τ.μ. Υπάρχει η μεγάλη κουζίνα, που θα μαγειρεύουν τα παιδιά, θα τρώνε όλα μαζί, θα τα μαζεύουν όλα μαζί, για να εκπαιδεύονται.

Θα καθίσουν στο τεράστιο σαλόνι με τους πολυχώρους του να δούνε τηλεόραση ή να παίξουν play station. Στην άλλη κουζίνα, που την έχουμε για αυτόνομη διαβίωση,  θα μαγειρεύουν, θα κάνουν καφέ, θα σιδερώνουν, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Παρέχουμε σε κάθε παιδί την ανάλογη εκπαίδευση και τις θεραπείες του, (εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία, ιατρική  και νοσηλευτική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη), ανάλογα  κάθε φορά με τις ανάγκες του.

Δίπλα ένα μεγάλο εργαστήριο, εκεί που γίνονται οι λαμπάδες, οι εικόνες… Χώρος Κοινωνικής Υπηρεσίας, που κάνουν τις συνεδρίες τους τα παιδιά, είτε ομαδικά είτε το καθένα μόνο, ανάλογα με την ιδιαιτερότητά του. Ψυχολογική υποστήριξη δίπλα, είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά, αίθουσα λογοθεραπείας, υπολογιστών, (ειδικά εδώ χαίρονται πολύ να έρχονται ακονίζοντας και το μυαλό τους), και φυσικά το Γυμναστήριο – Φυσιοθεραπευτήριο, όπου κι εκεί τα μηχανήματά μας είναι δωρεά. Ακόμη και μηχανήματα laser διαθέτουμε.

Είναι συγκινητικό το πόσο όλοι θελήσανε να προσφέρουν κάτι στο καινούριο μας ΚΔΗΦ. Πέρα από τους μεγάλους χορηγούς  μας, ευαίσθητους επιχειρηματίες, που ανέλαβαν οικειοθελώς το  κτήριο, το ίδιο συγκινητικό είναι να σου προσφέρουν το ποσό για την αγορά ενός συμβολικού “τούβλου”, που είχαμε καθιερώσει ως προσφορά, ή μια 12άδα ποτήρια ή δύο τραπεζομάντιλα ή μια καφετέρια. Μας ρωτούσανε τι να μας φέρουνε! Ο καθένας έκανε αυτό που μπορούσε. Συγκινητικό!”

Γι αυτό, αυτό που έχω να πω είναι:

“Είμαι περήφανη για την πόλη μου τη Βέροια! Τόση συμπαράσταση, τόση ανθρωπιά… Σας ευχαριστώ όλους…. Την Κυριακή το όνειρό μας γίνεται πραγματικότητα!”

……………..

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………………………

………………………………

banner-article

Ροη ειδήσεων